Syndróm dráždivého čreva (SDC) je funkčné porušenie tráviaceho systému, ktoré sa prejavuje nafúknutím a bolesťami v bruchu, plynatosťou, zápchou a/alebo hnačkou.
Príčiny jeho vzniku ešte nie sú úplne objasnené, ale napriek tomu je dokázané, že niekoľko je hlavných faktorov zodpovedných za stav -stres, nesprávna výživa a nerovnováha v črevnej mikrobióte. Myslí sa, že vplyv majú aj rôzne genetické faktory.
Konvenčná medicína sa spolieha na zmeny v diéte, príjem výživových doplnkov a probiotík a liekov, ako sú spasmolytiká, a radu postihnutých ľudí siaha po prírodných liečivých prostriedkoch na zmiernenie príznakov.
Preskúmame niektoré z najpopulárnejších babičkovských receptov pre dráždivé hrubé črevo a bylinné lieky, pričom sa pokúsime dať aj vedecké odôvodnenie ich účinnosti a použitia.
Fermentované potraviny a nápoje
Fermentované potraviny a produkty sú prirodzeným zdrojom živých mikroorganizmov, nazývaných probiotiká, ktoré osídľujú naše črevá a vyvažujú črevnú mikrobiótu. Podporujú a podieľajú sa na udržiavaní kyslej reakcie prostredia a tým bránia patogenným mikroorganizmom množiť sa.
Probiotiká podporujú trávenie a podieľajú sa na udržiavaní funkčného imunitného systému.
Pomáhajú znížiť plynatosť, nafúknutie a vyvážiť rytmus defekácie, pričom sú prospešné ako pri poruche, tak aj pri zápche.
Potraviny s vysokým prirodzeným obsahom probiotík sú:
- Kyslá mlieko - bohaté na baktérie z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus thermophilus, jeho prínosy pre zdravie tráviaceho systému a celého organizmu sú dokázané a testované storočiami, ako aj podporené vedou.
- Kefír – podobný kyslému mlieku, ale s ešte bohatším probiotickým profilom, tak z laktobacilov a bifidobaktérií, ako aj z kvasiniek z rodu Saccharomyces. Kefír je široko používaný v tradičnej kuchyni mnohých krajín kvôli jeho unikátnej mliečno-kyslej chuti, ako aj pre liečebné a zdraviu prospešné prínosy.
- Kyslá kapusta a kombucha– obsahujú prirodzené probiotiká a organické kyseliny, ktoré udržiavajú zdravé črevné prostredie.
Vhodné doplnky pre rovnováhu tráviaceho systému
Byliny čaje a tinktúry
Čaje predstavujú odvar z rastlín, ktoré majú prirodzené liečebné kvality. Vďačia za to aktívnym látkam v ich zložení.
Ne málo bylín sa používa storočiami pri problémoch s črevami, a pre dosť z nich veda disponuje aj dôkazmi o ich účinku.
Byliny, ktoré sú účinné pri syndróme dráždivého čreva, je dosť a môžu spadať do veľkej skupiny rastlín, ktoré pôsobia prospešne na tráviaci systém a jeho funkcie. Okrem ako čaj, môžu sa užívať vo forme suchých extraktov alebo pre ešte vyššiu vstrebateľnosť a účinnosť - vo forme tinktúr.
Tinktúry predstavujú vodno-alkoholový extrakt byliny, ktorý má maximálne koncentrácie aktívnych látok, získané vďaka kvalite etanolu ako organického rozpúšťadla.
V tejto časti preskúmame niektoré z najpopulárnejších bylín, ktoré pôsobia dobre na tráviaci systém.
Lipa
Lipa je dokázane účinná na upokojenie nafúknutia, kŕčov a zápalu spojených so syndrómom dráždivého čreva.
Účinne ovplyvňuje podráždenú sliznicu a relaxuje hladkú svalovinu čriev.
Odvar sa môže pripraviť z jednej-dvoch polievkových lyžičiek sušeného kvetu byliny v 250-500 ml vody, pričom sa užíva 1-2 krát denne po jednej šálke čaju.
Mäta
Mäta je bohatá na mnoho aktívnych látok, jednou z nich je mentol. Vďaka nemu a iným fytinutriientom má mäta prospešný efekt na príznaky dráždivého čreva a účinne odstraňuje bolestivé črevné kŕče, znižuje nafúknutie a zlepšuje peristaltiku.
Mäta má aj antimikrobiálne pôsobenie a pomáha regulovať rast patogénnych baktérií v črevách.
Čaj z mäty sa pripravuje tak, že jedna polievková lyžička sušených listov mäty sa zaleje na 10 min v 250-500ml horúcej vode, pričom množstvo sa môže užiť na jeden alebo dva príjmy za deň.Pampeliška
Pampeliška je rastlina z čeľade mäty, ktorá vedie k relaxácii hladkých svalov črevnej steny a znižuje kŕče.
Okrem týchto svojich kvalít má pampeliška aj mierny protizápalový efekt.
Odvar (čaj) z pampelišky sa pripravuje tak, že jedna polievková lyžičkasa zaleje v 250-500 ml horúcej vody, pričom sa môže užiť jeden - dva krát za deň.
Zázvor
Zázvor má antiseptické a protizápalové pôsobenie.
On reguluje a peristaltiku, čo ho robí vhodným pri syndróme dráždivého čreva.
Odvar zo zázvoru sa pripravuje tak, že 50 gramov čerstvých oddenků rastliny sa nastrúha na jemno a zaleje sa na 15 min v 250-500 ml horúcej vody, potom sa sceď a užíva sa po jedle, aby nedráždil žalúdok.
Kôpor
Kôpor dokázane znižuje plyny a nafúknutie, stimuluje črevné enzýmy a peristaltiku.
Čaj z kôpru sa môže pripraviť z čerstvých alebo sušených stoniek, ktoré sa zalievajú na 15 min. v horúcej vode.
Oregano
Bylina je známa svojím silným antioxidantným, protizápalovým a antiseptickým pôsobením.
To do veľkej miery vďačí obsahu látky karvakrol - fenolový monoterpén.
Oregano je silno voňavý a zvyčajne jeho chuť nie je obzvlášť príjemná vo forme čaju, ale napriek tomu jedna čajová lyžička sa môže zaliať s 500 ml horúcej vody a vypiť na niekoľko krát za deň.
Majoránka
Majoránka je ďalšia bylina a korenina, ktorá podobne ako oregano, je bohatá na karvakrol, ako aj na iné polyfenoly.
Ona pôsobí prospešne na celý tráviaci systém. Majoránka je veľmi voňavá a príjemná na chuť, pričom jedna čajová lyžička sušenej byliny je dostatočná preprípravu dvoch šálok čaju.
Žltý harmanček
Žltý harmanček je veľmi špecifický a jedinečný v svojom rodea svojom pôsobení rastlina. On dokázane pomáha regulovať hladiny neurotransmiterov serotonín a dopamín.
Týmto spôsobom žltý harmanček ovplyvňuje nervový systém a môže zmierniť príznaky stresom indukovaného SDC.
Čaj zo žltého harmančeka sa pripravuje z celého stonkysušenej byliny, pričom na tento účel sa zaleje 2 polievkové lyžičky byliny s 500 ml vody na 10-15 mina množstvo sa sceď a vypije na 2-3 krát za deň.
Hloh
Hloh je mocný zdroj antioxidantov. Pomáha v boji proti voľným radikálom a môže znížiť hladiny toxínov v črevách.
Táto bylina podporuje nervovú reguláciu čriev a znižuje úzkosť.
Čaj z hlohu sa pripravuje zo súšených plodov a listov rastliny, pričom jedna-dve polievkové lyžičkysa varia na 10 min v 500 ml vody, scedia sa a konzumujú na jeden alebo dva príjmy za deň.
Jedlá sóda (mýtus)
Používanie sódy pri syndróme dráždivého hrubého čreva nemôže byť ospravedlnené žiadnym spôsobom.
U ľudí s diagnostikovaným SDC sa často pozoruje zásaditá reakcia v črevnom lúmene, kde za normálnych okolností by malo byť namerané kyslé pH. Zásaditá reakcia vedie k porušeniám v črevnej mikrobióte, stimuluje rast škodlivých baktérií a potláča normálny vývoj prospešných probiotických kmeňov.
Príjem ďalších alkelizujúcich látok, akou je jedlá sóda, môže dodatočne narušiť črevnú rovnováhu a byť predpokladom pre inváziu patogénnych mikroorganizmov.
Výživové doplnky
Okrem bylín a ich extraktov, niektoré výživové doplnky pre tráviaci systém môžu byť tiež účinné pri syndróme dráždivého hrubého čreva na zníženie príznakov a zlepšenie stavu.
Ich použitie rôznym spôsobom môže ovplyvniť a podporiť funkcie a zdravie hrubého čreva ako spolu s ostatnými metódami predstavujú súčasť holistického prístupu k SDC.
L-glutamín
L-glutamín je esenciálna aminokyselina, ktorá dokázane podporuje rôzne patologické stavy a ochorenia spojené s hrubým črevom.
L-glutamín pomáha naobnovu črevnej sliznice a je obzvlášť vhodná pri existujúcej zvýšenej priepustnosti čriev. Aminokyselina podporuje zdravý rast prospešnej bakteriálnej flóry v črevnom lúmene a udržiavanie jej rovnováhy.
Probiotiká a prebiotiká
Veda dokázala dôležitú rolu, ktorú hrajú probiotiká pre zdravie čriev. Pomáhajú udržiavať zdravý a funkčný črevný mikrobióm, regulujú črevné pH, potláčajú vývoj patogénnych baktérií a pomáhajú udržiavať osi mozog - hrubé črevá.
Probiotické mikroorganizmy prispievajú k syntéze krátkych reťazcov mastných kyselín, ktoré v kolóne hrajú rolu pri syntéze serotonínu - neurotransmiteru s dokázanou rolou v patofyziológii syndrómu dráždivého čreva.
Tráviace enzýmy
Napriek tomu, že SDC postihuje hrubé črevá, kde sa nevykonávajú procesy trávenia alebo absorpcie živín, príjem tráviacich enzýmov môže významne zlepšiť stav.
Dôvodom je, že nedostatok enzýmov vedie k prechodu nestrávených živín z tenkého do hrubého čreva a neskoršej ich fermentácii črevnými baktériami.
To je príčinou nafúknutia, vzniku plynov a uvoľňovania toxínov, ktoré dráždia črevnú sliznicu.
Iné prirodzené metódy na upokojenie dráždivého hrubého čreva
Dráždivé hrubé črevo predstavuje funkčné porucha a nemá morfologické prejavy na sliznici hrubého čreva. Do veľkej miery sa pripisuje zníženým hladinám serotonínu v črevách a mozgu, ako aj narušenej väzbe medzi týmito orgánmi.
Na zvládnutie stavu je dôležité venovať pozornosť celkovému spôsobu života. Často kľúč k riešeniu problému sa skrýva v správnom manažmente stresu a znížení jeho vplyvu na organizmus.
Výber správnych potravín a vyhýbanie sa tým, pre ktoré je dokázaný negatívny efekt, je tiež kľúčové.
Dodržiavanie vhodnej diéty
Diéta s nízkym obsahom FODMAP (fermentácia, oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy, polyoly) je veľmi vhodná pre tento stav.
Vymenované látky sú časťoufermentačných procesov črevných baktérií. Práve kvôli nim sa uvoľňujú plyny a toxíny vedúce k dráždeniu črevnej sliznice a prejavu stavu.
Dodržiavanie vhodnej diéty je kľúčové pre zmiernenie príznakov dráždivého čreva.
Vedenie aktívneho spôsobu života
Pravidelná fyzická aktivita je obzvlášť dôležitá pre zdravie organizmu. To môže zahŕňať dlhé prechádzky niekoľko krát týždenne alebo praktizovanie určitého druhu športu.
Pohyb vedie k zlepšeniu peristaltiky a zníženiu stresu. Fyzické záťaže dokázane zvyšujú hladiny niektorých neurotransmiterov v mozgu, napríklad tých serotonínu.
Zdravé stravovanie
Okrem vyhýbania sa FODMAP je dôležité dodržiavať aj iné princípy zdravého stravovania.
Dobré je, aby diéta bola postavená hlavne na konzumácii ovocia, zeleniny a čistých zdrojov proteínov a prospešných tukov.
Obmedzenie rafinovaných, korenených a vyprážaných potravín významne zlepšuje stav pri SDC.
Zníženie stresu
Stres je priamo spojený so stavom čriev. Praktiky na zníženie stresu sú mimoriadne dôležité pre zlepšenie príznakov SDC.
Techniky ako praktizovanie jogy, meditácie, ako aj venovanie dostatočného času aktívnemu odpočinku a hobby sú obzvlášť dôležité pre zlepšenie príznakov, pričom ich účinnosť je dokázaná.
Často kladené otázky

Pomáhajú bylinky pri SDC?
Áno, niektoré bylinky môžu významne zlepšiť prejav stavu.
Dá sa liečiť SDC príjmom doplnkov?
SDC nie je nosologická jednotka, ale napriek tomu príjem niektorých doplnkov ako probiotiká, L-glutamín alebo enzýmy môže významne znižovať príznaky pri tejto funkčnej poruche.
Do akej miery stres ovplyvňuje SDC?
Keďže je dokázaná rola serotonínu pre vznik SDC a stres negatívne ovplyvňuje tento neurotransmiter, dá sa pokojne povedať, že stres je jedným z hlavných faktorov pre vznik syndrómu.

Zanechať komentár