Potravinové alergie predstavujú prehnanú reakciu imunitného systému, zameranú na určité látky v jedle. Na rozdiel od potravinových neznášanlivostí môžu potravinové alergie vyvolať ostrú a búrlivú reakciu, ktorá niekedy môže byť ohrozujúca život.
Vyvíjajú sa, keď organizmus rozpozná určité bioaktívne molekuly, najčastejšie bielkoviny, v jedle ako hrozbu. V reakcii imunitný systém začína vyrábať protilátky proti nim, ktoré vedú k uvoľneniu zápalových mediátorov, ako je histamín.
V tomto článku sa zoznámite s najčastejšími potravinovými alergiami a ich príznakmi, ako aj s tým, čo robiť pri alergickom vyrážke z jedla.
Čo predstavujú potravinové alergie
Potravinové alergie sa vyvíjajú, keď imunitná obrana tela reaguje agresívnym spôsobom na určité látky nachádzajúce sa v jedle, ktoré konzumujete, pretože ich vníma ako cudzie a potenciálne nebezpečné.
Pri požití takýchto látok imunitné bunky vylučujú bielkovinu imunoglobulín E (IgE), ktorá na svojej strane prostredníctvom zložitých biochemických procesov aktivuje vylučovanie histamínu a iné látky zodpovedné za alergickú reakciu.
Príznaky potravinových alergií môžu byť mierne, prejavujúce sa svrbením a vyrážkami.
V iných prípadoch môžu byť príznaky veľmi intenzívne a dramatické, vedúce k anafylaxii. Toto je akútny stav ohrozujúci život, pri ktorom v dôsledku opuchu a kŕča horných dýchacích ciest môže dôjsť k zastaveniu dýchania.
Stav sa charakterizuje aj ťažkou hypotenziou - veľmi nízkym krvným tlakom a neschopnosťou životne dôležitých orgánov zásobovať krvou a kyslíkom.
Typy potravinových alergií
Existujú rôzne typy potravinových alergií. Určujú sa tým, na aké jedlo organizmus reaguje ako na nebezpečenstvo.
Alergia na mliečne produkty
Alergia na mliečne produkty je častá, najmä u malých detí.
Dôvod jej výskytu je imunitná reakcia na mliečne proteíny - srvátkový a kazeín.
Príznaky sú rôznorodé a môžu zahŕňať:
- Vyrážky
- Zvracanie
- Hnačka
- Anafy laxia.
Na rozdiel od laktózovej intolerancie je mliečna alergia reakciou imunitného systému na mliečne bielkoviny a hoci niekedy majú podobnú symptomatiku a klinický obraz, ide o zásadne odlišný stav.
Alergia na vajcia
Alergia na vajcia je opäť častejšia u detí, môže byť reakciou na obe časti vajca - bielok a žĺtok.
Hlavné príznaky sú:
- Kožné vyrážky (urticária)
- Svrbenie
- Zvýšená telesná teplota
- Ztížené dýchanie
- Žalúdočno črevné problémy.
Veľmi často tento typ alergie pomaly mizne s vekom.
Alergia na rybu a morské plody
Tento typ alergickej reakcie najčastejšie „prenasleduje“ ľudí celý ich život, pričom reakcie vyvolané ňou sú jedny z najbúrlivejších.
Môže byť aktivovaná rôznymi bielkovinami v morských plodoch a spôsobiť anafylaxiu.Príznaky môžu byť:
- Vyrážky
- Opuch
- Ťažká hnačka
- Dusenie.
Alergia na arašidy a orechy
Alergia na arašidy a orechy jejeden z najzávažnejších typovalergií. Často vedie k dramatickému klinickému obrazu.
Dôvodom je rozpoznanie proteínov v orechoch ako nepriateľov imunitného systému a ich útok na ne.
Príznaky sú rovnaké ako pri iných typoch, ale častejšie vedú k vývoju anafylaxie. Na búrlivý prejav stačí veľmi malé množstvo orechov.
Alergia na pšenicu
Alergia na pšenicu je vyvolaná reakciou imunitného systému na hlavný proteín obilnín - glutén. Stav sa líši od celiakie, pri ktorej sa syntetizujú autoantitela a útočia sa sliznice vlastných čriev.
Príznaky zahŕňajú:
- Vyrážky
- Opuch pier a jazyka
- Žalúdočné nepríjemnosti.
Ktoré sú najčastejšie potravinové alergie
Významšie uvedené typy potravinových alergií sú najčastejšie medzi ľuďmi, pričom u detí sa častejšie vyvíjajú alergie na mlieko a vajcia, u dospelých na orechy a morské plody.
Je ťažké uviesť presné čísla pre percento, ktoré každá potravinová alergia zaberá kvôli veľkej rozmanitosti a relatívne nízkej informovanosti populácie, ako aj veľkému percentu nepotvrdených alergií.
Na svetovej úrovni rôzne potravinové alergie postihujú až 10 % detskej populácie. U dospelých je situácia o niečo priaznivejšia s približne 5 % populácie.
Vhodné doplnky pri potravinových alergiách
Alergická vyrážka ako zistiť či je z jedla
Alergická vyrážka z jedla sa najčastejšie objaví okamžite alebo krátko po konzumácii konkrétneho alergénu.
môže sa prejaviť ako urticária - veľké vyvýšené a začervenané plaky, často bolestivé, na lakťoch, kolenách, bruchu, chodidlách a dlaniach, tvári.
V prípade, že si všimnete vyrážku a opuch krátko po konzumácii určitého jedla, je veľmi pravdepodobné, že reakcia je dôsledkom odpovede imunitného systému na konkrétny podnet - potravinovú zložku.
V tomto prípade treba vykonať alergologické vyšetrenie na zistenie príčiny, aby sa v budúcnosti predišlo ťažším prejavom alergickej reakcie.
Čo robiť pri alergickom záchvate
Prístup pri alergickom záchvate je rôzny v závislosti od jeho klinického prejavu.
Najčastejšie pri potravinových alergiách sa vyvíja alergická vyrážka, ktorá môže postihnúť významnú časť tela, objavujú sa príznaky intoxikácie - zvracanie, hnačka. Môže sa zvýšiť telesná teplota.
V týchto prípadoch ľudia, ktorí si uvedomujú svoj problém, zvyčajne užívajú antihistaminiká. Existujú rôzne lieky, ktorých mechanizmus účinku je blokovanie syntézy týchto mediátorov alergickej reakcie.
V období alergického prejavu je prospešné ukončenie príjmu jedla a zvýšenie príjmu tekutín.
Pri ťažších prípadoch sa môže jednorazovo alebo v priebehu niekoľkých dní použiť urbazón (metylprednizolón) - kortikosteroid, ktorý rýchlo a efektívne potláča reakciu imunity a ovláda alergické príznaky.
Ťažšie prípady, ktoré sú spojené s vývojom anafylaktického šoku a opuchu dýchacích ciest, vyžadujú urgentnú lekársku intervenciu kvôli ich potenciálne ohrozujúcemu život potenciálu.
Ľudia, ktorí majú anamnézu vývoja búrlivých reakcií typu anafylaxie, sú odporúčaní dodržiavať striktnú diétu a často môžu absolvovať krátke školenie, ako si sami aplikovať urbazón a/alebo epinefrín, aby včas zastavili reťazovú reakciu vedúcu k anafylaktickému šoku.
Kedy sa konzultovať s lekárom
Ak si všimnete opakujúce sa reakcie po konzumácii presne určených jedál, je dobré konzultovať sa s alergológom na potvrdenie a určenie konkrétneho alergického podnetu. Týmto spôsobom sa môžete chrániť pred nevedomým príjmom jedla, ktoré ho obsahuje, a znížiť riziko vývoja ťažkých alergických reakcií.
Je žiaduce nečakať, pretože s časom majú alergické reakcie tendenciu byť búrlivejšie a imunitný systém vylučuje stále väčšie množstvá mediátorov zápalu.
Riziko získania anafylaktického šoku rastie po každom vývoji alergických príznakov a dráždenia určitého alergického agens. Preto je konzultácia so špecialistom dobré vykonať už po prvom prejave alergie na dané jedlo alebo podozrení na ňu.
Často kladené otázky

Aký je rozdiel medzi potravinovou neznášanlivosťou a potravinovou alergiou?
Potravinová alergia zahŕňa reakciu imunitného systému a môže byť ohrozujúca život, zatiaľ čo neznášanlivosti zvyčajne postihujú tráviaci systém a vedú k diskomfortu, ale nie sú také vážne.
Môžu byť potravinové alergie vyliečené?
V súčasnosti nie je spôsob na úplné vyliečenie potravinových alergií, ale vyhýbanie sa alergénom a používanie liekov ako antihistaminiká a epinefrín môže pomôcť pri kontrole príznakov.
Ako môžem zabrániť alergickému záchvatu?
Hlavný spôsob prevencie je vyhýbanie sa jedlám, ktoré vyvolávajú reakciu. Odporúča sa vždy čítať etikety potravinových produktov a byť opatrný pri jedení mimo domova.

Zanechať komentár