Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Histamínová intolerancia: príčiny, príznaky a liečba

Хистаминова непоносимост: Причини, симптоми и лечение
  1. Čo je histamín
  2. Čo predstavuje histamínová intolerancia
  3. Ako rozoznať príznaky
  4. Rizikové faktory príčiny a diagnostika
  5. Vhodné doplnky pri histamínovej intolerancii
  6. Je liečba na intoleranciu voči histamínu
  7. Zmeny v spôsobe života
  8. Možné komplikácie
  9. Kedy navštíviť lekára
  10. Často kladené otázky

Histamínová intolerancia je stav, ktorý sa diagnostikuje u čoraz viac ľudí, čo ju robí dosť charakteristickou pre moderný svet.

Napriek jej frekvencii je relatívne neznáma a často sa mýli s inými potravinovými intoleranciami alebo alergiami.

V tomto tomto článku sa zoznámete s podstatou stavu, čím je spôsobený a ako sa prejavuje, ako aj aký je správny prístup k zvládaniu.

Čo je histamín

Histamín je silne aktívna organická zlúčenina, ktorá plní dôležité úlohy a môže fungovať podobne ako hormón a neurotransmiter v tele.

Energy Blend - bylinná tinktúra
On sa ukladá v špecializovaných bunkách imunitného systému, ktoré sa nazývajú žírne bunky, a uvoľňuje sa z nich pri kontakte s určitými spúšťacími stimulmi, najčastejšie alergény a zápalové agens.

Pri fyziologických okolnostiach histamín pomáha organizmu reagovať na cudzie látky, ale tiež sa podieľa na udržiavaní cirkadiálneho rytmu (spánok-bdelosť), reguluje žalúdočnú sekréciu, kontroluje krvný tlak.

Je zodpovedný za alergické reakcie u ľudí s narušenou imunitnou odpoveďou.

Čo predstavuje histamínová intolerancia

Čo je histamín?

Histamínová intolerancia sa vyvíja, keď je porucha v metabolizme (v tomto prípade - rozklade) histamínu v tele. Najčastejšie sú tieto poruchy spojené so zníženou alebo chýbajúcou aktivitou enzýmu nazývaného diamínoxidáza (DAO). Pri normálnych okolnostiach tento enzým rozkladá histamín, ktorý sa dostal z potravy, v našom tráviacom trakte.

Deficitná syntéza alebo narušená aktivita tohto enzýmu vedie k hromadeniu histamínu. To spôsobuje rôzne príznaky histamínovej intolerancie, ktoré sa ľahko dajú zameniť s alergiami.

Histamínová intolerancia nie je alergia a pri nej sa nepozoruje špecifická imunitná reakcia na alergénne látky.

Ako rozoznať príznaky

Ako rozoznať príznaky?

Príznaky histamínovej intolerancie sú rozmanitejšie ako príznaky pri iných potravinových intoleranciách. To sa vysvetľuje komplexným pôsobením molekuly histamínu v organizme a jej účasťou v rôznych procesoch.

Príznaky môžu zahŕňať:

  • Žalúdočno-črevné problémy - nafukovanie, diaréa, meteorizmus a bolesti brucha - to sú časté prejavy u ľudí s vysokými hladinami histamínu.
  • Hlavobol a migréna - opäť dosť bežné príznaky u ľudí s histamínovou intoleranciou. Vysvetľuje sa vplyvom histamínu na cievy v mozgu.
  • Kožné reakcie - začervenanie, rôzne vyrážky a urtikária. Často sa prejavujú po konzumácii potravín bohatých na histamín.
  • Srdcové príznaky - tachykardia (zrýchlený pulz), arytmia a nízky krvný tlak môžu byť signálom vysokých hladín histamínu.
  • Problémy s hornými dýchacími cestami - upchatý nos, ťažké dýchanie, prítomnosť chrčania. Tiež môžu byť príznakmi spojenými s akumuláciou histamínu, hoci menej časté

Napriek bohatstvu príznakov, všetky sú nespecifické a prejavujú sa v rôznych kombináciách v individuálnych prípadoch.

Práve preto stanovenie presnej diagnózy histamínovej intolerancie je zložitá úloha, ktorá vyžaduje vylúčenie iných problémov.

Rizikové faktory príčiny a diagnostika

Najčastejšou príčinou vývoja histamínovej intolerancie je deficit enzýmu DAO. Môže byť dvoch druhov - dedičný alebo sekundárny.

Genetické faktory sú hlavnou a, možno povedať, jedinou príčinou dedičnej formy. Predstavujú zníženú alebo narušenú expresiu génu zodpovedného za syntézu enzýmu.

Sekundárna forma deficitu môže byť spôsobená:

  • Prítomnosť podkladových chronických ochorení - napríklad Crohnova choroba alebo rôzne druhy enteropatií, ktoré vedú k poškodeniu tenkého čreva, v ktorom sa enzým syntetizuje.
  • Lekárstva - niektoré antidepresíva, analgetiká a lieky na znižovanie krvného tlaku môžu inhibovať (blokovať) pôsobenie DAO.
  • Diéta - diéty bohaté na histamín môžu zvýšiť riziko príznakov, pretože telo nestíha zvládnuť veľké množstvo prijatého histamínu z potravy. Toto je najčastejšia príčina vývoja sekundárnej formy deficitu.

Diagnostika

Diagnostika histamínovej intolerancie vyžaduje vyšetrenie hladín DAO a histamínu v krvi, ako aj dodržiavanie eliminačnej diéty, pri ktorej sa vyhýbajú potraviny s vysokým obsahom histamínu.

Týmto spôsobom sa sleduje, či došlo k zlepšeniu príznakov a môže byť stanovená diagnóza.

Vhodné doplnky pri histamínovej intolerancii

Je liečba na intoleranciu voči histamínu

Liečba histamínovej intolerancie, vzhľadom na charakteristiku stavu, sa zakladá hlavne na dodržiavaní prísnej diéty. Ona sa zakladá na vyhýbaní sa konzumácii potravín bohatých na histamín alebo takých, ktoré podporujú jeho uvoľnenie z tkanív, ako alergény.

Tiež ako iné potravinové intolerancie, vylúčenie spúšťacieho faktora (v tomto prípade histamínu) vedie k úplnému eliminovaniu klinickej symptomatológie.

Pri histamínovej intolerancii, na rozdiel od laktózovej alebo gluténovej, treba vylúčiť väčší počet potravín z rôznych skupín, čo robí stav ťažšie kontrolovateľným.

Ludia, ktorí naň trpia, môžu užívať potravinové doplnky pred jedlom, ktoré obsahujú enzým diaminooxidázu s cieľom podporiť rozklad prijatého histamínu z potravy v črevách.

V niektorých prípadoch môže príjem antihistaminík pomôcť zmierniť príznaky. Nemajú súvis s primárnou príčinou, ale môžu zlepšiť stav, kým sa organizmus „zbaví“ prebytočného histamínu.

Zmeny v spôsobe života

Zmeny v spôsobe života

Korekcia diéty je hlavnou mierou na zvládanie problému. Na rozdiel od ostatných intolerancií, ktoré sú voči spúšťačom, ktoré sa nachádzajú v malom počte potravín, histamínová je spojená s vyhýbaním sa dosť potravinovým produktom.

Zoznam potravín bohatých na histamín je dlhý a zahŕňa všetky potraviny, ktoré prešli fermentáciou - uhorky, kyslá kapusta, sójová omáčka a sójové produkty, alkoholické nápoje.

Konzervované a údené mäso a ryby sú tiež bohatým zdrojom histamínu a treba sa im vyhýbať.

Všetky druhy zrelých syrov a mliečne produkty sa dostávajú do zoznamu.

Okrem týchto potravín, ktoré nie sú vždy obzvlášť prospešné pre zdravý stav organizmu kvôli iným zložkám, ktoré obsahujú, čerstvé ovocie a zelenina sa tiež dostávajú do skupiny potravín, ktorým sa treba vyhýbať. Ide o prezreté ovocie, náchylné na fermentáciu, pretože v procese zrenia sa hladiny histamínu v nich zvyšujú.

Nech zhrnieme, ktoré potraviny treba vyhýbať pri histamínovej intolerancii:

  • Potraviny prešli fermentáciou
  • Konzervované údené mäso a ryba
  • Všetky zrelé syry a mliečne produkty
  • Čerstvé ovocie a zelenina.

Niektoré lieky tiež môžu viesť k zvýšeniu hladín histamínu kvôli inhibícii enzýmu DAO. Ich nahradenie inými treba prediskutovať so špecialistom.

Okrem očividne nutných zmien v spôsobe stravovania, iné adaptácie v bežnom režime by tiež boli prospešné - to je pravidelná fyzická aktivita a dostatočný spánok. Pomáhajú znižovať stres, ktorý je faktorom stimulujúcim samotný organizmus uvoľňovať histamín a prispieva k akumulácii jeho hladín v tele.

Možné komplikácie

Ludia s histamínovou intoleranciou sa v jednom momente môžu ocitnúť s deficitom určitých živín, kvôli množstvu obmedzení v diéte.

Najčastejšie deficity sú tie železa, vitamínu B12, vitamínu D a vápnika, ktoré sú spôsobené vyhýbaním sa rôznym živočíšnym a mliečnym produktom.

Na prevenciu týchto deficitov sa ľudia môžu obrátiť na potravinové doplnky, aby si zaobstarali potrebné dávky mikro a makronutriencií.

Kedy navštíviť lekára

Príznaky histamínovej intolerancie môžu byť extrémne nepríjemné, pretože často vedú k vážnemu diskomfortu a ťažkostiam v každodennosti.

Konzultácia s gastroenterológom je povinná u ľudí s histamínovou intoleranciou, aby sa prediskutovala diéta a prijali adekvátne opatrenia na kontrolu stavu.

Niekedy príznaky sa neovplyvnia okamžite po začatí diéty a môžu byť sprevádzané vážnejšími stavmi ako alergické reakcie alebo ťažké problémy s gastrointestinálnym traktom.

Často kladené otázky

Často kladené otázky

Dá sa vyliečiť histamínová intolerancia?

Nie, doteraz liek na tento stav nebol vynájdený a príčina sa skrýva v genetickom pôvode ochorenia. Napriek tomu prísna diéta zaručuje dobrú kontrolu príznakov.

Treba sa úplne vyhýbať potravinám bohatým na histamín?

Ak chcete, aby vám telo nepripomínalo ochorenie často, eliminácia všetkých potravín bohatých na histamín je nutná. Napriek tomu, čas od času môže človek zhrešiť, bez vážneho dopadu na telo v dlhodobom pláne.

Je súvislosť medzi alergiami a histamínovou intoleranciou?

Histamínová intolerancia nie je alergia, ale ľudia s histamínovou intoleranciou trpiaci alergiami majú vyššie hladiny histamínu a z tohto dôvodu minimálne chyby v diéte vedú k exacerbácii príznakov.

1 komentár

Светлин Ганчев

Много добре структурирана и информативна статия!

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.