Vitamíny sú esenciálne, organické, vysoko aktívne látky. Zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v mnohých procesoch, ktoré ovplyvňujú celkové zdravie a funkčnosť organizmu.
Ide o pre človeka nevyhnutné látky, ktoré nie je možné nahradiť inými, aby sa mohli uskutočniť procesy, za ktoré sú zodpovedné. Esenciálne, alebo tiež nenahraditeľné, sú všetky látky, ktoré si telo nedokáže samo syntetizovať v organizme a musí ich prijímať zo stravy.
Zo všetkých vitamínov si ľudské telo dokáže samo syntetizovať iba vitamín D pomocou slnečného žiarenia. Zaujímavosťou je, že práve tento vitamín je podľa štatistík najčastejšie deficitný u populácie žijúcej v miernom klimatickom pásme a má zásadný význam pre zdravie rôznych systémov v ľudskom tele.
Aká je ich funkcia pre telo?
Kľúčový význam vitamínov spočíva vo funkciách, ktoré plnia. Ovlplyvňujú všetky aspekty ľudského zdravia a bez nich by nebolo možné uskutočňovať základné procesy v organizme – život by bol nemysliteľný.
Vitamíny sa vo všeobecnosti podieľajú na:
Energetickom metabolizme
Metabolizme látok – tukov, sacharidov a bielkovín
Imunitných a enzymatických reakciách
Sú zodpovedné za procesy výstavby mnohých štruktúr
Druhy vitamínov
Podľa svojej povahy sa vitamíny delia najčastejšie na vo vode rozpustné a v tukoch rozpustné.
Vo vode rozpustné vitamíny
Medzi vo vode rozpustné vitamíny patria vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B6, B12).
Vitamín C
Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín s mimoriadnym významom pre ľudské telo. Známy je tiež ako kyselina askorbová a nachádza sa v rôznych druhoch ovocia – citrusy, granátové jablko, šípky, ako aj v čili papričkách, no možno ho prijímať aj prostredníctvom výživových doplnkov.
Vitamín C je zásadný pre syntézu a dozrievanie kolagénu – hlavnej bielkoviny spojivového tkaniva, ktoré tvorí veľké množstvo štruktúr v našom tele.
Kyselina askorbová je kľúčová pre správne fungovanie nášho imunitného systému.
Predstavuje univerzálny antioxidant – neutralizuje voľné radikály a zabraňuje poškodeniu bunkových organel a aktívnych biomolekúl.
Vitamín B12
Vitamín B12 je nenahraditeľný vo vode rozpustný vitamín, známy aj pod názvom kyanokobalamín.
Nachádza sa najmä v potravinách živočíšneho pôvodu:
Červené mäso
Pečeň
Vajcia
Mliečne výrobky
Ryby
Zohráva kľúčovú úlohu v mnohých fyziologických procesoch potrebných pre organizmus a jeho normálnu funkciu: reguluje energetický metabolizmus, syntézu DNA, vstrebávanie železa a tvorbu červených krviniek a zabezpečuje zdravie nervovej sústavy.
Jeho vstrebávanie úzko súvisí so zdravím tráviaceho systému, konkrétne so schopnosťou tela syntetizovať GIF (gastric intrinsic factor).
Nedostatok vitamínu B12 sa prejavuje vznikom anémie (vitamín B12 deficitná alebo perniciózna anémia), svalovou slabosťou, únavou a neurologickými poruchami.
V tukoch rozpustné vitamíny
Skupina vitamínov rozpustných v tukoch zahŕňa vitamíny A, E, D a K. Zohrávajú zásadné úlohy pri udržiavaní funkčnosti a zdravia zrakového aparátu. Okrem toho poskytujú telu silnú prirodzenú antioxidačnú ochranu.
Vitamín A
Vitamín A má niekoľko foriem, z ktorých pre človeka sú najvýznamnejšie retinol acetát a retinal. Prekurzorom vitamínu A, ktorý je pre človeka využiteľný, je beta-karotén.
Zdrojmi vitamínu A a jeho prekurzorov sú:
Pečeň
Treska
Makrela
Sladký zemiak
Paprika
Tekvica
Mrkva a mnohé ďalšie
Vitamín A je nenahraditeľný a nesmierne dôležitý pre náš zrak a zdravie očí. Okrem toho sa retinol podieľa na regulácii imunitných funkcií a pôsobí aj ako antioxidant v rôznych reakciách.
Vitamín A je dôležitý pre výstavbu kostí a má zásadnú úlohu v procesoch embryonálneho vývoja plodu. Spolu s inými vitamínmi a minerálmi je nevyhnutný pre tehotné ženy.
Nedostatok tohto vitamínu vedie k poruchám zraku, oslabeniu imunity a častým ochoreniam. Ak sa vyskytne deficit počas tehotenstva, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu novorodenca, ktoré môže byť nezlučiteľné so životom.
Vitamín D
Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch. Je životne dôležitý pre ľudské telo, no v malých množstvách sa dá prijať potravou a pri vystavení slnečnému žiareniu si ho telo dokáže syntetizovať samo.
Vitamín D3 sa nazýva cholekalciferol. Keďže táto chemická zlúčenina nie je nenahraditeľná, z hľadiska definície nejde o vitamín. Vedci ju označujú ako hormón.
V potravinách sa vitamín D3 nachádza najmä v rybách zo studených vôd, niektorých hubách a orechoch. Zaujímavosťou je, že napriek jeho prítomnosti v potrave a schopnosti tela ho syntetizovať, často práve tento vitamín býva deficitný.
Cholekalciferol je neaktívna forma vitamínu. Aktivuje sa po absolvovaní dvoch enzymatických reakcií – najprv v pečeni a následne v obličkách. Aktívna forma sa nazýva kalcitriol.
Vitamín D zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme vápnika, fosforu a horčíka. Je zodpovedný za vývoj a pevnosť kostí. V súčasnosti je častým predmetom diskusií a výskumov, pričom mu vedci pripisujú množstvo nových funkcií – ako regulátor imunitného systému, zápalových procesov, autoimunitných ochorení a rakoviny.
Pri deficite vitamínu D v detstve sa rozvíja stav známy ako rachitída, ktorý sa vyznačuje spomaleným rastom a výskytom početných deformácií kostí. V prípade starších osôb vedie nedostatok tohto vitamínu k osteoporóze a osteomalácii.
Vitamín E
Vitamín E je v tukoch rozpustný vitamín, ktorý sa nachádza v značnom množstve v avokáde, rôznych rastlinných olejoch a orechoch. Ďalší jeho názov je tokoferol a v prírode sa vyskytuje v podobe ôsmich rôznych izomérov.
Vitamín E je silný antioxidant – to je aj jeho hlavná úloha. Efektívne chráni bunky, ich organely a dôležité bioaktívne molekuly pred účinkom voľných radikálov.
Podieľa sa aj na regulácii imunitnej odpovede a novšie vedecké výskumy preukazujú jeho účinok pri potláčaní a zvládaní zápalových procesov.
Vitamín E (tokoferol) má ochranný účinok na zrakový aparát a rovnako ako vitamín A prispieva k dobrému zraku. Zúčastňuje sa tiež procesu tvorby červených krviniek (erytrocytov).
Príznakmi nedostatku tokoferolu sú poškodzovanie červených krviniek – hemolýza, svalová slabosť a neplodnosť. V ťažkých prípadoch a pri strave bohatej na polynenasýtené mastné kyseliny môže nadmerný oxidačný stres viesť až k nekróze pečene.
Kedy je potrebné užívať výživové doplnky s vitamínmi?
Živé organizmy, vrátane ľudí, získavajú väčšinu vitamínov prostredníctvom potravy. Pestrá a vyvážená strava dokáže takmer úplne pokryť základné potreby organizmu na živiny, vrátane vitamínov.
Bohužiaľ, z rôznych dôvodov je strava moderného človeka čoraz chudobnejšia na nevyhnutné zlúčeniny. Pri dlhodobom nedostatku vitamínov sa začínajú prejavovať symptómy deficitu.
Je dôležité tieto príznaky včas rozpoznať, aby bolo možné čo najskôr doplniť chýbajúce látky. To sa dosahuje pomocou vitamínov vo forme výživových doplnkov, ktoré sú často vhodné pre mužov, ženy aj deti.
Prečo si vybrať vitamíny od VitaOn?
Náš tím vám ponúka možnosť doplniť chýbajúce alebo nedostatočné množstvo vitamínu C, vitamínu B12 a vitamínov A, E a D.
VitaOn je zárukou kvality použitých surovín. Naše receptúry sú založené na vede a poskytujeme vám úplnú transparentnosť ohľadom všetkých použitých zložiek.
Dodržiavaním GMP štandardov vám prinášame maximálne čistý produkt s vysokou účinnosťou a biologickou dostupnosťou, čím chránime vaše zdravie a prispievame k vášmu pokoju.
ČASTO KLADENÉ OTÁZKY (FAQ)
Čo sú to vitamíny a prečo sú dôležité pre naše zdravie?
Vitamíny sú zlúčeniny s dôležitými a nenahraditeľnými funkciami pre organizmus. Zúčastňujú sa na metabolizme, udržiavaní imunity a zdraví pokožky, očí a mozgu. Nedostatok niektorých vitamínov môže viesť k rôznym symptómom alebo ochoreniam.
Ako si vybrať tie najlepšie vitamíny pre moje potreby?
Výber správnych vitamínov závisí od individuálnych potrieb a celkového stavu organizmu každého človeka. Dôležité je, aby sa výber uskutočnil podľa renomovaných značiek, ktoré používajú kvalitné suroviny a majú adekvátne dávky vo svojich produktoch.
Aký je rozdiel medzi vo vode rozpustnými a v tukoch rozpustnými vitamínmi?
Vo vode rozpustné vitamíny (vitamín C, vitamíny skupiny B) sa rozpúšťajú vo vodnom prostredí a ich prebytok sa vylučuje z organizmu. Na druhej strane, v tukoch rozpustné vitamíny (vitamíny A, D, E a K) sa ukladajú v tukovom tkanive a v pečeni. Ich hromadenie v tele je jednoduchšie, a preto je potrebné dávkovanie vykonávať opatrne a presne.
Čo robiť, ak vitamíny, ktoré užívam, neprinášajú očakávané výsledky?
V prípade, že nevidíte očakávané výsledky pri užívaní určitých vitamínov – overte si, či užívate správnu dávku v správnom čase počas dňa. Odporúča sa konzultácia s lekárom. V prípade potreby môže byť nutná úprava stravy alebo zmena dávky konkrétneho vitamínu.