Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Čo sú flavonoidy a aké sú ich výhody?

Какво са флавоноидите и какви са техните ползи?
  1. Čo predstavujú flavonoidy
  2. Ktoré sú hlavné typy
  3. Úloha a prínosy pre človeka
  4. Príznaky nedostatku flavonoidov
  5. Vhodné doplnky pre antioxidačnú ochranu
  6. Ktoré sú potraviny bohaté na flavonoidy
  7. Záver
  8. Často kladené otázky

Flavonoidy sú prirodzené zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v ovociach, zelenine a bylinkách a sú známe svojimi mnohými prínosmi pre zdravie. V posledných rokoch sú predmetom veľkej pozornosti práve kvôli ich rôznorodým účinkom a prínosom.

S postupom vedeckých výskumov sa ich úloha v prevencii a zlepšení zdravia stáva čoraz jasnejšou. 

V tomto článku podrobne preskúmame flavonoidy, ich účinky na organizmus a ako ich začleniť do každodenného stravovania na zlepšenie zdravia.

Super antioxidant - bylinná tinktúra

Čo predstavujú flavonoidy

Flavonoidy sú prírodné fytochemikálie, ktoré sú odpovedné za krásne farby ovocia, zeleniny a kvetov. Avšak neslúžia len na krásu, ale majú mnoho prínosov pre zdravie. 

V svojej úlohe prírodných antioxidantov sú veľmi efektívne v boji s oxidačným stresom, znížením zápalových procesov a zlepšením srdcovej funkcie.

Nachádzajú sa vo veľkom množstve v potravinách ako čučoriedky, citrusy, kakao, zelený čaj, ako aj v mnohých bylinkách. Ich veľká rozmanitosť a kvality ich robia dobrým doplnkom v vytvorení zdravého stravovacieho režimu.

Ktoré sú hlavné typy

Čo predstavujú flavonoidy?

Flavonoidy sú veľká skupina chemických látok, ktoré sa dajú hlavne kategorizovať do niekoľkých hlavných skupín, pričom každá z nich má špecifické kvality a zdravotné prínosy. 

Toto sú hlavné podskupiny flavonoidov.

Flavonoly

Z tejto skupiny najznámejšie a najviac preskúmané sú kvercetín, kempferol a myricetín. Nachádzajú sa vo veľkom množstve v cibuli, jablkách, rôznych lesných plodoch, čaji a v mnohých bylinkách. Majú vysoký antioxidačný a protizápalový potenciál a sú vhodné na zníženie rizika vzniku chronických ochorení.

Flavóny

Príklady takých sú apigenín a luteolín, ktoré sa vyskytujú v petržleni, zeleri, limetke a ešte mnohých ďalších bylinkách. Majú protizápalové vlastnosti, nové výskumy dávajú údaje, že môžu byť použité ako prostriedok proti rakovine, ako aj na udržiavanie srdcového zdravia.

Flavanóny

Zástupcovia tejto podskupiny sú hesperidín a naringenín, ktoré sa nachádzajú vo veľkom množstve v citrusových plodoch. Sú známe svojím priaznivým účinkom na srdcovo-cievny systém, zlepšujú krvný obeh a znižujú krvný tlak.

Izoflavóny

Najznámejší zástupcovia tejto skupiny sú genisteín a daidzeín, ktoré sa nachádzajú v sóji, fazuľových potravinách. Izoflavóny majú fytoestrogénne kvality (napodobňujú účinok ženského hormónu estrogénu) a môžu byť použité na zníženie rizika vzniku niektorých hormónovo-citlivých typov rakoviny.

Flavan 3 oly

Flavan-3-oly alebo ešte katechíny ako epikatechín, epikatechín galát, katechín a iné sa nachádzajú v zelenom čaji, čiernej čokoláde a iných. Majú silné antioxidačné vlastnosti, zlepšujú srdcové zdravie a metabolické funkcie.

Antokyány

Zástupcovia tejto skupiny flavonoidov sú kyanidín, delphinidín a malvidín. Nachádzajú sa predovšetkým v lesných plodoch a im vďačia za svoje jasné nasýtené farby. Pôsobia priaznivo na srdcovo-cievny systém.

Úloha a prínosy pre človeka

Úloha a prínosy pre človeka - flavonoidy

Prínosy flavonoidov pre človeka sú predmetom mnohých vedeckých výskumov, ako už existujú významné dôkazy na ich podporu.

Medzi najväčšie prínosy flavonoidov patria:

  • Antioxidačná aktivita: Dokázaná mnohými klinickými výskumami.
  • Protizápalový efekt: Veda disponuje dostatočnými dôkazmi, že niektoré látky z veľkej skupiny flavonoidov znižujú markery zápalu.
  • Prínosy pre srdcovo-cievny systém: Klinické výskumy dokazujú, že príjem flavonoidov, najmä z ovocia a zeleniny, znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
  • Prevencia rakoviny: Podľa údajov z výskumov môžu niektoré flavonoidy inhibovať proliferáciu a rast rakovinových buniek, ale stále sú potrebné ďalšie dôkazy.
  • Zlepšujú kognitívne funkcie: Výskumy naznačujú, že niektoré potraviny bohaté na flavonoidy (ako čučoriedky) môžu prispieť k lepším kognitívnym schopnostiam. Na dokázanie tvrdenia sú však potrebné ďalšie dôkazy.
  • Podporujú metabolické funkcie: Niektoré flavonoidy dokázane zlepšujú inzulínovú citlivosť a glukózový metabolizmus.
  • Udržujú črevné zdravie: Flavonoidy pozitívne ovplyvňujú črevnú mikrobiótu a prispievajú k lepšiemu fungovaniu čriev.
  • Hormonálna aktivita: Izoflavóny majú estrogénnu aktivitu, ale napriek tomu ich efektivita na reguláciu hormonálnej rovnováhy nie je dostatočne podložená vedeckými dôkazmi.
  • Kožné zdravie: Laboratórne výskumy dávajú údaje, že flavonoidy majú protektívny efekt na kožu a chránia ju pred účinkom UV žiarenia.
hormóny a flavonoidy

Efektivita flavonoidov môže sa líšiť v závislosti od individuálnych faktorov ako genetika, spôsob života a stravovanie. Nie všetky bioflavonoidy sa absorbujú a metabolizujú rovnako v ľudskom tele, čo sa odráža aj na ich efektivite. 

Príznaky nedostatku flavonoidov

Flavonoidy nie sú esenciálne (nenahraditeľné) živinové látky ako sú vitamínyaminerály. Práve z tohto dôvodu sa nedá hovoriť o nedostatku flavonoidov a s ním spojených príznakoch.

Napriek tomu ich príjem môže zlepšiť celkový stav organizmu a prispieť k celkovému blahu najmä u ľudí vystavených zvýšenému oxidačnému stresu a zápalovým procesom.

Vhodné doplnky pre antioxidačnú ochranu

Ktoré sú potraviny bohaté na flavonoidy

Ktoré sú potraviny bohaté na flavonoidy?

Flavonoidy sa nachádzajú vo všetkých ovociach, zelenine a bylinkách. Líšia sa zložením a množstvom, ale napriek tomu s najvyšším obsahom týchto zlúčenín sú lesné plody (čučoriedky, maliny, černice), jablká, citrusy.

Z zeleniny s veľkým obsahom flavonoidov sú cibuľa, cesnak, petržlen, zeler a zelené listové zeleniny.

Sója a niektoré iné fazuľové potraviny sú bohaté na izoflavóny. V koncentrovanejšej forme sa flavonoidy vyskytujú v zelenom čaji, kakau a množstve bylín.

Konzumácia bohatého a rôznorodého jedálnička, v ktorom sú prítomné rôzne ovocie a zelenina, zabezpečuje dostatočný príjem týchto prospešných zlúčenín.

Podskupina flavonoidov

Zdroj potravy

Obsah (mg/100g)

Flavonoly

Cibuľa (surová), 

Brokolica (surová),

Jablká

Červené hrozno

15,5

9,4

4,4

3

Flavóny

Zeler

Petržlen

Majerán

5,9

303

56

Flavon-3-oly 

(flavanoly)

Jablká

Červené víno

Zelený čaj

Čierny čaj

9

11

132

35

Flavanóny

Pomaranče

Citróny

Grepfruit

43

49

54

Antokyány 

Modré čučoriedky

Maliny

Červené víno

Červená cibuľa

135

47

9,2

13

Izoflavóny

Sója

Syr Tofu 

10

29

Záver

Flavonoidy sú rastlinné zlúčeniny s dokázanými prínosmi pre zdravie. Majú silné antioxidačné, protizápalové a imunomodulačné vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať chronickým ochoreniam ako srdcovo-cievne problémy, diabetes a rakovina.

Navyše podporujú mozgovú funkciu, regulujú krvný tlak a zlepšujú kožné zdravie. 

Začlenenie potravín bohatých na flavonoidy ako ovocie, zelenina, čaj a čokoláda do každodenného jedálnička môže významne zlepšiť celkový zdravotný stav a predĺžiť život.

Často kladené otázky

Často kladené otázky

Čo predstavujú flavonoidy?

Sú to prírodné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v ovociach, zelenine a bylinkách a majú mnoho prospešných účinkov na ľudské telo.

Ktoré potraviny sú bohaté na flavonoidy?

Flavonoidy obsahujú všetky rastlinné potraviny ako ovocie, zelenina a bylinky, ale najbohatšie na tieto látky sú čučoriedky, citrusy, zelené listové zeleniny.

Aké sú účinky flavonoidov?

Pôsobia ako antioxidanty, protizápalové a podporujú zdravie srdcovo-cievneho systému.

1 komentár

Иван-Асен Колев

Не бях чувал много за флавоноидите, но след като прочетох статията, научих, че те имат доста полезни свойства за здравето, като антиоксидантно и противовъзпалително действие. Ще започна да консумирам повече храни, съдържащи ги.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.