Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Čo sú fosfolipidy a aká je ich funkcia?

Какво са фосфолипидите?
  1. Čo sú fosfolipidy
  2. Aká je ich štruktúra
  3. Aká je ich funkcia v tele
  4. Výhody pre zdravie
  5. Vhodné doplnky pre bunkové zdravie
  6. Pri akých stavoch sa odporúča ich dodatočný príjem
  7. Riziká z prehnaného príjmu
  8. Potraviny a zdroje fosfolipidov
  9. Často odpovedané otázky

Telo je zložitá systém, postavená z tisícov chemických látok, ktoré tvoria rôzne aktívne biomolekuly zodpovedné za život taký, aký ho poznáme v súčasnosti. Každá z nich plní presne určené úlohy a funkcie. 

V tomto článku sa zoznámite s fosfolipidmi - kľúčovými biomolekulami s zaujímavým „správaním“.

Čo sú fosfolipidy

Čo sú fosfolipidy?

Fosfolipidy sú trieda lipidov alebo ľudovo „tuky“, ktoré majú fundamentálny význam pre stavbu štruktúry a funkčnosti biologických membrán, akými sú bunkové membrány. 

Tieto takzvané „tuky“ predstavujú amfifatické molekuly, čo znamená, že majú súčasne hydrofilný (pritahujúci vodu) a hydrofóbny (odrážajúci vodu) koniec.

Táto jedinečná vlastnosť v štruktúre týchto zlúčenín im umožňuje tvoriť dvojitú bipolárnu vrstvu bunkových membrán.

Omega 3 – extrakt z rias

Aká je ich štruktúra

Fosfolipidy sú látky so zložitou štruktúrou a skladajú sa z troch hlavných komponentov.

Pozrime sa, ktoré sú to:

  • Glycerolový skelet: Glycerol je molekula postavená z troch uhlíkových atómov a tvorí základ fosfolipidu.
  • Dve mastné kyseliny: Tvorí hydrofóbne chvosty fosfolipidov a predstavujú dlhé uhľovodíkové reťazce, ktoré sa spájajú s dvoma uhlíkovými atómami glycerolu prostredníctvom esterických väzieb.
  • Fosfátová skupina (hydrofilná hlava): Pripojí sa k tretiemu uhlíkovému atómu v glycerolovej molekule, pričom k nej môže byť pripojená dodatočná molekula - cholin, etanolamín, serín a iné. Fosfátová skupina je polárna a interaguje s vodou.

Jedinečná chemická štruktúra týchto biologických zlúčenín je určujúca aj pre ich špecifické vlastnosti. Určujú funkcie, ktoré fosfolipidy plnia pre náš organizmus na bunkovej úrovni.

Aká je ich funkcia v tele

Fosfolipidy tvoria dvojvrstvenú základňu bunkových membrán, prostredníctvom ktorej udržiavajú bunkovú integritu a chránia bunkové organely.

Niektoré fosfolipidy slúžia ako prekurzory signálnych molekúl, ktoré pomáhajú pri prenášaní informácií medzi určitými populáciami buniek. Príkladom takýchto látok s fosfolipidovou povahou je fosfatidylinozitol 4,5 - bifosfát.

Štruktúra fosfolipidov umožňuje bunkovým membránam byť pružné a byť schopné tvoriť pľuzgiere, do ktorých sa dostávajú rôzne dôležité pre bunky látky prostredníctvom procesu endocytózy a exocytózy.

Výhody pre zdravie

Výhody pre zdravie

Vzhľadom na základnú funkciu, ktorú zastávajú, fosfolipidy sa nachádzajú v bunkách všetkých tkanív a orgánov. 

Okrem vyššie uvedených kvalít a vlastností existujú aj iné užšie výhody fosfolipidov pre zdravie organizmu.

Hrajú rolu pre zdravie mozgu

Niektoré fosfolipidy, najmä fosfatidylserín hrajú dôležitú rolu pre funkcie a zdravie mozgu tým, že sa podieľajú na prenášaní nervových impulzov a udržiavajú integritu neurónov.

Konečným výsledkom je optimálna kognitívna funkcia, pamäť a koncentrácia, ako aj prevencia neurodegeneratívnych ochorení ako demencia a Alzheimer.

Pomáhajú pri liečbe pečeňových ochorení

Fosfolipidy nachádzajú uplatnenie pri liečbe steatózy pečene a rôznych druhov hepatitídy. Inak povedané, majú stimulačný efekt na funkciu pečene, tukový metabolizmus a výrazný hepatoprotektívny efekt (chránia pečeň pred poškodením).

Pri akých stavoch sa odporúča ich dodatočný príjem?

Podporujú správnu výmenu

Fosfatidylcholín je druh fosfolipidu, ktorý sa podieľa na metabolizme žlčových solí, čím pomáha správnej výmene aj cholesterolu. 

Navyše je súčasťou komplexných lipoproteínov, ktoré slúžia na zachytávanie a transport cholesterolu v krvnom obehu. Táto funkcia je prospešná pre prevenciu aterosklerózy. 

Rola fosfolipidov v emulgovaní a výmene tukov, žlčových kyselín a hladín cholesterolu je kľúčová pre vstrebávanie tukovo rozpustných tukov A, D, E a K. 

A napokon, ale nie na poslednom mieste, podporujú udržiavanie zdravia, hydratáciu a elasticitu pokožky.

Vhodné doplnky pre bunkové zdravie

Pri akých stavoch sa odporúča ich dodatočný príjem

Vzhľadom na ich dôležité funkcie sú fosfolipidy niekedy odporúčané pre konkrétne stavy. 

Pozrime sa, ktoré sú to:

  • Problémy s pečeňou: Fosfolipidy sa odporúčajú pri pečeňových ochoreniach ako steatóza pečene, pri chronickej hepatitíde a cirhóze. Pomáhajú regenerácii pečeňových buniek, znižujú tukové usadeniny v nich a podporujú detoxikáciu. Na tento účel je najvhodnejší fosfatidylcholín, ktorý sa extrahuje z potravín, najčastejšie vajcia a sója.
  • Neurologické problémy: Pri neurologických problémoch spojených s kognitívnymi schopnosťami, pamäťou a náladou sa odporúča užívanie fosfatidylserínu, ktorý predstavuje hlavnú štrukturálnu zložku mozgových neurónov. 
  • Srdcovo-cievne problémy: Ako už vyššie bolo uvedené, fosfatidylcholín a fosfatidylserín sa podieľajú na výmene žlčových solí, ktoré sú spojené s hladinami cholesterolu v krvi. Fosfatidylserín podporuje srdcovú funkciu a chráni pred oxidačným stressom.
  • Problémy s imunitným systémom: Fosfatidylserín sa podieľa na bunkovom signalizovaní, čo je dôležitá funkcia a regulačný mechanizmus pri uskutočňovaní imunitných reakcií.
  • Šport a regenerácia: Fosfolipidy sú indikované pri intenzívnych tréningoch vzhľadom na ich vlastnosť regenerovať bunkové membrány, ktoré sa ničia v dôsledku fyzickej námahy. Navyše mnohé štúdie ukazujú, že znižujú hladiny stresových hormónov.
  • Pri gastritíde a vredoch: Fosfatidylcholín hrá rolu gastroprotektora - chráni žalúdočnú sliznicu pred poškodením a zlepšuje regeneráciu slizničných buniek. 

Druhy fosfolipidov, ktoré sa používajú ako potravinové doplnky sú fosfatidylcholín a fosfatidylserín, ktoré sa extrahujú z prirodzených rastlinných a živočíšnych zdrojov a sú úplne bezpečné.

Riziká z prehnaného príjmu

fosfolipidy prehnaný príjem

Tak ako so všetkým, aj s príjmom fosfolipidov sa dá prehnat, čo môže viesť k nežiaducim reakciám, ktoré sú vo väčšine prípadov neškodné. 

Takými sú žalúdočno črevné poruchy - najčastejšie pufnutosť brucha a diarrea, pretože telo má limit vstrebávania týchto látok.

Vzhľadom na ich pôvod (najčastejšie sója a vajcia), prehnaný príjem môže vyvolať aj vznik alergií.

Príjem fosfolipidov sa musí zohľadniť s príjmom liekov súvisiacich s krvou zrážanlivosťou, ako aj s ochoreniami, ktoré ovplyvňujú tieto krvné ukazovatele a vždy musí byť schválený lekárom.

Iná skupina liekov, s ktorými môžu fosfolipidy interagovať alebo ovplyvniť ich efekt sú statíny (lieky na znižovanie cholesterolu).

Potraviny a zdroje fosfolipidov

Najčastejšie na zvýšenie príjmu fosfolipidov, ako aj na výrobu koncentrovaných potravinových doplnkov sa používajú produkty ako žĺtka vajec, sója a sójové produkty (bohaté na lecitín), slnečnica, pečeň a iné.

Živočíšne zdroje proteínov sú sprevádzané aj vysokým obsahom cholesterolu a sója je silný alergén. 

Presne preto mnohí ľudia používajú potravinové doplnky, ktoré predstavujú koncentrovaný izolovaný zdroj esenciálnych fosfolipidov, bez dodatočného obsahu kalórií, cholesterolu a alergénov.

Potraviny

Fosfolipidy

 (celkom)

fosfatidylcholín

Fosfatidyl etanolamín

Fosfatidyl

serín

Fosfatidyl inozitol

vajce 

čerstvé mlieko

hovädzie mäso

bravčové mäso

losos

tuniak

sója

arašidy

citrónová šťava

pomaraň

špenát

sójový lecitín



35

0,2

7

6

5

6

20

6

0.3

0.3

2

-

770

327

493

429

547

379

386

435

387

323

236

386

166

285

180

267

140

210

263

81

355

387

229

164

-

141

139

49

104

54

50

40

55

130

89

0.6

-


46

68

25

85

141

242

161

65

70

192


*hodnoty sú v g/kg⁻¹ . V praxi napríklad - na jeden kilogram vajecvej hmoty sa obsahuje 35 gramov celkových fosfolipidov, a na jeden kilogram vajecvej hmoty sa obsahuje 770 gramov fosfatidylcholínu, 166 gramov fosfatidyle tanolamínu a len stopy fosfatidylserínu a fosfatidylinozitol.

Často odpovedané otázky

Často odpovedané otázky

Aká je hlavná funkcia fosfolipidov?

Fosfolipidy sú zodpovedné za stavbu jedinečných svojimi vlastnosťami bunkových membrán.

Kedy môže ich dodatočný príjem pomôcť?

Pri problémoch s pečeňou, vysoký cholesterol, gastritída a vreď, ako aj pri rôznych neurologických poruchách.

Ktoré potraviny sú najlepšie zdroje fosfolipidov?

Žĺtka vajec, sója a sójové produkty a pečeň sú najlepšie zdroje fosfolipidov. V tomto súvislosti práve z nich sa najčastejšie vyrábajú potravinové doplnky.

1 komentár

Кирил Ангелов

Имам проблеми с черния дроб и наскоро лекарят ми препоръча фосфолипиди. Тази статия ми помогна да разбера защо са толкова важни. Благодаря!

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.