Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Intolerancia laktózy: Príčiny, príznaky a životný štýl

Непоносимост към лактоза: Причини, симптоми и начин на живот
  1. Čo je laktóza
  2. Čo predstavuje laktózová intolerancia
  3. Ako rozoznať príznaky
  4. Rizikové faktory
  5. Vhodné doplnky pre komfort pri laktózovej intolerancii
  6. Frekvencia u populácií
  7. Príčiny rozvoja
  8. Diagnostika a testy
  9. Existuje liečba na intoleranciu na laktózu
  10. Možné komplikácie
  11. Potrebné zmeny v spôsobe života
  12. Kedy navštíviť lekára
  13. Často kladené otázky

Určite mnohí z vás spájajú konzumáciu čerstvého mlieka, dokonca aj v malých množstvách s objavením nepríjemného nafúknutia brucha, plyny, bolestivé kŕče, a niekedy aj diaréa

Dôvod preto sa neskrýva v uplynutí platnosti produktu alebo jeho nízkej kvalite, ale v tom, že medzi veľkou časťou ľudskej populácie existuje takzvaná laktózová intolerancia. 

V tomto článku vám rozpravíme, čo to presne znamená a všetko ostatné, čo súvisí s týmto stavom.

Čo je laktóza

Laktóza predstavuje jednoduchý sacharid. Je to disacharid, ktorý sa skladá z dvoch molekúl -glukózy a galaktózy. 

Je známa aj pod názvom mliečna cukor a dôvodom je, že laktóza je prirodzený cukor, ktorý sa obsahuje v mlieku všetkých cicavcov.

Čo predstavuje laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia je typ potravinová intolerancia, charakterizujúca sa výraznými príznakmi po konzumácii potravín obsahujúcich sacharid laktózu.

V prvom rade je dobré zdôrazniť, že čisto fakticky termín “intolerancia”nie je vôbec správny. Dôvodom je, že pod “laktózovou intoleranciou” nestojí alergická reakcia na laktózu, ale neschopnosťorganizmu ju rozkladať.

Keď sa cicavce narodia, spoliehajú sa hlavne na mlieko matky, aby sa živia. Je bohaté na všetky potrebné živiny, pričom sacharidy v ňom sú výlučne na úkor mliečneho cukru. 

Mochna plazivá - bylinná tinktúra
U väčšiny ľudí organizmus zachováva svoju schopnosť zvládať rozklad laktózydo určitého veku. Postupne však telo prestáva syntetizovať enzým laktázu, ktorý je zodpovedný za uskutočnenie procesu “rozdelenia” spojenia medzi dvoma spojenými molekulami glukózy a galaktózy. 

V dôsledku toho laktóza prechádza cez tráviaci trakt, kde sa stáva substrátom a potravou črevných baktérií kvôli nedostatku enzýmu zodpovedného za jej rozklad. V dôsledku toho môžu byť pozorované rôzne príznaky po konzumácii mliečnych produktov, ktoré ľudia zhrňujú do termínu laktózová intolerancia.

Ako rozoznať príznaky

Príznaky, ktoré sú dôsledkom neschopnosti organizmu spracovávať mliečny cukor sú dôsledkom výlučne bakteriálnej fermentácie

Baktérie, ktoré začínajú rozklad laktózy aeróbnym alebo anaeróbnym spôsobom, uvoľňujú rôzne plyny ako vodík, metán a oxid uhličitý. Tieto nafukujú črevné kľučky a spôsobujú príznaky ako nafúknutie a bolesti - kŕče podobné kolike.

Navyše laktóza ako osmoticky aktívna látka má vlastnosť priťahovať vodné molekuly k sebe a týmto spôsobom stimuluje transfer vody a elektrolytov cez črevnú stenu do črevného lúmenu, narúšajúc črevnú priepustnosť.         V dôsledku toho črevá začínajú vylučovať vodu a elektrolyty, čo je hlavný mechanizmus vzniku diarrheálnych výtokov, spojených s laktózovou intoleranciou.

Toto sú signály nášho tela, aby sme prestavili konzumáciu potravín, bohatých na laktózu (hlavne čerstvé mlieko). Napriek zistenej intolerancii pri pravidelnej konzumácii laktózy sa narúša rovnováha v črevnej flóre, pričom na úkor prospešných baktérií sa vyvíjajú škodlivé. 

Vzniká chronický zápal a môže dôjsť k problémom s tráviacimi procesmi a vstrebávaním dôležitých živín a mikronutrientov.

Čo je laktóza?

Rizikové faktory

Hlavné rizikové faktory, ktoré predisponujú k rozvoju laktózovej intolerancie sú nasledujúce:

  • Genetické - často je laktózová intolerancia geneticky podmienený stav, pričom populácie ľudí v Afrike, Ázii a Južnej Amerike ukazujú vyššiu frekvenciu tohto stavu v porovnaní s Európanmi. Národy ako Mongoli napríklad môžu spracovávať mliečny cukor do konca života, pretože ich hlavná strava po stáročia sa zakladá na koňskom mäse a koňacom mlieku kvôli špecifikám geografie tam a nedostatku iných zdrojov na výživu.
  • Vek - s vekom úrovne enzýmu laktázy zvyčajne klesajú, pričom opäť ide o geneticky podmienený faktor. Napriek vekovému faktoru niektorí ľudia bez problémov zvládajú laktózu a jej rozklad do hlbokej staroby.
  • Infekcie alebo iné črevné ochorenia - ochorenia ako celiakia, Crohnova choroba, ako aj akútne infekcie čriev môžu poškodiť črevnú sliznicu, ktorá je zodpovedná za syntézu enzýmu laktázy a týmto spôsobom viesť k rozvoju laktózovej intolerancie.
  • Chirurgické zákroky - odstránenie segmentov tenkého čreva znižuje ich kapacitu produkovať laktázu a môže viesť k rozvoju laktózovej intolerancie pooperačne.

Rizikové faktory pre vznik intolerancie na mliečny cukor nás nemusia znepokojovať, pretože ako sa často hovorí, mlieko je potrava pre deti, nie pre dospelých ľudí.

Vhodné doplnky pre komfort pri laktózovej intolerancii

Frekvencia u populácií

Laktózová intolerancia je relatívne častý stav, pričom je zistený významný rozdiel medzi populáciami.

Priemerne 68 % dospelých na svete má laktózovú intoleranciu. Najnižšia je v Severnej Európe, najvyššia – v Ázii a Afrike.

Kontinent

Laktózová intolerancia

Afrika

70–90 % dospelých, s výnimkou pastierskych skupín ako Masajovia a Tuaregovia

Ázia

80–100 % populácie, najmä vo Východnej a Juhovýchodnej Ázii kvôli chudobnej na mliečne produkty tradičnej strave. Výnimku tvoria obyvatelia Mongólska, ktorých populácia sa živí hlavne konzumáciou koňského mäsa a mlieka a napriek tomu – konzumácia fermentovaného mlieka je zastúpená viac ako príjem surového

Európa

5–15 % v Severnej Európe, ale až 50–70 % v Južnej Európe. Severné národy sú významne lepšie prispôsobené na mlieko.

Severná Amerika

5–15 % u ľudí európskeho pôvodu, 50–80 % u afroamerických a latinských obyvateľov, 80–100 % u domorodých a ázijských komunít.

Južná Amerika

50–80 %, hlavne u domorodého a zmiešaného obyvateľstva.

Austrália a Oceánia

5–20 % u ľudí európskeho pôvodu, 80–100 % u domorodých národov.

*Tabuľka s frekvenciou laktózovej intolerancie u rôznych populácií

Príčiny rozvoja

Príčiny vzniku laktózovej intolerancie môžu byť dve - primárny laktázový nedostatok, pri ktorom úrovne laktázy prirodzene klesajú po detstve a sekundárny - keď úrovne enzýmu klesajú v dôsledku iných faktorov, ktoré sme vymenovali vyššie.

Hlavné príčiny vzniku laktózovej intolerancie môžu byť dve:

  • Primárny laktázový nedostatok - úrovne laktázy prirodzene klesajú po detstve.
  • Sekundárny laktázový nedostatok - úrovne enzýmu klesajú v dôsledku iných faktorov.

Existuje aj tretia príčina, ktorá je veľmi zriedkavá a výlučne geneticky podmienená. Nazýva sa vrodený laktázový nedostatok, pri ktorom dieťa nedokáže rozkladať laktózu od narodenia a preto musí byť kŕmené upravenými potravinami, ktoré neobsahujú mliečny cukor. 

Diagnostika a testy

Na diagnostikovanie laktózovej intolerancie môže každý človek použiť svoje poznanie o vlastnom organizme a spojiť konzumáciu čerstvého mlieka s objavením príznakov laktózovej intolerancie.

Testy na diagnostiku podľa medicínskych kritérií sú zavedené na oficiálne diagnostikovanie laktózovej intolerancie.

Môžu byť:

  • Test tolerancie na laktózu - pacient konzumuje tekutinu s vysokým obsahom laktózy, potom sa merajú hodnoty jeho krvného cukru. Ak sa úrovne glukózy v krvi nezvýšia, pacient trpí nedostatkom enzýmu na rozklad laktózy.
  • Vodíkový dychový test- meria množstvo vodíka v vydychovanom vzduchu - jeho úrovne sú vyššie pri bakteriálnej fermentácii nerozloženou organizmom laktózou.
  • Test kyslosti stolice - pri fermentácii laktózy je stolica s vyššou kyslosťou kvôli spracovaniu časti laktózy na mliečnu kyselinu baktériami.
  • Genetické testy - používajú sa pri podozrení na vrodenú laktózovú intoleranciu.

Tieto metódy a testy slúžia lekárom na stanovenie jednoznačnej diagnózy stavu.

Existuje liečba na intoleranciu na laktózu

Liečba na laktózovú intoleranciu neexistuje. Intolerancia je dôsledkom neschopnosti organizmu syntetizovať enzým laktázu z jedného alebo iného dôvodu. 

Pred rokmi, keď veda ešte nebola ani oboznámená so stavom, ani s výrobou bezlaktóznych mliečnych náhrad, vrodený laktázový nedostatok viedol k smrti z podvýživy a dehydratácie.

Liečba neexistuje, ale existujú spôsoby, ako oklamať prírodu:

  • Nekonzumovať čerstvé mlieko a mliečne potraviny, ktoré neprešli bakteriálnou fermentáciou pred ich konzumáciou.
  • Používať bezlaktózne mliečne produkty (bezlaktózne čerstvé mlieko). Je dôležité vedieť, že bezlaktózny kyslý mliečny produkt, ktorý sa ponúka za vyššie ceny, je marketingový trik a v skutočnosti podvod. Pri dobrej kvalite štartéra by kyslý mliečny produkt nemal obsahovať významné pre telo množstvá laktózy. To isté platí pre všetky fermentované mliečne produkty ako syry, smotany a iné.
  • Používať tráviace enzýmy, ktoré obsahujú laktázu pri konzumácii čerstvého mlieka - pochybná efektívna metóda kvôli rýchlej evakuácii čerstvého mlieka do čriev.

Najjednoduchšie povedané - vyhýbaním sa príčine intolerancie môžete zvládnuť stav a jeho príznaky.

Možné komplikácie

Ako rozoznať príznaky?

Komplikácie z laktózovej intolerancie môžu nastať len a výlučne pri ignorovaní signálovorganizmu a pretrvávajúcej konzumácii mliečneho cukru.

Pri pravidelnej konzumácii mlieka u ľudí s intoleranciou na laktózu môžu byť komplikácie: 

  • Črevné infekcie - narušenie črevnej flóry v dôsledku chronickej diarreá naruší rovnováhu črevnej mikrobióty a povedie k osídleniu čriev škodlivými patogénnymi baktériami.
  • Vznik zápalu - tie isté faktory z vyššie uvedeného bodu povedú k vzniku zápalových zmien v črevách.
  • Oslabenie alebo poruchy imunity - zvýšená črevná priepustnosť v oboch smeroch povedie k vniknutiu toxínov a baktérií z čriev do krvného obehu. To môže viesť k poklesu imunity kvôli neustálej zaťaženosti imunitného systému ich neutralizáciou alebo k rozvoju autoimunitných ochorení.

Pri pravidelnej konzumácii laktózy u ľudí s intoleranciou diarrheálne výtoky povedú k zníženému vstrebávaniu všetkých látok, ktoré počas zrýchlenej evakuácie boli absorbované a dostali sa do črevného lúmenu.

Potrebné zmeny v spôsobe života

Laktózová intolerancia nie je choroba, ale stav, ktorý našťastie sa dá ľahko kontrolovaťúsilím vedomého úsilia. To sa zúži výlučne na obmedzenie, a v najlepšom prípade úplné vylúčenie potravín obsahujúcich laktózu - mlieko a mliečne produkty. 

Pre ľudí, ktorí sú silne viazaní na ne, boli vyvinuté formuly bez laktózy. Nie sú synteticky syntetizované, ale dosiahnuté pridaním enzýmu do príslušného produktu a rozkladom mliečneho cukru extracelulárne.

Prijímanie probiotík pri laktózovej intolerancii môže byť odôvodnené, ale napriek tomu pri konzumácii dostatočného množstva mliečnych produktov nás úplne neochráni pred prejavom príznakov.

Iný spôsob zvládania problému pri nedostatku enzýmu laktázy je pridať vo forme výživového doplnku k príslušnej strave, ktorá má zvýšenú koncentráciu laktózy. Týmto spôsobom bude môcť rozložiť veľkú časť prijatého mliečneho cukru v tenkom čreve.

Kedy navštíviť lekára

Možné komplikácie

Pri zistení laktózovej intolerancie nie je potrebné navštíviť lekára, ak príznaky prestanú, keď nekonzumujete laktózu. 

Jediná vec, ktorú treba urobiť, je ukončiť akúkoľvek konzumáciu čerstvého mlieka a produktov obsahujúcich významné množstvá laktózy. Pod významnými množstvami sa rozumie tie, ktoré vedú k príznakom. 

Sú rôzne pre každého, pretože niektorí ľudia si zachovali schopnosť syntetizovať minimálne množstvá enzýmu, iní nie. 

Na orientáciu - 100 ml čerstvého mlieka obsahuje asi 3,5 gramu laktózy. To je úplne dostatočné na vyvolanie plynov, nafúknutia a diarreá u ľudí s laktózovou intoleranciou.

Často kladené otázky

Často kladené otázky

Čo je laktózová intolerancia?

Je to stav, pri ktorom organizmus nedokáže rozkladať laktózu.

Kde sa obsahuje laktóza?

Obsahuje sa v mlieku a niektorých mliečnych produktoch, ktoré neboli podrobené fermentačným procesom baktériami.

Dá sa tento stav liečiť?

Nie, ale príznaky úplne zmiznú, keď sa ukončí konzumácia laktózy.

1 komentár

Тихомир Георгиев

Много добре обяснена тема! Полезно е да знаем, че има алтернативи на млечните продукти, защото е трудно да се откажем от тях, когато сме свикнали цял живот да ги консумираме.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.