Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Meteorizmus: Ako sa zbaviť plynov v žalúdku?

Как да се отървете от газовете в стомаха
  1. Sú plyny v žalúdku neškodné?
  2. Kedy môžu byť plyny dôvodom na obavy?
  3. # Sprevádzajúce príznaky
  4. Čo ich najčastejšie spôsobuje?
  5. Ako zistiť príčinu vo vašom prípade?
  6. Vhodné doplnky pri plynoch v žalúdku
  7. Kedy je čas na obavy a konzultáciu s lekárom?
  8. Čo jesť a čomu sa vyhýbať?
  9. Zaujímavé fakty o plynoch v žalúdku a črevách
  10. Často kladené otázky

Každý z nás v jednom alebo inom momente zažil nepríjemný pocit nadúvania brucha, niekedy sprevádzaný zvýšeným uvoľňovaním plynov alebo grganím.

Aj keď vo väčšine prípadov ide o normálne fyziologické procesy spojené s trávením, pri ktorých sa uvoľňujú plyny, v niektorých prípadoch sa za nadúvaním žalúdka a čriev môže skrývať vážnejší dôvod. 
V tomto článku vás oboznámime s príčinami tvorby a zadržiavania nadmerného množstva plynov v žalúdku a črevách a spôsobmi, ako s nimi bojovať.

Sprevádzajúce príznaky

Sú plyny v žalúdku neškodné?

Je dôležité objasniť, že vo veľkej časti prípadov ľudia nepoužívajú celkom presné pojmy – „mám nafúknutý žalúdok“, „mám plyny v žalúdku“ a pod.

Hovoríme to preto, že omnoho častejšie ide o nadúvanie čriev, a z medicínskeho a anatomického hľadiska je oveľa presnejšie používať výrazy ako „nadúvanie čriev“, „plyny v črevách“ a iné.

Všeobecne sa plyny v žalúdku a črevách nazývajú odborne meteorizmus, a ich uvoľňovanie – flatulencia.

To však neznamená, že orgán nachádzajúci sa v brušnej dutine – „žalúdok“ – nemôže zadržiavať plyny a byť nafúknutý, ale dôvody na to bývajú zvyčajne oveľa banálnejšie a len zriedkavo ide o vážny problém.

Medovka - bylinná tinktúra
Vo všeobecnosti plyny v žalúdku a črevách sú neškodné a predstavujú normálnu súčasť tráviaceho procesu.

Vznikajú v dôsledku rozkladu potravy baktériami v hrubom čreve, no môžu byť aj dôsledkom priameho prehltnutia vzduchu počas jedla alebo sa môžu uvoľniť v žalúdku po konzumácii sýtených nápojov, napríklad.

Kedy môžu byť plyny dôvodom na obavy?

Zaujímavé fakty o plynoch v žalúdku a črevách

Plyny samé osebe nemôžu byť dôvodom na obavy, no môžu byť súčasťou symptomatiky zdravotného problému, ak sú sprevádzané inými príznakmi, ktoré spolu s nimi vytvárajú syndróm charakteristický pre určité ochorenie.

# Sprevádzajúce príznaky

Medzi sprevádzajúcimi príznakmi vyniká niekoľko a v nasledujúcich riadkoch vás s nimi oboznámime.

Pozrime sa, ktoré to sú:

  • Silné bolesti brucha: Silné bolesti, najčastejšie spastického charakteru v bruchu, sú znakom toho, že ide o zápalový proces postihujúci časť tráviaceho systému.
  • Predĺžené obdobia hnačky alebo zápchy: Ide o znepokojujúci príznak, ktorý môže súvisieť so syndrómom dráždivého čreva, ale tiež s vážnejšími ochoreniami ako chronický kolitída alebo Crohnova choroba.
  • Neschopnosť uvoľniť plyny: Pri častom nadúvaní brucha a nemožnosti vypustiť plyny môže ísť o čiastočnú obštrukciu (črevnú nepriechodnosť), čo je veľmi vážny stav vyžadujúci lekársku pozornosť.
  • Krv alebo hlien v stolici: Ide o príznaky spojené s pomerne neškodnými ochoreniami ako hemoroidy, no môžu byť aj znakom vážnejších patológií vrátane rakoviny.
  • Neobjasnený úbytok hmotnosti: Je to príznak vyžadujúci lekársku konzultáciu. Dôvodom môže byť narušené trávenie alebo vstrebávanie živín, ale môže ísť aj o tzv. konzumujúci syndróm charakteristický pre onkologické ochorenia.
  • Zvýšená teplota: Zvýšená teplota je znakom infekčného ochorenia a môže naznačovať prítomnosť infekcie spôsobenej Clostridium alebo inými patologickými baktériami osídľujúcimi hrubé črevo, ktoré spôsobujú zápal sliznice čriev, sprevádzaný bolesťami, hnačkou a plynmi.

Čo ich najčastejšie spôsobuje?

Čo ich najčastejšie spôsobuje

Plyny sa tvoria alebo dostávajú do tráviaceho systému niektorým z nasledujúcich mechanizmov.

Tu sú:

  • Konzumácia potravín známych ako nadúvajúce: Patria sem strukoviny, kapusta, brokolica, celozrnné potraviny, ako aj kombinovanie rôznych skupín potravín a prejedanie sa. Hoci tvorba plynov je normálny proces ako súčasť trávenia, tieto potraviny vedú k výraznejšej produkcii plynov.
  • Prehĺtanie vzduchu: Rozprávanie počas jedla, žuvanie žuvačky, rýchle jedenie a pitie sýtených nápojov sú spôsoby, ktorými prehĺtame vzduch. V takom prípade sa plyny hromadia v žalúdku a uvoľňujú sa grganím.
  • Potravinové intolerancie: Ľudia, ktorí trpia laktózovou alebo lepkovou intoleranciou, majú silne zvýšenú tvorbu plynov po konzumácii príslušných potravín bohatých na laktózu (mliečne výrobky) a lepok (pšeničné výrobky).
  • Nerovnováha črevnej mikroflóry: Príčiny sú rôzne – od užívania antibiotík a zlej stravy až po niektoré ochorenia ako Crohnova choroba. Poruchy rovnováhy medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami sú spojené s tvorbou zapáchajúcich plynov, nadúvaním a bolesťou brucha.

Ako zistiť príčinu vo vašom prípade?

Ako zistiť príčinu vo vašom prípade

Najčastejšou príčinou meteorizmu sú zlé a nesprávne stravovacie návyky.

Práve preto prvým krokom, ktorý by ste mali urobiť na zistenie príčiny vo vašom prípade, je analýza vašej stravy a spôsobu stravovania. 
Zaznamenajte si potraviny a nápoje, ktoré konzumujete počas niekoľkých týždňov, a pokúste sa nájsť súvislosť medzi konkrétnym potravinovým produktom a objavením sa plynov a nadúvania.

Keď spozorujete určitý trend, skúste postupne vylúčiť jednu po druhej podozrivé potraviny, o ktorých sa domnievate, že spôsobujú meteorizmus (eliminačná diéta).

Ak sa po ich opätovnom zaradení objavia rovnaké príznaky, potom ste našli príčinu vášho nepohodlia.


Sledujte, či sa príznaky obmedzujú len na plyny a nadúvanie alebo majú aj iné prejavy ako bolesti, pálenie záhy, zápchu, hnačku, výskyt hlienu a krvi v stolici.

Okrem stravovacích návykov je vhodné posúdiť aj celkový životný štýl. Faktory ako stres, úzkosť či užívanie liekov môžu súvisieť a dokonca byť jedinou príčinou narušeného trávenia a tvorby plynov.

Vhodné doplnky pri plynoch v žalúdku

Kedy je čas na obavy a konzultáciu s lekárom?

Kedy je čas na obavy a konzultáciu s lekárom

Ak zlyhajú vyššie uvedené metódy alebo sa objavia niektoré z ďalších príznakov, správne je pristúpiť k problému so zvýšenou pozornosťou a vážnosťou a poradiť sa s lekárskym špecialistom – gastroenterológom, ktorý vykoná potrebné testy na určenie príčiny.

Dôležitým krokom je vyšetrenie fekálnej bakteriálnej mikroflóry, pretože práve tam sa najčastejšie skrýva príčina meteorizmu.

V praxi sa často vykonávajú aj testy na alergie a intolerancie. Aktívne sa hľadajú špecifické markery zápalu vo výkaloch a krvnom sére.

Čo jesť a čomu sa vyhýbať?

Vo všetkých prípadoch je najlepšou liečbou akéhokoľvek stavu a ochorenia prevencia. A najlepšou prevenciou proti meteorizmu je dodržiavanie niekoľkých základných pravidiel stravovania.

Je dôležité vyhýbať sa prejedaniu, ako aj dlhému hladovaniu, po ktorom nasleduje „napchávanie sa“ rôznymi potravinami.

Časté jedenie v malých množstvách umožňuje telu úplne spracovať potravu bez zvyškov, ktoré by mohli slúžiť ako substrát pre baktérie produkujúce plyny.

Okrem toho by sa každý, kto sa stará o svoje zdravie, mal snažiť vyhýbať spracovaným potravinám, polotovarom, mastným a vyprážaným jedlám, ako aj sladkostiam.

Hoci sú známe svojimi zdravotnými benefitmi, cibuľa a cesnak počas bakteriálnej fermentácie v črevách produkujú veľké množstvo plynov. Preto je vhodné ich konzumáciu obmedziť.

Namiesto toho uprednostnite čerstvé ovocie a zeleninu, zdravé tuky rastlinného pôvodu ako avokádo, olivový olej, orechy a čisté zdroje bielkovín – ryby, kuracie mäso, vajcia.

Škodlivé návyky ako alkohol a fajčenie tiež ovplyvňujú tráviace procesy a tvorbu plynov, preto sa ich snažte minimalizovať alebo úplne odstrániť, ak je to možné.

Uprednostňujte konzumáciu vody na hydratáciu a vyhýbajte sa sýteným a sladeným nápojom.

Hoci strukoviny majú svoje výživové výhody, ak máte sklon k nadúvaniu, vyhýbajte sa im spolu so sójovými produktmi a niektorou zeleninou ako kapusta, ružičkový kel, karfiol, brokolica a cvikla.

Vo všeobecnosti ide o hlavné zásady, ktoré treba dodržiavať pri výbere potravín, ktorým sa treba vyhýbať, a tých, na ktoré sa zamerať.

Dbajte o svoje celkové zdravie dodržiavaním zásad zdravého stravovania, pretože zdravie sa ukrýva v dobre udržiavanom tráviacom systéme. Nie náhodou sa hovorí, že sme to, čo jeme.

Zaujímavé fakty o plynoch v žalúdku a črevách

Čo jesť a čomu sa vyhýbať

Viete, že priemerný človek uvoľní plyny približne 14-krát denne? V skutočnosti je flatulencia znakom toho, že tráviaci systém funguje správne. Nie je náhodou, že po chirurgickom zákroku na tráviacom orgáne je prvá otázka pacienta: „Uvoľnili ste plyny?“

Chémia črevných plynov pozostáva až z 90 percent z dusíka, oxidu uhličitého, vodíka a malého množstva metánu. Sírové zlúčeniny tvoria len malú časť, no práve im vďačíme za nepríjemný zápach.

Ľudia s dobre vyváženou črevnou flórou produkujú viac plynov v črevách. Je to preto, že rôzne druhy baktérií rozkladajú rôzne zvyšky potravy a vytvárajú rôzne plyny.

Už v starovekom Grécku Hippokrates, známy ako otec medicíny, zistil, že ľudia, ktorí zadržiavajú svoje plyny a nedokážu ich vypustiť, majú zdravotné problémy.

Zistilo sa, že tvorba plynov je spojená s genetickou predispozíciou. Ide o schopnosť niektorých ľudí lepšie tráviť určité potraviny, čo súvisí s tvorbou viac plynov.

Ide však o predmet diskusií, pretože zvýšená produkcia plynov súvisí s bakteriálnou fermentáciou nestrávených zvyškov. Ako pri všetkom, aj tu existujú rôzne názory a dôkazy podporujúce obe teórie.

Často kladené otázky

Často kladené otázky

Je uvoľňovanie plynov v žalúdku a črevách znepokojujúce?

Nie, plyny v črevách a žalúdku sú normálnym javom a sú dôsledkom tráviacich procesov.

Ktorým potravinám sa vyhnúť pri meteorizme?

Ak trpíme meteorizmom, mali by sme sa vyhýbať sýteným nápojom, strukovinám, kapuste, karfiolu, brokolici, cibuli, cesnaku a silne spracovaným potravinám.

Sú probiotiká vhodné pri plynoch v črevách?

Áno, pomáhajú lepšie rozkladať živiny a môžu znížiť množstvo plynov vznikajúcich fermentáciou v črevách.

1 komentár

Християн Колев

От известно време страдам от подуване и газове, особено след консумация на млечни продукти. След като прочетох статията, осъзнах, че може би имам непоносимост към лактоза. Ще пробвам да ги избягвам и ще видя дали ще има ефект!

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.