Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

X potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny

Храни, богати на Омега-3 мастни киселини
  1. Prečo je dôležité prijímať dostatočné množstvo omega-3
  2. Odporúčaná denná dávka omega-3
  3. Aké sú príznaky nedostatku omega-3
  4. Vyskúšajte ''Omega 3 extrakt z rias'' od VitaOn
  5. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny
  6. Kuchárske recepty, ktoré vám zabezpečia potrebné omega-3
  7. Ďalšie metódy na získanie potrebných omega-3
  8. Často kladené otázky

Omega-3 mastné kyseliny sú nenahraditeľné živiny, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravie srdca, mozgu a kĺbov.

Ľudský organizmus ich nedokáže efektívne syntetizovať sám, ale nachádzajú sa v dostatočnom množstve v potravinách, ktoré konzumujeme.

Zistite výhody, ktoré prinášajú telu, ako aj najbohatšie potraviny, zdroje omega-3 mastných kyselín.

Prečo je dôležité prijímať dostatočné množstvo omega-3

Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne živiny, čo znamená, že organizmus ich bezpodmienečne potrebuje, ale nedokáže ich produkovať sám.

Tieto mastné kyseliny pôsobia predovšetkým tromi mechanizmami – zohrávajú dôležitú úlohu v štruktúrnom zložení a funkčnosti bunkových membrán, modulujú zápalové procesy a génovú reguláciu.

Existujú tri hlavné druhy - alfa-linolénová kyselina (ALA), eikozapentaénová kyselina (EPA) a dokozahexaénová kyselina (DHA). Majú rôzne, ale dopĺňajúce sa účinky v tele.

Omega 3 – extrakt z rias
Výhody omega-3 sú mnohé - zúčastňujú sa na štruktúrnej integrite bunkových membrán, zlepšujú transport látok a bunkovú signalizáciu. Znižujú zápalovú reakciu v organizme tým, že presmerovávajú syntézu prostaglandínov a leukotriénov na iné syntetické cesty. Podporujú aj syntézu protizápalových mediátorov.

Regulujú génovú expresiu a inhibujú syntézu nekrotizujúceho faktora NF-kF, znižujú hladiny triglyceridov a potláčajú pôsobenie zápalových cytokínov.

Omega-3 mastné kyseliny majú význam pre kardiovaskulárny systém, zlepšujú endotelovú funkciu, stabilizujú srdcový rytmus a zabraňujú patologickému zrážaniu krvi.

Nie sú bez významu ani pre centrálnynervový systém, posilňujú pôsobenie hlavných neurotransmiterov, chránia pred rozvojom neurodegeneratívnych zmien a zlepšujú synaptickú plasticitu.

Zhrnuté, účinky omega-3 mastných kyselín sú spojené s reguláciou zápalovej odpovede v tele, zlepšením kardiovaskulárneho zdravia, zlepšenými kognitívnymi funkciami a posilnenou imunitnou reguláciou.

Odporúčaná denná dávka omega-3

Odporúčaná denná dávka omega-3 mastných kyselín závisí od veku, zdravotného stavu a cieľov.

Dávky môžu byť:

  • Všeobecné odporúčania - 250–500 mg kombinovaných EPA a DHA denne pre dospelých
  • Kardiovaskulárne zdravie - 1 000 mg EPA+DHA denne
  • Zápalové stavy a problémy s kĺbmi - 2 000 – 3 000 mg denne
  • Tehotenstvo a dojčenie - 300–900 mg DHA denne
  • Deti - 100–250 mg denne podľa veku.

Príjem nad 3 000 mg denne by mal byť konzultovaný s lekárom, pretože môže ovplyvniť zrážanie krvi.

Aké sú príznaky nedostatku omega-3

Aké sú príznaky nedostatku omega-3?

Omega-3 mastné kyseliny sa podieľajú na stavbe každej bunky v tele a nachádzajú sa vo všetkých tkanivách. Práve preto môžu príznaky nedostatku omega-3 postihnúť rôzne systémy v tele.

Príznaky nedostatku zahŕňajú:

  • Koža a vlasy - suchá, šupinatá pokožka, lupiny, slabé a lámavé vlasy
  • Mozog a nervový systém - problémy s pamäťou a koncentráciou, depresia, úzkosť, podráždenosť
  • Zrak - suchosť v očiach, zhoršené nočné videnie
  • Kardiovaskulárny systém - vysoké triglyceridy, vysoký krvný tlak
  • Kĺby a svalový systém - bolesti a stuhnutosť kĺbov, svalová slabosť
  • Imunitný systém - častejšie infekcie a pomalšie zotavovanie.

Dlhodobý nedostatok zvyšuje riziko chronických zápalových ochorení a kardiovaskulárnych problémov.

Vyskúšajte ''Omega 3 extrakt z rias'' od VitaOn

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Rastlinné zdroje poskytujú hlavne ALA, ktoré telo premieňa v obmedzenom množstve na EPA a DHA. Živočíšne zdroje a morské plody poskytujú EPA a DHA priamo, čo ich robí biologicky dostupnejšími.


Vegáni a vegetariáni môžu spoliehať na ľanové semienka, chia, vlašské orechy a obohatené produkty, zatiaľ čo ľudia s potravinovými intoleranciami by mali vyberať zdroje podľa individuálnych potrieb a špecifík.

Pozrite si príklady niektorých najkoncentrovanejších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín (ALA) v tabuľke:

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Potravina

Omega-3 (ALA) (mg/100 g)

Poznámky

Ovocie



Avokádo


110 mg omega-3 na 100 g

Bohaté na tuky, malo by sa konzumovať v miernych množstvách ľuďmi s nadváhou.

Goji bobule

100 mg omega-3 na 100 g

Drahý produkt, nevhodný pre ľudí s alergiami kvôli vysokému alergénnemu potenciálu.

Černice

85 mg omega-3 na 100 g

Dostupné a vhodné pre všetkých

Mango

65 mg omega-3 na 100 g

Drahé ovocie s vysokým obsahom cukru, neodporúča sa pri cukrovke.

Zelenina



Špenát

370 mg omega-3 na 100 g

Vhodný pre všetkých, ale obsahuje oxaláty, ktoré môžu byť problémom pre ľudí trpiacich obličkovými kameňmi.

Ružicový kel

270 mg omega-3 na 100 g

Dobrý zdroj, ale môže spôsobiť nadúvanie a plyny v črevách

Kučeravý kel (kale)

180 mg omega-3 na 100 g

Vhodný pre všetkých, ale obsahuje goitrogény, ktoré môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy

Orechy a semená



Chia semená

17 000 mg omega-3 na 100 g

Vynikajúci zdroj, ale môže spôsobiť žalúdočné nepohodlie pri nadmernej konzumácii

Ľanové semienka

23 000 mg omega-3 na 100 g

Obsahujú fytáty, ktoré môžu znížiť vstrebávanie niektorých minerálov

Vlašské orechy

2 500 mg omega-3 na 100 g

Vhodné pre všetkých, okrem ľudí s alergiou na orechy

Konopné semienka

8 000 mg omega-3 na 100 g

Bohatý zdroj proteínov

Strukoviny a obilniny



Sójové bôby

1 400 mg omega-3 na 100 g

Vhodné pre vegetariánov, ale obsahujú fytoestrogény

Pohánka

65 mg omega-3 na 100 g

Vhodná pre bezlepkovú diétu

Ovsené vločky

55 mg omega-3 na 100 g

Obsahujú proteín podobný lepku a môžu byť nevhodné pre ľudí s celiakiou.


V tabuľkovej forme vám predstavíme aj živočíšne zdroje bohaté na EPA a DHA, ktoré majú vyššiu hodnotu pre organizmus, pretože dodávajú okamžite potrebné omega-3 mastné kyseliny.

Potravina

Omega-3 (EPA + DHA) (mg/100 g)

Poznámky

Morské ryby a morské plody



Divý losos

2 200 – 2 500

Drahý a ťažko dostupný, ale bohatý na prospešné tuky

Atlantický losos (chovaný)

1 500 – 2 000

Dostupnejší, ale obsahuje viac znečisťujúcich látok

Makrela

4 100

Vysoký obsah EPA a DHA, dostupná

Sleď

1 800 – 2 000

Dobrý zdroj, ale so silným zápachom, nepríjemným pre mnohých ľudí.

Sardinky

2 200 – 2 500

Malá ryba, nižšie riziko obsahu ťažkých kovov

Tuniak (čerstvý)

1 600 – 1 800

Možný obsah ortuti

Tuniak (konzervovaný)

200 – 600

Závisí od druhu a značky

Ančovičky

1 500 – 2 300

Drobná ryba, nízke riziko obsahu ťažkých kovov

Treska (pečeň)

9 000 – 10 000

Bohatá na EPA a DHA, ale obsahuje veľa vitamínu A

Platýz

400 – 600

Nižší obsah, ale vhodná na častú konzumáciu

Pstruh (divý)

600 – 1 200

Dostupná alternatíva k lososu, opäť znečistená odpadovými produktmi kvôli spôsobu chovu.

Homáre

300 – 500

Luxusný produkt, nie je hlavným zdrojom omega-3

Ustrice

500 – 900

Bohaté na zinok a iné minerály

Slávky

450 – 700

Dostupné a bohaté na omega-3

Kalamáre

300 – 600

Ľahké na prípravu, dobrý morský zdroj

Chobotnica

400 – 700

Vysoký obsah proteínov a minerálov

Živočíšne produkty



Vajcia (obohatené o omega-3)

200 – 300 na vajce

Vhodné pre všetkých, okrem vegánov

Hovädzie mäso (od zvierat kŕmených trávou)

40 – 80

Bohatšie ako štandardné hovädzie

Mliečne výrobky (bio mlieko, syr, maslo)

50 – 150

Líši sa podľa kŕmenia zvierat

Pečeň tresky (olej)

9 000 – 10 000

Výnimočne bohatý zdroj, ale s vysokým obsahom vitamínu A

Kuchárske recepty, ktoré vám zabezpečia potrebné omega-3

Kuchárske recepty, ktoré vám zabezpečia potrebné omega-3

Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť chutné a zdravé recepty, ktorými si zabezpečíte dostatok omega-3 mastných kyselín.

Nasleduje niekoľko receptov pre každý typ stravovania, ktoré môžete vyskúšať.

Pre ľudí, ktorí jedia všetko

Pečený losos s citrónovou omáčkou a quinoou - tento recept je bohatý na EPA a DHA z lososa, quinoa dopĺňa vlákninu, vitamíny a minerály.

Ingrediencie:

  • 200 g divého lososa alebo makrely
  • ½ citróna (šťava + kôra)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • ½ šálky quinoi
  • 1 šálka vody
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Príprava:

  1. Uvarte quinou vo vode so štipkou soli (približne 15 minút).

  2. Zmiešajte citrónovú šťavu, kôru, olivový olej a horčicu.

  3. Potrite lososa zmesou a pečte 12-15 minút pri 180°C.

  4. Podávajte lososa na lôžku z quinoi.

Pre vegetariánov/vegánov

Smoothie s ľanovými semienkami, vlašskými orechmi a avokádom - tento recept obsahuje ALA (ktoré sa čiastočne premieňa na EPA a DHA) z ľanových semienok a vlašských orechov.

Ingrediencie:

  • 1 banán
  • ½ avokáda
  • 1 lyžica mletých ľanových semienok
  • 5 vlašských orechov
  • 200 ml mandľového mlieka
  • ½ čajovej lyžičky škorice

Príprava:

  1. Zmixujte všetky ingrediencie do hladkej textúry.

  2. Pite ihneď pre maximálne výhody.

Pre ľudí s potravinovými intoleranciami

Ľudia s potravinovými intoleranciami musia zohľadniť určité živiny pri príprave receptov. Tu sme vybrali možnosti pre rôzne intolerancie.

Bezlepkový recept

Treska s pečenou zeleninou - táto ryba je vynikajúcim zdrojom omega-3.

Ingrediencie:

  • 200 g filé z tresky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ čajovej lyžičky kurkumy
  • 1 mrkva
  • ½ cuketa
  • 1 malý sladký zemiak

Príprava:

  1. Nakrájajte zeleninu a ochuťte ju olivovým olejom a kurkumou.

  2. Pečte 20 minút pri 180°C.

  3. Pridajte rybu a pečte ďalších 12-15 minút.

Recept bez laktózy

Chia puding s kokosovým mliekom a malinami - v tomto recepte chia poskytuje ALA a kokosové mlieko je bez laktózy. Môžete použiť aj akékoľvek iné rastlinné mlieko alebo bezlaktózové čerstvé mlieko.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice chia semienok
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička medu
  • ½ šálky malín

Príprava:

  1. Zmiešajte chia s kokosovým mliekom a nechajte v chladničke 4 hodiny (alebo cez noc).

  2. Pridajte med a ozdobte malinami.

Ďalšie metódy na získanie potrebných omega-3

Z rôznych dôvodov, či už kvôli zhoršenej kvalite potravín, nemožnosti konzumovať rozmanité potraviny alebo prítomnosti potravinových intolerancií, niektorí ľudia nedokážu získať potrebné množstvá omega-3 mastných kyselín.

Z dlhodobého hľadiska to povedie k zhoršeniu zdravotného stavu. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že má nedostatok omega-3 mastných kyselín, ale ak si každý úprimne zhodnotí potraviny, ktoré denne konzumuje, môže získať predstavu, či prijíma dostatok omega-3 mastných kyselín.

V prípadoch nedostatočného príjmu alebo zvýšených potrieb sa môžete obrátiť na výživové doplnky - prostredníctvom nich si môžete zabezpečiť koncentrovanú formu omega-3 mastných kyselín vo forme kapsúl alebo tabliet.

Často kladené otázky

často kladené otázky

Prečo je dôležité prijímať dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín?

Sú základnými živinami, ktoré sa podieľajú na výstavbe a fungovaní bunkových membrán, zdraví kardiovaskulárneho a nervového systému, zraku a mnohých iných.

Ktoré sú najlepšie zdroje omega-3 mastných kyselín?

Živočíšne zdroje sú najcennejšie pre ľudí, pretože obsahujú DHA a EPA. Také sú predovšetkým ryby a morské plody.

Môžeme si zabezpečiť dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín z rastlinných zdrojov?

Nie, pretože sú bohaté na ALA, ale tá sa v organizme premieňa na EPA a DHA len vo veľmi malom percente, a práve tie sú veľmi dôležité pre ľudské telo.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.