Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Silné antioxidanty

Filtre

Forma produktu
Zloženie a čistota

Čo sú antioxidanty

Antioxidanty sú esenciálne zlúčeniny, ktorých úlohou je chrániť naše telo a jeho štruktúry pred pôsobením voľných radikálov.

Čo sú voľné radikály a sú škodlivé pre nás

Voľné radikály predstavujú zlúčeniny alebo jednotlivé molekuly, ktoré sa vytvárajú a uvoľňujú v dôsledku uskutočňovania fyziologických metabolických procesov.

V normálnych dávkach je pôsobenie voľných radikálov zdravé. Mechanizmom spätnej väzby a inými signálnymi cestami má vystavenie voľným radikálom stimulačný účinok na náš imunitný systém a vplyv na reguláciu rôznych procesov a funkcií.

Nadmerné vystavenie škodlivým faktorom vedie k nadmernej produkcii voľných radikálov v tele.

Príklady zahŕňajú:

  • Znečistenie ovzdušia a vody
  • Konzumácia nekvalitných spracovaných potravín
  • Užívanie liekov
  • Škodlivé návyky – alkohol, fajčenie a užívanie drog.

Za normálnych podmienok je v našom organizme jasne stanovená rovnováha medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi. Pri vyššie uvedených okolnostiach môže byť táto rovnováha narušená po vyčerpaní kompenzačných možností nášho organizmu. 

V takomto prípade voľné reaktívne formy získavajú prevahu, čím spôsobujú väčší škodlivý vplyv na bunky, bunkové organely a bioaktívne molekuly.

Tento stav sa nazýva oxidačný stres. Dôsledky jeho dlhodobého pôsobenia na organizmus môžu byť vážne – od vzniku zápalových ochorení až po poruchy imunity a vznik autoimunitných a degeneratívnych ochorení.

Druhy voľných radikálov

Voľné reaktívne formy v našom organizme sú rôznych druhov, pričom každý druh je produktom príslušných procesov a reakcií a má afinitu k dosiahnutiu konkrétnych cieľov.

Tu sú jednotlivé druhy:

  • Superoxidový radikál: Vzniká pri bunkovom dýchaní a je prekurzorom iných kyslíkových foriem.

  • Peroxid vodíka: Vedľajší produkt mnohých fyziologických reakcií, môže sa premeniť na hydroxylový radikál za prítomnosti kovových iónov.

  • Hydroxylový radikál: Mimoriadne reaktívny. Poškodzuje DNA, aktívne proteíny a lipidy. Produkt reakcie Fentona.

  • Jednotlivý kyslíkový atóm: Produkt fotosyntézy rastlín. Poškodzuje membrány a lipidy.

  • Oxid dusnatý: Účastní sa bunkovej signalizácie, ale za prítomnosti superoxidového radikálu sa môže premeniť na peroxynitrit.

  • Peroxynitrit: Reaktívny predstaviteľ tejto skupiny, poškodzuje DNA, proteíny a lipidy (tuky).

  • Kyselina chlórna: Produkt pôsobenia neutrofilov (imunitných buniek). Má antimikrobiálne účinky, ale pri nadmernej aktivite imunity môže poškodiť aj tkanivá hostiteľa.

  • Lipidová peroxydáza: Výsledok oxidácie polynenasýtených tukov. Môže poškodzovať bunkové membrány a organely. Sprostredkúva zápal.

  • Alkoxylový radikál: Vytvára sa pri peroxidácii tukov. Môže viesť k reťazovej reakcii a poškodeniu lipidov.

Veľká rozmanitosť voľných radikálov, ktoré sa produkujú pri rôznych procesoch prebiehajúcich fyziologicky v našom organizme, ohrozuje všetky bunky, tkanivá a aktívne látky z každého možného uhla.

V reakcii na to má naše telo schopnosť produkovať vlastné antioxidanty, aby bojovalo proti voľným radikálom.

Taktiež existujú esenciálne, alebo inak nenahraditeľné látky s antioxidačným účinkom. Také sú napríklad vitamíny A, C a E, ktoré prijímame stravou alebo vo forme výživového doplnku (alebo tzv. antioxidačné doplnky).

Pri prítomnosti príliš veľkého množstva škodlivých faktorov, ako aj príznakov oxidačného stresu (ľahká unaviteľnosť, apatia, slabosť, ospalosť), je jedným zo spôsobov, ako dodať telu antioxidanty, strava.

Prijímanie potravín bohatých na vitamíny A, C a E pomôže nášmu telu kompenzovať nedostatok pri syntéze vlastných antioxidantov.

Životne dôležité vitamíny A, C a E sú široko rozšírené v rastlinných zdrojoch, konkrétne v ovocí a zelenine. Vitamín A, v závislosti od formy, v ktorej sa nachádza, možno nájsť aj v rôznych živočíšnych zdrojoch – pečeni, mastných rybách.

Ďalším spôsobom kompenzácie nedostatku antioxidantov je príjem výživových doplnkov. Vitamíny A, C a E sú ľahko dostupné a v dobre vstrebateľných biologických formách. Okrem toho sú na trhu dostupné aj mnohé ďalšie antioxidanty, ktoré prispievajú k boju proti oxidačnému stresu.

Druhy antioxidantov

V závislosti od svojej povahy sa antioxidanty klasifikujú a delia na dve hlavné kategórie.

Enzýmové antioxidanty

Tento druh antioxidantov má enzýmovú povahu a je syntetizovaný naším telom. Sú špecificky zamerané na konkrétne oxidanty opísané vyššie. 

Zahŕňajú nasledujúce druhy:

  • Superoxid dismutáza: Nachádza sa v cytoplazme, mitochondriách a extracelulárnom priestore.

  • Kataláza: Nachádza sa prevažne v peroxizómoch. Katalyzuje neutralizáciu peroxidu vodíka na vodu a kyslík.

  • Glutatión peroxidáza: Pracuje v kombinácii s minerálom selénom. Využíva glutatión na neutralizáciu peroxidu vodíka a organických hydroperoxidov.

  • Glutatión reduktáza: Pracuje v tandeme s glutatión peroxidázou. Je zodpovedná za udržiavanie dostatočného množstva redukovaného glutatiónu, ktorý je nenahraditeľným antioxidantom.

  • Peroxiredoxíny: Celá rodina tiol-dependentných peroxidáz. Katalyzujú redukciu peroxidu vodíka, organických peroxidov a peroxynitritu.

  • Tioedoxín reduktáza: Udržiava redukciu proteínových disulfidov a peroxidov. Využíva elektróny z NADPH na udržanie redukovanej (aktívnej) formy tioedoxínu.

  • Paraoxonázy: Nachádzajú sa v sére a viažu sa na dobrý cholesterol (HDL). Chránia pred uskutočňovaním lipidovej peroxidácie a majú protizápalové vlastnosti.

  • Hem-oxygenáza: Katalyzuje rozklad hemu na biliverdín, pričom pri reakcii sa uvoľňuje železo a oxid uhoľnatý.

Antioxidanty neenzýmovej povahy

Väčšina týchto antioxidantov sa nachádza v rôznych potravinových zdrojoch.

Vitamíny

  • Vitamín C (Kyselina askorbová): Vo vode rozpustný univerzálny antioxidant, nachádzajúci sa v mnohých druhoch zeleniny a ovocia.

  • Vitamín E (Tokoferol a tokotrienoly): V tuku rozpustné antioxidanty, ktoré chránia bunkové membrány.

Minerály

  • Selén: Dôležitý pre fungovanie enzýmových antioxidantov, napríklad glutatión peroxidázy.

Polyfenoly

Toto sú rastlinné látky, zastúpené mnohými podskupinami:

  • Flavonoidy: Antokyaníny, kvercetín a katechíny.

  • Flavanoly: Luteolín, apigenín a iné.

  • Flavonoly: Kaempferol, myricetín.

  • Fenolové kyseliny: Kyselina kávová, rozmarínová a elagová.

  • Resveratrol: Nachádza sa v hrozne, respektíve vo víne.

Karotenoidy

  • Beta-karotén

  • Luteín a zeaxantín

  • Lykopén

Iné

  • Koenzým Q10: Nachádza sa v mitochondriách; kľúčový pre produkciu energie.

  • Glutatión: Tripeptid s výrazným antioxidačným účinkom; zodpovedný za detoxikáciu.

  • Melatonín: Hormón s výraznými antioxidačnými vlastnosťami.

  • Kyselina alfa-lipoová: Vo vode a v tuku rozpustný antioxidant; kofaktor pre viaceré funkcie.

  • Ubikvinol: Redukovaná verzia Q10; prispieva k produkcii energie v bunke.

  • Chinóny – Ubikvinón (Q10): Účastník mitochondriálnej energetickej reťaze.

  • Naftochinóny: Vitamín K.

Mechanizmus účinku antioxidantov

Okrem svojej povahy sa antioxidanty líšia aj mechanizmom svojho účinku v boji proti oxidačnému stresu. Evolúcia zabezpečila rôzne mechanizmy na zníženie škôd spôsobených oxidačným stresom. Týmto spôsobom rôzne druhy antioxidantov pracujú v tíme a synergicky odstraňujú škodlivé radikály.

Antioxidanty vykonávajú svoje funkcie na základe niekoľkých základných princípov. 

Enzýmová ochrana

Enzýmové antioxidanty, ako sú superoxid dismutáza, kataláza a glutatión peroxidáza, pôsobia intracelulárne. Ich funkciou je rozklad a neutralizácia molekúl škodlivých pre naše telo. Pôsobia vo vnútri bunky a chránia jej bunkové organely pred poškodením.

Pôsobia ako prerušujú reťazec účinku

Vitamín E je v tuku rozpustný antioxidant, ktorý prerušuje lipidovú peroxidáciu tým, že dodáva elektróny lipidovým zvyškom. Týmto spôsobom zastavuje sled reakcií, ktoré môžu poškodiť bunkové membrány.

Obnova iných antioxidantov

Antioxidanty často pracujú v synergii. Napríklad vitamín C regeneruje vitamín E tým, že mu dodáva elektróny, čím optimalizuje efektivitu oboch antioxidantov súčasne.

Chelácia kovov

Niektoré antioxidanty, ako napríklad enzýmy obsahujúce selén a niektoré polyfenoly, chelátujú (viažu) kovové ióny. Táto vlastnosť je dôležitá, pretože kovy môžu katalyzovať reakcie, ktoré generujú voľné radikály.

Stimulácia syntézy ochranných enzýmov

Antioxidanty môžu stimulovať vlastné ochranné mechanizmy tela. Napríklad niektoré polyfenoly aktivujú Nrf2, ktorý podporuje syntézu antioxidačných enzýmov.

Udržiavanie redukčno-oxidačného balansu

Antioxidanty pomáhajú udržiavať jemnú rovnováhu medzi oxidantmi a antioxidantmi v bunkách. Tento redoxný balans je životne dôležitý pre správne fungovanie buniek.

Zohrávajú úlohu imunomodulátorov

Antioxidanty môžu modulovať imunitnú odpoveď, ovplyvňujúc produkciu a aktivitu imunitných buniek. Táto vlastnosť prispieva k imunite, kontrole zápalových procesov a celkovému zdraviu organizmu.

Prečo je príjem antioxidantov dôležitý

Význam antioxidantov je obrovský pre ľudské zdravie. Je veľmi dôležité, aby rovnováha medzi nimi a voľnými radikálmi nebola narušená a neprekračovala určité hranice. 

V opačnom prípade by to viedlo k systémovým zápalovým a autoimunitným reakciám, pričom sa predpokladá, že oxidačný stres je do veľkej miery zodpovedný za vznik onkologických ochorení.

Aby sme pomohli nášmu telu vyrovnať sa s pôsobením voľných radikálov, našou zodpovednosťou je zabezpečiť mu stravu bohatú na antioxidanty.

Prínosy antioxidantov pre zdravie

Antioxidanty sú látky dôležité pre celkový zdravý stav organizmu a udržiavanie homeostázy.

Prínosy antioxidantov pre organizmus sú:

  • Neutralizácia voľných radikálov a znižovanie oxidačného stresu.

  • Chránia imunitné bunky a zlepšujú funkcie imunitného systému.

  • Podporujú zdravie srdca.

  • Chránia pred vznikom chronických ochorení.

  • Zlepšujú zdravie pokožky.

  • Chránia oči a zlepšujú zrak.

  • Môžu zlepšiť športové výkony a regeneráciu po záťaži.

Príjem antioxidantov vo forme výživových doplnkov

Pri praktizovaní škodlivých návykov a konzumácii vysoko spracovaných potravín sa dramaticky zvyšujú potreby organizmu na antioxidanty. Keď je ich získavanie sťažené, je vhodné ich užívanie v koncentrovanej forme, vo forme výživových doplnkov

Môžu to byť vitamín C, A, E, koenzým Q10 alebo bylinné tinktúry a rastlinné extrakty, ktoré sú bohaté na rastlinné antioxidanty. 

Dávky, ktoré každý organizmus potrebuje, sú prísne individuálne a líšia sa dokonca aj podľa konkrétneho momentu a životného obdobia.

Adekvátny príjem látok s antioxidačnou povahou je prospešný, ak chcete fungovať v optimálnych podmienkach a zachovať si zdravie čo najdlhšie.

Prečo si vybrať výživové doplnky antioxidanty od VitaOn

My vo VitaOn chápeme význam výberu najlepších antioxidantov pre vaše zdravie.

Preto ponúkame širokú škálu vysokokvalitných výživových doplnkov s antioxidačným účinkom. Či už si vyberiete niektoré z nenahraditeľných antioxidantov – ako sú vitamíny A, C alebo E, rozhodnete sa pre bylinné extrakty a tinktúry, alebo pre kombináciu oboch, je to voľba, ktorú musíte urobiť podľa vašich individuálnych potrieb.

V každom prípade neurobíte chybu. Uvedomujúc si vážnosť a dôležitosť antioxidantov pre ľudské zdravie, poskytli sme širokú škálu vysokokvalitných produktov a garantujeme ich vysokú účinnosť.

Na vytvorenie každého doplnku s antioxidačnými vlastnosťami boli použité iba prémiové suroviny bez pridania škodlivých látok a plnív.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY (FAQ)

Čo sú antioxidanty a ako pôsobia v organizme?

Antioxidanty sú molekuly, ktoré bojujú proti poškodeniu buniek tým, že neutralizujú voľné radikály. Týmto spôsobom spomaľujú procesy starnutia organizmu.

Aký je rozdiel medzi prírodnými a syntetickými antioxidantmi?

Prírodné (naturálne) antioxidanty sú získané prirodzeným spôsobom zo zeleniny, ovocia a pod., zatiaľ čo syntetické sú vyrobené umelo (v laboratóriách). Obe formy antioxidantov majú svoje silné stránky, ktoré možno rôzne kombinovať.

Aké sú prínosy užívania antioxidačných doplnkov?

Antioxidanty predstavujú silnú líniu obrany proti oxidačnému stresu, starnutiu organizmu a pomáhajú udržiavať dobrú imunitu. Konzultácia s lekárom pred začatím užívania je dôležitá z hľadiska eliminácie rizika predávkovania alebo úpravy typu konkrétneho antioxidantu.

Kde môžem kúpiť kvalitné antioxidačné doplnky?

Kvalitné antioxidanty si môžete zakúpiť v rôznych bio obchodoch, online aj kamenných lekárňach alebo na platformách ako VitaOn.sk. Vždy si overte daného výrobcu – zloženie produktov a certifikát kvality (GMP).

Prečo antioxidanty nemusia účinkovať podľa mojich očakávaní?

Antioxidant nemusí účinkovať podľa očakávaní zákazníka, ak sa neužíva v dávke odporúčanej výrobcom alebo nie je prispôsobený individuálnym potrebám každého človeka. Ďalším problémom môže byť nízka kvalita surovín pri výrobe alebo interakcie s liekmi a potravinami, ktoré môžu znížiť účinnosť doplnku.