Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Čo je laktóza: všetko, čo potrebujete vedieť

Какво е лактозата: всичко което трябва да знаете
  1. Čo je laktóza
  2. Aký je jej pôvod a v čom sa nachádza
  3. Vstrebávanie a metabolizmus
  4. Ako sa odráža na organizme
  5. Vhodné doplnky pri laktózovej intolerancii
  6. Kto by mal vyhýbať sa laktóze
  7. Diéta bez laktózy a mliečnych výrobkov
  8. Často kladené otázky

Laktoza jeprirodný sacharid, ktorý produkujú cicavce ako súčasť mlieka. Vzbudzuje záujem vedcov aj verejnosti kvôli svojmu špecifickému metabolizmu.

V tomto článku sa pozrieme na pôvod laktózy, v akých potravinách sa nachádza, ako ovplyvňuje organizmus a aké sú jej možné alternatívy.

Čo je laktóza

Čo je laktóza?

Laktóza je chemická zlúčenina, ktorá je v podstate disacharid zložený z dvoch monosacharidových molekúl - glukózy a galaktózy.

Predstavuje hlavný sacharid v zložení mlieka cicavcov a preto má veľký význam pre obdobie rastu a vývoja ako hlavný zdroj energie.

Pôvod slova laktóza pochádza z latinského “lac” - mlieko a dodáva mu mierne sladkastú chuť. Hoci je laktóza podľa štruktúry jednoduchý cukor, má zložitý metabolizmus a na jeho uskutočnenie je potrebný enzým nazývaný laktáza.

Aký je jej pôvod a v čom sa nachádza

Laktóza predstavuje prirodzenú zložku mlieka a je v skutočnosti jediným sacharidom, ktorý sa prirodzene nachádza v materskom mlieku cicavcov.

Nachádza sa v rôznych množstvách v závislosti od zdroja, napríklad:

  • Kravské mlieko: Približne 4,8 % laktózy
  • Kozacie mlieko: Identické s kravským
  • Ovčie mlieko: Približne 5,1%
  • Ľudské mlieko: Približne 7%, čo prispieva k jeho sladšej chuti v porovnaní s mliekom väčšiny cicavcov.

Mliečny cukor je hlavnou zložkou mlieka a z toho dôvodu ho môžeme nájsť v mnohých spracovaných mliečnych výrobkoch ako syry, smotana a zmrzlina, napríklad.

Čučoriedka - bylinná tinktúra
Je dôležité vedieť, že pri výrobe syrov a tvrdých syrov sa veľká časť laktózy rozkladá alebo eliminuje v dôsledku fermentačných procesov. Preto je jej obsah v konečnom produkte zvyčajne minimálny.

Okrem mliečnych výrobkov sa laktóza často pridáva do rafinovaných potravín ako pečivo, občerstvenie a cukrovinky. Používa sa aj ako plnivo v niektorých farmaceutických prípravkoch.

Vstrebávanie a metabolizmus

Pri konzumácii potravín obsahujúcich mliečny cukor laktózu naše telo vylučuje enzým nazývaný laktáza, ktorý sa produkuje v tenkom čreve. Tento enzým pomáha rozkladať laktózu na dve jednoduché monosacharidové molekuly - glukózu a galaktózu, ktoré sa následne vstrebávajú cez črevnú sliznicu a dostávajú sa do krvného obehu.

U ľudí, ako aj u takmer všetkých cicavcov, s pribúdajúcimi rokmi postupne klesá syntéza tohto enzýmu (deficit laktázy), čo sťažuje rozklad laktózy v črevách a vedie k jej prechodu v nerozloženom stave do hrubého čreva čreva. Tam pod vplyvom rôznych baktérií fermentuje.

To vedie k príznakom ako:

  • Nafukovanie
  • Plyny
  • Bolesť brucha
  • Hnačka

Ako sa odráža na organizme

Pre novorodencov je laktóza hlavným zdrojom energie a neoddeliteľnou súčasťou ich stravy (mlieko).

U dospelých sú jej funkcie oveľa obmedzenejšie, ale stále plní úlohy ako:

  • Zdroj energie: Hoci je rýchlym sacharidom a vedie k rýchlemu zvýšeniu a následnému poklesu hladiny cukru v krvi, prináša energetickú hodnotu 4 kcal na gram látky.
  • Pomáha pri vstrebávaní vápnika z mlieka: Laktóza sa podieľa na expresii špeciálnych proteínov viažucich vápnik. Teda slúži ako spúšťací mechanizmus, ktorý signalizuje telu, že pravdepodobne bola prijatá potrava s vysokým obsahom vápnika.
  • Podporuje rovnováhu prospešných baktérií v črevách: Podporuje rovnováhu v črevách tým, že im slúži ako zdroj energie. Na oplátku ju premieňajú na kyselinu mliečnu a udržiavajú kyslé prostredie v črevách, potrebné pre ich správnu funkciu a dobrý stav.

Bohužiaľ, ako sme už spomenuli, s pribúdajúcim vekom schopnosť nášho tela zvládať laktózu klesá a postupne sa to môže prejaviť nepríjemnými príznakmi spojenými s konzumáciou mlieka a potravín bohatých na laktózu, ako sú bolesti brucha a nadúvanie.

Nie náhodou sa hovorí, že mlieko je potrava pre dojčatá a malé deti. U dospelých sa často musí príjem čerstvého mlieka zastaviť kvôli rozvoju deficitu laktázy a nahradiť fermentovanými mliečnymi výrobkami, pri ktorých je obsah laktózy znížený na minimum, ako sú jogurty, syry a podobne.

Vhodné doplnky pri laktózovej intolerancii

Kto by mal vyhýbať sa laktóze

Kto by mal vyhýbať sa laktóze?

Ľudia s deficitom laktázy

S pribúdajúcim vekom takmer všetci ľudia v rôznej miere rozvíjajú deficit laktázy. Príznaky sa líšia v závislosti od množstva prijatej laktózy a stupňa enzymatického deficitu – od miernych kŕčov a plynov po silné bolesti, nafukovanie a hnačku.

Pri týchto príznakoch je odporúčané vyhýbať sa konzumácii čerstvého mlieka a potravín s vysokým obsahom laktózy.

Predpokladá sa, že u ľudí s takmer úplným deficitom laktázy príjem do 12 g čistej laktózy denne nespôsobuje významné príznaky, ak je prijatá v kombinácii s inými potravinami.

Napriek tomu je každý človek iný a reakcie sa môžu líšiť od človeka k človeku. 

Zaujímavým faktom je, že rovnováha črevnej flóry môže mať významný vplyv na rozklad laktózy u ľudí s deficitom laktázy – prítomnosť určitých kmeňov mliečnych baktérií podporuje rozklad laktózy a jej premenu na kyselinu mliečnu.

Ľudia s intoleranciou laktózy

Intolerancia laktózy je stav, pri ktorom jedinec nedokáže rozložiť laktózu v dôsledku čiastočného alebo úplného nedostatku enzýmu zodpovedného za to – laktázy.

Tento stav spôsobuje príznaky ako:

  • Bolesti brucha
  • Nafukovanie
  • Plyny
  • Hnačka

Diéta bez laktózy a mliečnych výrobkov

Diéta bez laktózy znamená, že všetky potraviny obsahujúce laktózu musia byť odstránené. Toto je jediný spôsob, ako zvládnuť intoleranciu, aspoň teoreticky.

Pravda je, že u väčšiny ľudí, ako sme už uviedli, telo má určitú kapacitu na zvládnutie laktózy, ak jej príjem nepresahuje určité množstvo.

Pre väčšinu ľudí s intoleranciou laktózy je dostatočné odstrániť príjem čerstvého mlieka a niektorých čerstvých syrov, ako sú mozzarella, ricotta a mascarpone.

V jogurtoch, zrelých syroch, tvrdých syroch a iných kvasených mliečnych výrobkoch mliečne baktérie a kvasinky do veľkej miery rozkladajú laktózu zostávajúcu po oddelení srvátky.

Z toho dôvodu tieto výrobky obsahujú menšie množstvá mliečneho cukru a často sú lepšie znášané ľuďmi s deficitom laktázy.

Z týchto dôvodov nie je diagnóza intolerancie laktózy pre väčšinu ľudí taká hrozná a závažná.

Pre ostatných, ktorí trpia závažnou formou stavu a dokonca aj minimálne množstvá laktózy vedú k nepríjemným príznakom, bolo nájdené riešenie – konzumácia špeciálnych bezlaktózových výrobkov.

Tieto môžu byť bezpečné rastlinné alternatívy mlieka, ako napríklad:

  • Mandľové
  • Sójové
  • Kokosové a iné mlieka z rôznych druhov orechov.

Tiež môžu byť mliečne výrobky, do ktorých bol vopred pridaný enzým laktáza a odstránené zvyškové množstvá mliečneho cukru.

V oboch prípadoch nie je intolerancia laktózy vážnym stavom, ktorý by významne ovplyvnil zdravotný stav alebo kvalitu života.

Obmedzenia sú minimálne vzhľadom na pokročilé technológie a výrobu bezlaktózových mliečnych výrobkov a rastlinných náhrad.

Často kladené otázky

Často kladené otázky

Čo je intolerancia laktózy?

Stav, pri ktorom ľudský organizmus nedokáže rozložiť mliečny cukor kvôli nedostatku enzýmu laktáza.

Je laktóza škodlivá?

Laktóza je prirodzený mliečny cukor. U väčšiny ľudí však po určitom veku príjem laktózy vedie k nafukovaniu, bolestiam brucha a hnačke.

Ako sa vyrovnať s intoleranciou laktózy?

Vyhýbaním sa príjmu čerstvého mlieka a iných mliečnych výrobkov.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.