- Prečo je dôležité prijímať dostatočné množstvo omega-3
- Odporúčaná denná dávka omega-3
- Aké sú príznaky nedostatku omega-3
- Vyskúšajte ''Omega 3 extrakt z rias'' od VitaOn
- Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny
- Kuchárske recepty, ktoré vám zabezpečia potrebné omega-3
- Ďalšie metódy na získanie potrebných omega-3
- Často kladené otázky
Omega-3 mastné kyseliny sú nenahraditeľné živiny, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravie srdca, mozgu a kĺbov.
Ľudský organizmus ich nedokáže efektívne syntetizovať sám, ale nachádzajú sa v dostatočnom množstve v potravinách, ktoré konzumujeme.
Zistite výhody, ktoré prinášajú telu, ako aj najbohatšie potraviny, zdroje omega-3 mastných kyselín.
Prečo je dôležité prijímať dostatočné množstvo omega-3
Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne živiny, čo znamená, že organizmus ich bezpodmienečne potrebuje, ale nedokáže ich produkovať sám.
Tieto mastné kyseliny pôsobia predovšetkým tromi mechanizmami – zohrávajú dôležitú úlohu v štruktúrnom zložení a funkčnosti bunkových membrán, modulujú zápalové procesy a génovú reguláciu.
Existujú tri hlavné druhy - alfa-linolénová kyselina (ALA), eikozapentaénová kyselina (EPA) a dokozahexaénová kyselina (DHA). Majú rôzne, ale dopĺňajúce sa účinky v tele.
Výhody omega-3 sú mnohé - zúčastňujú sa na štruktúrnej integrite bunkových membrán, zlepšujú transport látok a bunkovú signalizáciu. Znižujú zápalovú reakciu v organizme tým, že presmerovávajú syntézu prostaglandínov a leukotriénov na iné syntetické cesty. Podporujú aj syntézu protizápalových mediátorov.Regulujú génovú expresiu a inhibujú syntézu nekrotizujúceho faktora NF-kF, znižujú hladiny triglyceridov a potláčajú pôsobenie zápalových cytokínov.
Omega-3 mastné kyseliny majú význam pre kardiovaskulárny systém, zlepšujú endotelovú funkciu, stabilizujú srdcový rytmus a zabraňujú patologickému zrážaniu krvi.
Nie sú bez významu ani pre centrálnynervový systém, posilňujú pôsobenie hlavných neurotransmiterov, chránia pred rozvojom neurodegeneratívnych zmien a zlepšujú synaptickú plasticitu.
Zhrnuté, účinky omega-3 mastných kyselín sú spojené s reguláciou zápalovej odpovede v tele, zlepšením kardiovaskulárneho zdravia, zlepšenými kognitívnymi funkciami a posilnenou imunitnou reguláciou.
Odporúčaná denná dávka omega-3
Odporúčaná denná dávka omega-3 mastných kyselín závisí od veku, zdravotného stavu a cieľov.
Dávky môžu byť:
- Všeobecné odporúčania - 250–500 mg kombinovaných EPA a DHA denne pre dospelých
- Kardiovaskulárne zdravie - 1 000 mg EPA+DHA denne
- Zápalové stavy a problémy s kĺbmi - 2 000 – 3 000 mg denne
- Tehotenstvo a dojčenie - 300–900 mg DHA denne
- Deti - 100–250 mg denne podľa veku.
Príjem nad 3 000 mg denne by mal byť konzultovaný s lekárom, pretože môže ovplyvniť zrážanie krvi.
Aké sú príznaky nedostatku omega-3

Omega-3 mastné kyseliny sa podieľajú na stavbe každej bunky v tele a nachádzajú sa vo všetkých tkanivách. Práve preto môžu príznaky nedostatku omega-3 postihnúť rôzne systémy v tele.
Príznaky nedostatku zahŕňajú:
- Koža a vlasy - suchá, šupinatá pokožka, lupiny, slabé a lámavé vlasy
- Mozog a nervový systém - problémy s pamäťou a koncentráciou, depresia, úzkosť, podráždenosť
- Zrak - suchosť v očiach, zhoršené nočné videnie
- Kardiovaskulárny systém - vysoké triglyceridy, vysoký krvný tlak
- Kĺby a svalový systém - bolesti a stuhnutosť kĺbov, svalová slabosť
- Imunitný systém - častejšie infekcie a pomalšie zotavovanie.
Dlhodobý nedostatok zvyšuje riziko chronických zápalových ochorení a kardiovaskulárnych problémov.
Vyskúšajte ''Omega 3 extrakt z rias'' od VitaOn
Omega 3 – extrakt z rias
Zdravie pre mozog, oči a srdce
Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny
Rastlinné zdroje poskytujú hlavne ALA, ktoré telo premieňa v obmedzenom množstve na EPA a DHA. Živočíšne zdroje a morské plody poskytujú EPA a DHA priamo, čo ich robí biologicky dostupnejšími.
Vegáni a vegetariáni môžu spoliehať na ľanové semienka, chia, vlašské orechy a obohatené produkty, zatiaľ čo ľudia s potravinovými intoleranciami by mali vyberať zdroje podľa individuálnych potrieb a špecifík.
Pozrite si príklady niektorých najkoncentrovanejších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín (ALA) v tabuľke:

|
Potravina |
Omega-3 (ALA) (mg/100 g) |
Poznámky |
|
Ovocie |
||
|
Avokádo |
110 mg omega-3 na 100 g |
Bohaté na tuky, malo by sa konzumovať v miernych množstvách ľuďmi s nadváhou. |
|
Goji bobule |
100 mg omega-3 na 100 g |
Drahý produkt, nevhodný pre ľudí s alergiami kvôli vysokému alergénnemu potenciálu. |
|
Černice |
85 mg omega-3 na 100 g |
Dostupné a vhodné pre všetkých |
|
Mango |
65 mg omega-3 na 100 g |
Drahé ovocie s vysokým obsahom cukru, neodporúča sa pri cukrovke. |
|
Zelenina |
||
|
Špenát |
370 mg omega-3 na 100 g |
Vhodný pre všetkých, ale obsahuje oxaláty, ktoré môžu byť problémom pre ľudí trpiacich obličkovými kameňmi. |
|
Ružicový kel |
270 mg omega-3 na 100 g |
Dobrý zdroj, ale môže spôsobiť nadúvanie a plyny v črevách |
|
Kučeravý kel (kale) |
180 mg omega-3 na 100 g |
Vhodný pre všetkých, ale obsahuje goitrogény, ktoré môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy |
|
Orechy a semená |
||
|
Chia semená |
17 000 mg omega-3 na 100 g |
Vynikajúci zdroj, ale môže spôsobiť žalúdočné nepohodlie pri nadmernej konzumácii |
|
Ľanové semienka |
23 000 mg omega-3 na 100 g |
Obsahujú fytáty, ktoré môžu znížiť vstrebávanie niektorých minerálov |
|
Vlašské orechy |
2 500 mg omega-3 na 100 g |
Vhodné pre všetkých, okrem ľudí s alergiou na orechy |
|
Konopné semienka |
8 000 mg omega-3 na 100 g |
Bohatý zdroj proteínov |
|
Strukoviny a obilniny |
||
|
Sójové bôby |
1 400 mg omega-3 na 100 g |
Vhodné pre vegetariánov, ale obsahujú fytoestrogény |
|
Pohánka |
65 mg omega-3 na 100 g |
Vhodná pre bezlepkovú diétu |
|
Ovsené vločky |
55 mg omega-3 na 100 g |
Obsahujú proteín podobný lepku a môžu byť nevhodné pre ľudí s celiakiou. |
V tabuľkovej forme vám predstavíme aj živočíšne zdroje bohaté na EPA a DHA, ktoré majú vyššiu hodnotu pre organizmus, pretože dodávajú okamžite potrebné omega-3 mastné kyseliny.
|
Potravina |
Omega-3 (EPA + DHA) (mg/100 g) |
Poznámky |
|
Morské ryby a morské plody |
||
|
Divý losos |
2 200 – 2 500 |
Drahý a ťažko dostupný, ale bohatý na prospešné tuky |
|
Atlantický losos (chovaný) |
1 500 – 2 000 |
Dostupnejší, ale obsahuje viac znečisťujúcich látok |
|
Makrela |
4 100 |
Vysoký obsah EPA a DHA, dostupná |
|
Sleď |
1 800 – 2 000 |
Dobrý zdroj, ale so silným zápachom, nepríjemným pre mnohých ľudí. |
|
Sardinky |
2 200 – 2 500 |
Malá ryba, nižšie riziko obsahu ťažkých kovov |
|
Tuniak (čerstvý) |
1 600 – 1 800 |
Možný obsah ortuti |
|
Tuniak (konzervovaný) |
200 – 600 |
Závisí od druhu a značky |
|
Ančovičky |
1 500 – 2 300 |
Drobná ryba, nízke riziko obsahu ťažkých kovov |
|
Treska (pečeň) |
9 000 – 10 000 |
Bohatá na EPA a DHA, ale obsahuje veľa vitamínu A |
|
Platýz |
400 – 600 |
Nižší obsah, ale vhodná na častú konzumáciu |
|
Pstruh (divý) |
600 – 1 200 |
Dostupná alternatíva k lososu, opäť znečistená odpadovými produktmi kvôli spôsobu chovu. |
|
Homáre |
300 – 500 |
Luxusný produkt, nie je hlavným zdrojom omega-3 |
|
Ustrice |
500 – 900 |
Bohaté na zinok a iné minerály |
|
Slávky |
450 – 700 |
Dostupné a bohaté na omega-3 |
|
Kalamáre |
300 – 600 |
Ľahké na prípravu, dobrý morský zdroj |
|
Chobotnica |
400 – 700 |
Vysoký obsah proteínov a minerálov |
|
Živočíšne produkty |
||
|
Vajcia (obohatené o omega-3) |
200 – 300 na vajce |
Vhodné pre všetkých, okrem vegánov |
|
Hovädzie mäso (od zvierat kŕmených trávou) |
40 – 80 |
Bohatšie ako štandardné hovädzie |
|
Mliečne výrobky (bio mlieko, syr, maslo) |
50 – 150 |
Líši sa podľa kŕmenia zvierat |
|
Pečeň tresky (olej) |
9 000 – 10 000 |
Výnimočne bohatý zdroj, ale s vysokým obsahom vitamínu A |
Kuchárske recepty, ktoré vám zabezpečia potrebné omega-3

Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť chutné a zdravé recepty, ktorými si zabezpečíte dostatok omega-3 mastných kyselín.
Nasleduje niekoľko receptov pre každý typ stravovania, ktoré môžete vyskúšať.
Pre ľudí, ktorí jedia všetko
Pečený losos s citrónovou omáčkou a quinoou - tento recept je bohatý na EPA a DHA z lososa, quinoa dopĺňa vlákninu, vitamíny a minerály.
Ingrediencie:
- 200 g divého lososa alebo makrely
- ½ citróna (šťava + kôra)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- ½ šálky quinoi
- 1 šálka vody
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Príprava:
-
Uvarte quinou vo vode so štipkou soli (približne 15 minút).
-
Zmiešajte citrónovú šťavu, kôru, olivový olej a horčicu.
-
Potrite lososa zmesou a pečte 12-15 minút pri 180°C.
-
Podávajte lososa na lôžku z quinoi.
Pre vegetariánov/vegánov
Smoothie s ľanovými semienkami, vlašskými orechmi a avokádom - tento recept obsahuje ALA (ktoré sa čiastočne premieňa na EPA a DHA) z ľanových semienok a vlašských orechov.
Ingrediencie:
- 1 banán
- ½ avokáda
- 1 lyžica mletých ľanových semienok
- 5 vlašských orechov
- 200 ml mandľového mlieka
- ½ čajovej lyžičky škorice
Príprava:
-
Zmixujte všetky ingrediencie do hladkej textúry.
-
Pite ihneď pre maximálne výhody.
Pre ľudí s potravinovými intoleranciami
Ľudia s potravinovými intoleranciami musia zohľadniť určité živiny pri príprave receptov. Tu sme vybrali možnosti pre rôzne intolerancie.
Bezlepkový recept
Treska s pečenou zeleninou - táto ryba je vynikajúcim zdrojom omega-3.
Ingrediencie:
- 200 g filé z tresky
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ čajovej lyžičky kurkumy
- 1 mrkva
- ½ cuketa
- 1 malý sladký zemiak
Príprava:
-
Nakrájajte zeleninu a ochuťte ju olivovým olejom a kurkumou.
-
Pečte 20 minút pri 180°C.
-
Pridajte rybu a pečte ďalších 12-15 minút.
Recept bez laktózy
Chia puding s kokosovým mliekom a malinami - v tomto recepte chia poskytuje ALA a kokosové mlieko je bez laktózy. Môžete použiť aj akékoľvek iné rastlinné mlieko alebo bezlaktózové čerstvé mlieko.
Ingrediencie:
- 3 lyžice chia semienok
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 čajová lyžička medu
- ½ šálky malín
Príprava:
-
Zmiešajte chia s kokosovým mliekom a nechajte v chladničke 4 hodiny (alebo cez noc).
-
Pridajte med a ozdobte malinami.
Ďalšie metódy na získanie potrebných omega-3
Z rôznych dôvodov, či už kvôli zhoršenej kvalite potravín, nemožnosti konzumovať rozmanité potraviny alebo prítomnosti potravinových intolerancií, niektorí ľudia nedokážu získať potrebné množstvá omega-3 mastných kyselín.
Z dlhodobého hľadiska to povedie k zhoršeniu zdravotného stavu. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že má nedostatok omega-3 mastných kyselín, ale ak si každý úprimne zhodnotí potraviny, ktoré denne konzumuje, môže získať predstavu, či prijíma dostatok omega-3 mastných kyselín.
V prípadoch nedostatočného príjmu alebo zvýšených potrieb sa môžete obrátiť na výživové doplnky - prostredníctvom nich si môžete zabezpečiť koncentrovanú formu omega-3 mastných kyselín vo forme kapsúl alebo tabliet.
Často kladené otázky

Prečo je dôležité prijímať dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín?
Sú základnými živinami, ktoré sa podieľajú na výstavbe a fungovaní bunkových membrán, zdraví kardiovaskulárneho a nervového systému, zraku a mnohých iných.
Ktoré sú najlepšie zdroje omega-3 mastných kyselín?
Živočíšne zdroje sú najcennejšie pre ľudí, pretože obsahujú DHA a EPA. Také sú predovšetkým ryby a morské plody.
Môžeme si zabezpečiť dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín z rastlinných zdrojov?
Nie, pretože sú bohaté na ALA, ale tá sa v organizme premieňa na EPA a DHA len vo veľmi malom percente, a práve tie sú veľmi dôležité pre ľudské telo.

Zanechať komentár