Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Intolerancia gluténu: Príčiny, príznaky a životný štýl

Глутенова непоносимост: Причини, симптоми и начин на живот
  1. Čo je glutén
  2. Čo predstavuje gluténová neznášanlivosť
  3. Ako rozpoznať symptómy
  4. Rizikové faktory príčiny a diagnostika
  5. Existuje liečba pre neznášanlivosť voči gluténu
  6. vhodné doplnky pre tráviaci systém
  7. Možné komplikácie
  8. Kedy navštíviť lekára
  9. Potrebné zmeny v životnom štýle
  10. Často kladené otázky

Veľká časť ľudskej populácie sa spolieha na konzumáciu pšenice a pšeničných plodín, z ktorých sa vyrába múka a množstvo kulinárskych produktov. Chlieb je neoddeliteľnou súčasťou ľudského života, odkedy sa človek naučil spracovávať zrno a premieňať ho na chutné pečivo. 

Vysoká konzumácia týchto produktov počas storočí vedie k rozvoju neznášanlivosti voči jednému vysoko aktívnemu proteínu, ktorý sa nachádza v obilninách, a to gluténu.

V tomto článku vám povieme viac o gluténovej neznášanlivosti, symptómoch a zmenách v životnom štýle, ktoré sú potrebné pri preukázanej netolerancii voči pšeničnému proteínu.

Čo je glutén

Čo je glutén?

Glutén je zovšeobecňujúci termín pre dva hlavné proteíny - gliadín a glutenín.

Glutén je hlavný proteín pšenice a obilnín a práve preto sa nachádza vo veľkých množstvách v múke. On zabezpečuje jej elasticitu a dáva možnosť kuchárom pripravovať chutné a rozmanité pečivo.

Tento proteín je vysoko biologicky aktívny, bohužiaľ u mnohých ľudí môže viesť k potravinovým alergiám alebo neznášanlivosti - neschopnosti tela ho kvalitne spracovať. U niektorých môže dôjsť aj k autoimunitnému ochoreniu, nazvanému gluténová enteropatia.

Zázvor lekársky – bylinná tinktúra

Čo predstavuje gluténová neznášanlivosť

Gluténová neznášanlivosť je termín, synonymum pre gluténovú netoleranciu (podobne ako pri laktózovej netolerancii a neznášanlivosti). Stav je známy aj ako non-celiakálna citlivosť na glutén a prejavuje sa, keď telo má ťažkosti so spracovaním gluténu.

Na rozdiel od celiakie alebo gluténovej enteropatie, ktorá je autoimunitným ochorením, pri gluténovej neznášanlivosti nedochádza k poškodeniu tenkých čriev. Napriek tomu sa stav spája s prejavom dosť nepríjemných symptómov, ale našťastie sa nevyvíjajú štrukturálne patologické zmeny na črevnej sliznici.

Ako rozpoznať symptómy

Ako rozpoznať symptómy?

Symptómy gluténovej neznášanlivosti môžu byť rôznorodé a výrazne sa líšiť u každého jednotlivca. Najčastejšie ide o kombináciu žalúdočno-črevných sťažností a iných nepríjemností.

Ľudia s neznášanlivosťou voči gluténu môžu zažívať:

  • Diskomfort
  • Bolesti v bruchu
  • Nafukovanie
  • Ľahká únava
  • Nízka energia
  • Pokles imunity. 

Hlavné sťažnosti, ktoré sú charakteristické pre každého, kto trpí gluténovou netoleranciou, sú bolesti v bruchu, nafukovanie čriev, plyny a problémy s defekáciou - striedanie zápchy s hnačkou.

Okrem toho sa postihnutí ľudia často sťažujú na trvalú únavu a slabosť, bez adekvátnej príčiny, s ktorou by ich spájali, čo často vedie k vážnym negatívnym dôsledkom v ich životnom štýle.

Často sa pacienti sťažujú na bolesti v kĺboch (artralgia) a v svaloch (myalgia), ktoré sú spôsobené zápalovými zmenami v organizme, v dôsledku toxínov a voľných radikálov.

Symptómy gluténovej neznášanlivosti nie sú špecifické a môžu sa vyskytnúť pri mnohých iných potravinových neznášanlivostiacha nielen. Medzi symptómy stavu patria bolesti hlavy a migréna, ako aj rôzne druhy kožných vyrážok a dermatitíd

Výskyt kožných podráždení a začervenaní môže signalizovať reakciu organizmu proti gluténu, najmä ak sa objavujú bezprostredne po konzumácii potravín, ktoré ho obsahujú. 

Rizikové faktory príčiny a diagnostika

Gluténová neznášanlivosť má dedičný charakter a genetickú predispozíciu. Ľudia s rodinnou anamnézou potravinových neznášanlivostí všeobecne, ako aj autoimunitných ochorení, majú zvýšené riziko rozvoja gluténovej netolerancie. 

Rizikové skupiny, medzi ktorými sa častejšie môže zistiť gluténová neznášanlivosť, sú ľudia trpiaci reumatoidnou artritídou, diabetes mellitus typu 1 a ochorením Hashimoto.

Časté črevné infekcie a nesprávna výživa sú ďalším rizikovým faktorom, ktorý prispieva k vyššej frekvencii gluténovej neznášanlivosti, pričom mechanizmus sa považuje za narušenú črevnú flóru.

Rizikové faktory, príčiny a diagnostika

Diagnostika stavu zahŕňa vylúčenie celiakie a vykonanie kožno-alergických testov, pretože v praxi ide o alergiu na glutén. Aj keď v praxi medicína zatiaľ nemá špecifický test na citlivosť na glutén, prax eliminácie diéty pod dohľadom špecialistu môže pomôcť pri stanovení diagnózy.

Existuje liečba pre neznášanlivosť voči gluténu

Gluténová neznášanlivosť nepredstavuje chorobu alebo nozologickú jednotku sama o sebe. Práve z tohto dôvodu nemôžeme hovoriť o liečbe v priamom zmysle slova. 

Napriek tomu stav vedie k významnému diskomfortu a narušeniu kvality života. Preto je dôležité správne riadiť symptómy. Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je vyhnúť sa potravinám, ktoré obsahujú glutén.

Na trhu existujú rôzne náhrady chleba a cestovín, ktoré neobsahujú glutén a majú zachované chuťové vlastnosti. 

Dobrá vec na gluténovej neznášanlivosti je, že na rozdiel od gluténovej enteropatie malé množstvá gluténu, prijaté s potravou, nevedú k ťažkým poruchám v zdraví a zmenám v črevách. 

Zdravý spôsob stravovania a príjem kvalitných probiotík môže zlepšiť schopnosti organizmu zvládať pšeničný proteín a preto ľudia postihnutí týmto stavom si môžu občas dovoliť testovacie pokušenia v malých množstvách.

vhodné doplnky pre tráviaci systém

Možné komplikácie

Možné komplikácie od gluténu

Pri sporadickom zhoršení stavu - to znamená po pripustení diétnych chýb a konzumácii “zakázaných” potravín, nemôže dôjsť k vážnym zdravotným problémom.

Pravidelné prehrešky však a konzumácia gluténu, navyše v závažnom množstve tohto problematického proteínu, môže viesť k výskytu nepríjemných symptómov. V žiadnom prípade nesmieme zanedbávať nedostatok energie, únavu alebo pokles imunity, o ktorých sa hovorilo vyššie v článku.

Pri nesprávnej diéte pravidelná konzumácia gluténu vedie k výskytu chronickej hnačky a rýchlej eliminácii prijatej potravy s výkalmi. Týmto spôsobom sa môžu vyvinúť nepríjemné potravinové deficity, najmä makro- a mikroelementov a vitamínov.

Železo často býva s narušenou absorpciou u ľudí trpiacich potravinovými neznášanlivosťami, a to môže viesť kanémii(chudokrvnosti) - práve ňou si môžeme vysvetliť nedostatok energie a trvalú únavu.

Vápnik je dôležitým prvkom pre organizmus, zodpovedným za udržiavanie kostry, zubov a svalového tonusu, pričom pri nekontrolovanej gluténovej neznášanlivosti môže byť jeho absorpcia výrazne znížená.

Gluténové potraviny (pšenica, raž, jačmeň) sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B a folátu, pričom ich obmedzenie môže viesť k deficitu týchto vitamínov. 

Napriek tomu, prostredníctvom dodržiavania rozmanitej diéty, sa to môže ľahko kompenzovať

Príjem potravinových doplnkov a vitamínov v tomto prípade je tiež adekvátnym riešením a prevenciou prejavov potravinových deficitov.

Kedy navštíviť lekára

Pri podozrení na gluténovú neznášanlivosť je dobré už od samého začiatku sami vykonať eliminačnú diétu, pričom sa oboznámime s adekvátnymi náhradami obilnín, ako aj získame podrobnejšie znalosti o tom, ktoré z nich musíme vyhnúť.

Ak po ich vylúčení symptómy pretrvávajú - to je signál na návštevu špecialistu, ktorý nám pomôže s diagnostikou.

Potrebné zmeny v životnom štýle

Potrebné zmeny v životnom štýle týkajúce sa konkrétne gluténovej neznášanlivosti sa redukujú len a len na obmedzenie gluténu (pokiaľ možno úplné jeho vylúčenie) z diéty. 

Samo o sebe to nás prinúti zabudnúť na svoj stav, pretože ak ide o gluténovú netoleranciu - odstránenie tohto proteínu a potravín, ktoré ho obsahujú z nášho života, odstráni všetky symptómy.

Často kladené otázky

Často kladené otázky

Je gluténová neznášanlivosť nebezpečná?

Nie, ak sa dodržiavajú potrebné obmedzenia, stav nevyvedie k žiadnym symptómom alebo zdravotným problémom.

Môže sa vyliečiť gluténová neznášanlivosť?

Nie, neexistujú dôkazy, že človek s vyvinutou netoleranciou voči gluténu môže náhle začať ho normálne spracovávať.

Aké sú symptómy stavu?

Symptómy môžu byť nafukovanie brucha, bolesti, hnačka, zápcha, ako aj iné, nesúvisiace s tráviacim systémom - kožné zápaly, vyrážky, migréna, anémia a iné.

Aký je rozdiel medzi celiakiou a gluténovou neznášanlivosťou?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom vlastný imunitný systém útočí na črevnú sliznicu pri konzumácii gluténu, čo vedie k ťažkým morfologickým, štrukturálnym a funkčným zmenám v črevách. Pri gluténovej neznášanlivosti telo má ťažkosti s trávením tohto proteínu, dochádza k bolestiam v bruchu, hnačke a iným, bez narušenia štruktúry a funkcie sliznice tenkého čreva.

Zdroje


Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.