Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Vzorová diéta pre gastritídu: Povolené a zakázané potraviny

Примерна диета при гастрит: Позволени и забранени храни
  1. Prečo je diéta dôležitá pri gastritíde a ako dlho sa má dodržiavať
  2. Odporúčané potraviny
  3. Zakázané potraviny
  4. Vhodné doplnky pri gastritíde
  5. Príkladná 7 dňová diéta pri gastritíde
  6. Iné spôsoby ako zvládnuť gastritídu
  7. Často kladené otázky

Gastrit predstavuje zápal žalúdočnej sliznice a je to častý stav, najmä v podmienkach súčasnosti. Môže byť spôsobený faktormi ako bakteriálne a vírusové infekcie, nesprávna výživa, nadmerný príjem liekov, alkohol a vysoké úrovne stresu. 

Bez ohľadu na to, aká je príčina jeho vzniku, diéta a racionálna výživa sú základom ako prevencie, tak aj liečby ochorenia.

Appetite Control

Veľká časť ľudí si neuvedomuje, že jedlo a nápoje, ktoré konzumujú, majú priame účinky na zdravie žalúdka a môžu zlepšiť alebo zhoršiť stav.

Z tohto článku sa dozviete, ako správna výživa môže zohrať kľúčovú úlohu v prevencii a liečbe gastritídy, ktoré potraviny sú odporúčané a ktoré treba vyhnúť. 

Uvidíte aj príklad 7-dňovej diéty, ktorá môže byť prospešná, ak bojujete s týmto nepríjemným ochorením.

Prečo je diéta dôležitá pri gastritíde a ako dlho sa má dodržiavať

Prečo je diéta dôležitá pri gastritíde a ako dlho sa má dodržiavať?

Prvý krok v liečbe gastritídy musí byť založený na modifikácii diéty. Jedlo, ktoré prijímame, môže podstatne ovplyvniť zápal žalúdočnej sliznice a zmierniť alebo posilniť príslušné príznaky.

Počas liečby gastritídy, a aj ako opatrenie na prevenciu jej vývoja pôvodne alebo opakovaného výskytu, je dôležité dodržiavať špeciálnu diétu. Tá musí byť zameraná na zníženie dráždenia sliznice, pričom zároveň poskytne žalúdku možnosť na obnovu.

Diéta pri akútnej gastritíde je zvyčajne dosť prísna, ale jej trvanie by malo byť krátke - kým príznaky akútneho zápalu neustúpia. 

Diéta pri chronickej gastritíde sa musí dodržiavať dlhodobo, berúc do úvahy, že u ľudí náchylných na vývoj chronického zápalu žalúdočnej sliznice môžu malé chyby v stravovaní prispieť k opätovnému výskytu ochorenia.

Odporúčané potraviny

Zelenina

Diéta pri gastritíde čiastočne protirečí pravidlám pre rozmanitú výživu, pretože často sa vyžaduje eliminácia celých skupín potravín, ktoré pre zdravého človeka nemajú škodlivé účinky. 

Užitočné potraviny pri gastritíde sú: 

  • Čisté proteíny - kuracie a morčacie mäso, čisté hovädzie, ryba a vajcia. Spôsob prípravy je odporúčané byť varenie, dusenie alebo v rúre, bez pridania tuku.
  • Ľahko stráviteľné sacharidy - ryža, ovsené vločky, zemiaky. Tie nedráždia žalúdok a dávajú pocit sýtosti.
  • Zelenina - mrkva, cuketa, karfiol, brokolica. Je dobré vyberať také zeleniny, ktoré neobsahujú kyseliny alebo príliš veľa hrubej celulózy.
  • Ovocie- banány, olúpané jablká, olúpané hrušky, melón, olúpané broskyne, datle. Lesné ovocie sa tiež môže konzumovať, ale mierne.
  • Mliečne výrobky - môže sa konzumovať kyslá smotana pri gastritíde a tvaroh, ale v miernych množstvách.

Zakázané potraviny

Rafinované výrobky

Diéta pri liečbe gastritídy môže byť dostatocne obmedzujúcaa narušiť rutinu každodenného života, pretože je spojená s prípravou každého jednotlivého jedla v domácich podmienkach. 

Pri príprave jedla v domácich podmienkach môžete dávkovať koľko a aký tuk používať, pričom je dobré sa obmedziť na malé množstvá olivového oleja alebo kokosového tuku. 

Hotové jedlá a pokrmy, ktoré sa ponúkajú v zariadeniach, sú plné spracovaných tukov, ako sú hydrogenované rastlinné oleje. Tie dráždia sliznicu žalúdka a nie sú vhodné pri gastritíde. 

Slnečnicový olej sa tiež musí vyhnúť, kvôli vysokému obsahu omega 6 mastných kyselín, nadmerný príjem ktorých v diéte vedie k zápalovej odpovedi zo strany organizmu.

Zakázané potraviny sú:

  • Tukové a vyprážané potraviny - potraviny s vysokým obsahom tukov (najmä nasýtené a trans-tuky) dráždia žalúdočnú sliznicu a stimulujú produkciu žalúdočných kyselín, čo nie je odporúčané pri liečbe gastritídy. 
  • Kyslé potraviny - citrusové ovocie, uhorky a rôzne nápoje s pridanými ovocnými kyselinami na dosiahnutie príslušnej chuti. Citrusy tiež nie sú odporúčané - ananás, grep, kiwi, mandarínky, citróny a pomaranče. Lesné ovocie, napriek bezpočetným užitočným vlastnostiam, ktoré majú, sa tiež musí konzumovať s mierou kvôli svojej kyslosti, malým semienkam a hrboľatým obaloch, ktoré môžu zhoršiť gastritídu.
  • Zelené listová zelenina - špenát, zelený šalát a jeho odrody, lapad, kapusta. Je dobré ich vyhnúť, pretože dráždia žalúdočnú sliznicu.
  • Koreniny a pikantné potraviny- cesnak, cibuľa, chilli a iné pikantné potraviny a koreniny zvyšujú kyslosť a dráždia žalúdok.
  • Kofeínové a sýtené nápoje a alkohol - kofeínové a sýtené nápoje, káva a alkohol majú silné dráždivé účinky na žalúdok a je dobré ich úplne eliminovať pri gastritíde.
  • Tukové mliečne výrobky - čerstvé mlieko, tukové a solené syry a kašká
  • Rafinované výrobky - klobasy, snacky, polotovary a všetko, čo sa ponúka v balíčku. Toto sú potraviny s vysokým obsahom umelých konzervantov, emulgátorov a farbív s veľmi škodlivým účinkom na celý organizmus.

Vhodné doplnky pri gastritíde

Príkladná 7 dňová diéta pri gastritíde

Príkladná 7-dňová diéta pri gastritíde:

Diéta pri gastritíde musí dodržiavať pravidlá pre povolené a zakázané potraviny, ako aj niektoré iné základné princípy - časté jedenie pri gastritíde v malých množstvách a príjem dostatočného množstva vody. 

Stravovací režim pri gastritíde musí byť maximálne rozmanitý, aby sa predišlo rôznym deficitom. Diéta je obmedzujúca a musí zahŕňať 4-5 jedál denne. 

Je dôležité sa neprejedať, ale ani nechávať žalúdok prázdny príliš dlho. Odporúča sa jedlá v podobných časoch, aby sa telo a žalúdok adaptovali.

Deň

Raňajky

Obed

Odpoludňajšia desiata

Večera

Pondelok

Ovsená kaša s banánom a trochou medu

150 gramov vareného/pečeného v rúre kuracieho mäsa s varenými zemiakmi a mrkvou

Nízko tukové kyslé mlieko a jedno olúpané jablko

Pečená ryba s prílohou ryže so cuketou

Utorok

Ovsené vločky s kyslou smotanou, jablko.

Teľacie varené

Pečená tekvica, hrsť olúpaných mandlí

Ryba na pare so zemiakovým šalátom a trochou olivového oleja (bez cibule)

Streda

Kaša z špaldy s banánom

Morčacie fašírky s ryžou so zeleninou

Ovocné kyslé mlieko

Pečené kuracie filé so zemiakovou kašou, trochu nízko tukového syra

Štvrtok

Treti vajcia (varené) a jeden banán

Ryba v rúre s dusenou zeleninou

Kyslá smotana s medom

Hovädzie mäso s brokolicou

Piatok

Opražený chlieb s tvarohom, ovocie

Risotto s kuracím

Ovocie a hrsť surového kešu

Kura s ryžou a zeleninou v rúre

Sobota

Sendviče s vajcom a nízko tukovým syrom, jablko

Ryba s ryžou a olivami

Ovocné kyslé mlieko

Čisté dusené teľacie so zemiakovou kašou a zeleninou na pare

Nedeľa

Ovsená kaša s jablkom a škoricou

Kuracie filé s varenými zemiakmi

Vajcia s opraženým celozrnným chlebom.

Mäso podľa výberu s ryžou so cuketou a mrkvou.

*Tabuľka s približným menu pri gastritíde.

Iné spôsoby ako zvládnuť gastritídu

    Diéta je základ, na ktorom sa buduje plán liečby gastritídy. Ruka v ruke s ňou idú zmeny v spôsobe života, zamerané na zníženie stresu. 

    Zlepšenie kvality spánku, venovanie času na odpočinok a hobby a vyváženie pomeru práca/odpočinok sú dôležité kroky na zníženie zaťaženia nervového systému, a tým aj problémy so žalúdkom.

    Existujú aj prírodné lieky na gastritídu, ktoré slúžia ako doplnok k diéte a pomáhajú upokojiť príznaky alebo podporiť zdravie žalúdka.

    V závislosti od príčiny gastritídy môže liečba zahŕňať aj lieky - antacida, inhibítory protónovej pumpy, antibiotiká (pri infekcii Helicobacter pylori) a kombináciu všetkých pri ťažkých formách gastritídy.

    Často kladené otázky

    Často kladené otázky

    Je diéta dôležitá pri gastritíde?

    Áno, bez správnej diéty lieky nepomôžu v dlhodobom pláne.

    Môže sa užívať alkohol keď liečíme gastritídu?

    Nie, nemôže. Užívanie alkoholu pri liečbe gastritídy je úplne vylúčené.

    Môže stres byť príčinou gastritídy?

    Zvyčajne stres je provokačný a predisponujúci faktor, ktorý je často prítomný u ľudí trpiacich gastritídou.

    Ako dlho sa dodržiava diéta pri gastritíde?

    Pri akútnej gastritíde je diéta krátkodobá - do ústupu príznakov. Pri chronickej gastritíde je diéta dlhodobá.

    Zanechať komentár

    Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.