Laktoza jeprirodný sacharid, ktorý produkujú cicavce ako súčasť mlieka. Vzbudzuje záujem vedcov aj verejnosti kvôli svojmu špecifickému metabolizmu.
V tomto článku sa pozrieme na pôvod laktózy, v akých potravinách sa nachádza, ako ovplyvňuje organizmus a aké sú jej možné alternatívy.
Čo je laktóza
Laktóza je chemická zlúčenina, ktorá je v podstate disacharid zložený z dvoch monosacharidových molekúl - glukózy a galaktózy.
Predstavuje hlavný sacharid v zložení mlieka cicavcov a preto má veľký význam pre obdobie rastu a vývoja ako hlavný zdroj energie.
Pôvod slova laktóza pochádza z latinského “lac” - mlieko a dodáva mu mierne sladkastú chuť. Hoci je laktóza podľa štruktúry jednoduchý cukor, má zložitý metabolizmus a na jeho uskutočnenie je potrebný enzým nazývaný laktáza.
Aký je jej pôvod a v čom sa nachádza
Laktóza predstavuje prirodzenú zložku mlieka a je v skutočnosti jediným sacharidom, ktorý sa prirodzene nachádza v materskom mlieku cicavcov.
Nachádza sa v rôznych množstvách v závislosti od zdroja, napríklad:
- Kravské mlieko: Približne 4,8 % laktózy
- Kozacie mlieko: Identické s kravským
- Ovčie mlieko: Približne 5,1%
- Ľudské mlieko: Približne 7%, čo prispieva k jeho sladšej chuti v porovnaní s mliekom väčšiny cicavcov.
Mliečny cukor je hlavnou zložkou mlieka a z toho dôvodu ho môžeme nájsť v mnohých spracovaných mliečnych výrobkoch ako syry, smotana a zmrzlina, napríklad.
Je dôležité vedieť, že pri výrobe syrov a tvrdých syrov sa veľká časť laktózy rozkladá alebo eliminuje v dôsledku fermentačných procesov. Preto je jej obsah v konečnom produkte zvyčajne minimálny.Okrem mliečnych výrobkov sa laktóza často pridáva do rafinovaných potravín ako pečivo, občerstvenie a cukrovinky. Používa sa aj ako plnivo v niektorých farmaceutických prípravkoch.
Vstrebávanie a metabolizmus
Pri konzumácii potravín obsahujúcich mliečny cukor laktózu naše telo vylučuje enzým nazývaný laktáza, ktorý sa produkuje v tenkom čreve. Tento enzým pomáha rozkladať laktózu na dve jednoduché monosacharidové molekuly - glukózu a galaktózu, ktoré sa následne vstrebávajú cez črevnú sliznicu a dostávajú sa do krvného obehu.
U ľudí, ako aj u takmer všetkých cicavcov, s pribúdajúcimi rokmi postupne klesá syntéza tohto enzýmu (deficit laktázy), čo sťažuje rozklad laktózy v črevách a vedie k jej prechodu v nerozloženom stave do hrubého čreva čreva. Tam pod vplyvom rôznych baktérií fermentuje.
To vedie k príznakom ako:
- Nafukovanie
- Plyny
- Bolesť brucha
- Hnačka
Ako sa odráža na organizme
Pre novorodencov je laktóza hlavným zdrojom energie a neoddeliteľnou súčasťou ich stravy (mlieko).
U dospelých sú jej funkcie oveľa obmedzenejšie, ale stále plní úlohy ako:
- Zdroj energie: Hoci je rýchlym sacharidom a vedie k rýchlemu zvýšeniu a následnému poklesu hladiny cukru v krvi, prináša energetickú hodnotu 4 kcal na gram látky.
- Pomáha pri vstrebávaní vápnika z mlieka: Laktóza sa podieľa na expresii špeciálnych proteínov viažucich vápnik. Teda slúži ako spúšťací mechanizmus, ktorý signalizuje telu, že pravdepodobne bola prijatá potrava s vysokým obsahom vápnika.
- Podporuje rovnováhu prospešných baktérií v črevách: Podporuje rovnováhu v črevách tým, že im slúži ako zdroj energie. Na oplátku ju premieňajú na kyselinu mliečnu a udržiavajú kyslé prostredie v črevách, potrebné pre ich správnu funkciu a dobrý stav.
Bohužiaľ, ako sme už spomenuli, s pribúdajúcim vekom schopnosť nášho tela zvládať laktózu klesá a postupne sa to môže prejaviť nepríjemnými príznakmi spojenými s konzumáciou mlieka a potravín bohatých na laktózu, ako sú bolesti brucha a nadúvanie.
Nie náhodou sa hovorí, že mlieko je potrava pre dojčatá a malé deti. U dospelých sa často musí príjem čerstvého mlieka zastaviť kvôli rozvoju deficitu laktázy a nahradiť fermentovanými mliečnymi výrobkami, pri ktorých je obsah laktózy znížený na minimum, ako sú jogurty, syry a podobne.
Vhodné doplnky pri laktózovej intolerancii
Kto by mal vyhýbať sa laktóze

Ľudia s deficitom laktázy
S pribúdajúcim vekom takmer všetci ľudia v rôznej miere rozvíjajú deficit laktázy. Príznaky sa líšia v závislosti od množstva prijatej laktózy a stupňa enzymatického deficitu – od miernych kŕčov a plynov po silné bolesti, nafukovanie a hnačku.
Pri týchto príznakoch je odporúčané vyhýbať sa konzumácii čerstvého mlieka a potravín s vysokým obsahom laktózy.
Predpokladá sa, že u ľudí s takmer úplným deficitom laktázy príjem do 12 g čistej laktózy denne nespôsobuje významné príznaky, ak je prijatá v kombinácii s inými potravinami.
Napriek tomu je každý človek iný a reakcie sa môžu líšiť od človeka k človeku.Zaujímavým faktom je, že rovnováha črevnej flóry môže mať významný vplyv na rozklad laktózy u ľudí s deficitom laktázy – prítomnosť určitých kmeňov mliečnych baktérií podporuje rozklad laktózy a jej premenu na kyselinu mliečnu.
Ľudia s intoleranciou laktózy
Intolerancia laktózy je stav, pri ktorom jedinec nedokáže rozložiť laktózu v dôsledku čiastočného alebo úplného nedostatku enzýmu zodpovedného za to – laktázy.
Tento stav spôsobuje príznaky ako:
- Bolesti brucha
- Nafukovanie
- Plyny
- Hnačka
Diéta bez laktózy a mliečnych výrobkov
Diéta bez laktózy znamená, že všetky potraviny obsahujúce laktózu musia byť odstránené. Toto je jediný spôsob, ako zvládnuť intoleranciu, aspoň teoreticky.
Pravda je, že u väčšiny ľudí, ako sme už uviedli, telo má určitú kapacitu na zvládnutie laktózy, ak jej príjem nepresahuje určité množstvo.
Pre väčšinu ľudí s intoleranciou laktózy je dostatočné odstrániť príjem čerstvého mlieka a niektorých čerstvých syrov, ako sú mozzarella, ricotta a mascarpone.
V jogurtoch, zrelých syroch, tvrdých syroch a iných kvasených mliečnych výrobkoch mliečne baktérie a kvasinky do veľkej miery rozkladajú laktózu zostávajúcu po oddelení srvátky.
Z toho dôvodu tieto výrobky obsahujú menšie množstvá mliečneho cukru a často sú lepšie znášané ľuďmi s deficitom laktázy.
Z týchto dôvodov nie je diagnóza intolerancie laktózy pre väčšinu ľudí taká hrozná a závažná.
Pre ostatných, ktorí trpia závažnou formou stavu a dokonca aj minimálne množstvá laktózy vedú k nepríjemným príznakom, bolo nájdené riešenie – konzumácia špeciálnych bezlaktózových výrobkov.
Tieto môžu byť bezpečné rastlinné alternatívy mlieka, ako napríklad:
- Mandľové
- Sójové
- Kokosové a iné mlieka z rôznych druhov orechov.
Tiež môžu byť mliečne výrobky, do ktorých bol vopred pridaný enzým laktáza a odstránené zvyškové množstvá mliečneho cukru.
V oboch prípadoch nie je intolerancia laktózy vážnym stavom, ktorý by významne ovplyvnil zdravotný stav alebo kvalitu života.
Obmedzenia sú minimálne vzhľadom na pokročilé technológie a výrobu bezlaktózových mliečnych výrobkov a rastlinných náhrad.
Často kladené otázky

Čo je intolerancia laktózy?
Stav, pri ktorom ľudský organizmus nedokáže rozložiť mliečny cukor kvôli nedostatku enzýmu laktáza.
Je laktóza škodlivá?
Laktóza je prirodzený mliečny cukor. U väčšiny ľudí však po určitom veku príjem laktózy vedie k nafukovaniu, bolestiam brucha a hnačke.
Ako sa vyrovnať s intoleranciou laktózy?
Vyhýbaním sa príjmu čerstvého mlieka a iných mliečnych výrobkov.

Zanechať komentár