Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Čo sú polyfenoly a ktoré potraviny ich obsahujú?

Какво са полифенолите и в кои храни се съдържат?
  1. Čo sú polyfenoly
  2. Úloha a výhody pre zdravie
  3. Typy polyfenolov
  4. Pri akých stavoch sa odporúča dodatočný príjem
  5. Vhodné doplnky s polyfenolmi
  6. Ktoré potraviny sú bohaté na polyfenoly
  7. Záver
  8. Často odpovedané otázky

Polyfenolové zlúčeniny sú skupina rastlinných látok, známe svojimi prospešnými vlastnosťami týkajúcimi sa ľudského zdravia. Obsahujú sa v mnohých ovociach, zelenine, bylinkách a ďalších.

Záujem o ne výrazne narastá v posledných rokoch, pričom s pokrokom vedy sa dokazujú ich rôzne výhody na zlepšenie celkového zdravotného stavu organizmu. 

Ich pridanie ako súčasť vyváženej stravy by mohli polyfenoly pomôcť v boji so zápalom a chronickými ochoreniami a pomôcť udržiavať optimálne zdravie.

Čo sú polyfenoly

Úloha a výhody pre zdravie

Polyfenoly predstavujú veľkú skupinu rastlinných zlúčenín, ku ktorým patrí viac ako 8000 zástupcov. Ich úloha v prírode je chrániť rastliny pred poškodením, spôsobeným ultrafialovým žiarením a rôznymi škodlivými faktormi a patogénnymi organizmami.

V ľudskom tele vykonávajú antioxidačné účinky, keďže pomáhajú neutralizovať voľné radikály a potláčať oxidačný stres. Týmto spôsobom chránia naše bunky a tkanivá pred poškodením, vedúcim k radu zdravotných problémov.

Úloha a výhody pre zdravie

Hlavná úloha polyfenolov pre človeka súvisí s ich vlastnosťou bojovať rôznymi mechanizmami s voľnými radikálmi a zápalom.

Chebdí (Baza Chabzdová) - bylinná tinktúra
Ony podporujú bunkové systémy v boji s reaktívnymi molekulami (radikálmi) a prispievajú k dodatočnej ochrane organizmu pred ich škodlivým pôsobením.

Navyše podporujú imunitnú odpoveď, znížujú zápal a chránia kardiovaskulárny systém pred nahromadením aterosklerotických plakov a vysokým krvným tlakom.
Podľa vedeckých zdrojov majú niektoré polyfenoly neuroprotektívny efekt a chránia nervový systém pred vývojom degeneratívnych ochorení ako Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba, napríklad.

Typy polyfenolov

Hlavné typy polyfenolov sa klasifikujú do niekoľkých skupín podľa ich chemickej štruktúry, pričom každá z nich ponúka rôzne výhody pre zdravie.

Ones sa delia na nasledujúce skupiny:

  • Flavonoidy: Flavonoidy sú najrozšírenejšie polyfenoly, ktoré zahŕňajú niekoľko podskupín - flavonoly, flavóny, flavanóny, flavan-3-oly (flavanoly), izoflavóny a antokyány. Príkladom takýchto látok sú kvercetín, katechíny, kempferol a ďalšie.
  • Fenolové kyseliny: Obsahujú sa v káve, ovociach a obilninách. Príkladom fenolových kyselín sú kofeínová a ferulová kyselina, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
  • Stilbény: Hlavným, významným zástupcom tejto skupiny pre človeka je dobre známy resveratrol, ktorý sa obsahuje vo víne a hrozne a má pozitívny efekt na kardiovaskulárny systém.
  • Lignany: Obsahujú sa vo veľkom množstve v ľanovom semene, sezame a niektorých obilninách. Môžu zlepšiť hormonálnu homeostázu organizmu.

Pri akých stavoch sa odporúča dodatočný príjem

Príjem polyfenolov je odôvodnený, keď organizmus je vystavený zvýšenému oxidačnému stresu a s ním spojeným zápalovým komponentom. Tieto sú charakteristickejšie pre ľudí trpiacich chronickými ochoreniami. 

Ludia s vyšším rizikom diabetu alebo so vznikom kardiovaskulárnych ochorení môžu mať úžitok z príjmu polyfenolov, aby zlepšili zdravie a funkcie ciev a srdca. Tieto zlúčeniny dokázane prispievajú k prevencii tvorby aterosklerotických plakov a zlepšeniu elasticity ciev.

Pri ľuďoch s diabetom 2. typu, a dokonca aj diabetom 1. typu, môžu polyfenoly pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi a zlepšení citlivosti na inzulín. 

Ich hlavná funkcia však u ľudí trpiacich cukrovkou je prevencovať vývoj rôznych komplikáciíako polyangiitída a polynévropatia, ktoré sú výsledkom chronického zápalu a deštruktívneho pôsobenia voľných radikálov.

Polyfenolové zlúčeniny môžu mať tiež pozitívny efekt pri artritíde a autoimunitných ochoreniach.

Vhodné doplnky s polyfenolmi

Ktoré potraviny sú bohaté na polyfenoly

Ktoré potraviny sú bohaté na polyfenoly?

Polyfenoly sa obsahujú v rôznych množstvách takmer vo všetkých rastlinných potravinách, pričom opäť pripomíname, že sú výlučne charakteristické pre rastlinný svet a nevyskytujú sa v potravinách živočíšneho pôvodu.

Sú niektoré potraviny bohaté na polyfenoly, ktoré sa ľahko dajú zahrnúť do každodenného menu, aby vám dodali dostatočné množstvo týchto prospešných látok.

Toto sú tie:

  • Lesné plody: Čučoriedky, maliny, jahody, červené brusnice, arónia sú obzvlášť bohaté na rôzne polyfenoly.
  • Iné ovocie: Ovocie ako jablká, červené hrozno, granátové jablko, čerešne sú veľmi prospešné pre srdce, cievy a látkovú výmenu práve kvôli vysokému obsahu fenolov.
  • Bylinky: Kurkuma, klinčeky, oregano, škorica, rozmarín, majoránka a ďalšie bylinky, na ktoré si spomeniete, sú mimoriadne bohaté na polyfenoly, pričom v závislosti od konkrétnych zástupcov týchto zlúčenín sa určujú aj ich prospešné vlastnosti.
  • Čaj, káva a kakao: Zelený a čierny čaj, káva a kakao sú známe svojimi vysokými hladinami polyfenolov a konkrétne fenolových kyselín. Tieto nápoje sú preferovaným zdrojom polyfenolov v mnohých krajinách, najmä kvôli stimulačnému efektu na nervový systém, ktorý majú.
  • Červené víno: Resveratrol je najpopulárnejšia polyfenolová zlúčenina, o ktorej takmer každý počul a ktorá sa obsahuje v červenom víne a má rad výhod, najmä pre srdce. Samozrejme, s konzumáciou vína treba dávať pozor kvôli obsahu alkoholu.
  • Orechy a semienka: Ľanové semienko, mandle, vlašské orechy sú vynikajúcim zdrojom rôznorodých polyfenolov, pričom sú dokázane prospešné pre kardiovaskulárny systém.

Potraviny, nápoje a bylinky s vysokým obsahom polyfenolových zlúčenín

Zelenina

Ovocie

Bylinky a koreniny

Nápoje

Orechy a semienka

Artičok

Baklažán

Brokolica

Ďatelina

Cherry paradajky

Sladká kukurica

Fenikel

Cibuľa

Špenát

Kapusta

Zelená cibuľa

Sladké zemiaky

Paprika

Maliny

Modré čučoriedky

Červená brusnica

Jahody

Slivky

Nektarinky

Černice

Jablkový ocot

Bazalka

Kapor

Škorica

Kopier

Oregano

Petrezsélka

Rozmarín

Majoránka

Jablková šťava

Káva

Kakao

Pomarančová šťava

Červené víno

Granátové jablko

Čaj

Mandle

Košarové orechy

Kastany

Ľanové semienko

Arašídy

Dýňové semienka

Lieskovce

Vlašské orechy

Záver

Polyfenoly sú jedným z hlavných dôvodov prospešných vlastností rastlinných potravín a ponúkajú rad výhod pre ľudské zdravie. Ich charakteristické antioxidačné a protizápalové vlastnosti pomáhajú predchádzať alebo zmierňovať rôzne chronické ochorenia a celkovo posilňujú bunkové zdravie.

Konzumácia prirodzených zdrojov polyfenolov je vynikajúcim spôsobom, ako využiť ich vlastnosti, a zahrnutie rôznych potravín bohatých na tieto látky do každodenného menu je jednoduchý a pohodlný prirodzený spôsob udržiavania optimálneho zdravia.

Pre ľudí s uponáhľaným každodenným životom a tých, ktorí nemajú radi rastlinné potraviny, sa polyfenoly môžu pridať vo forme výživových doplnkov a extraktov z rôznych rastlín (bylinky, ovocie a zelenina) v jednoduchých a pohodlných na konzumáciu kapsulách, tinktúrach a čajoch.

Často odpovedané otázky

Často odpovedané otázky

Aké množstvo polyfenolov je optimálne na konzumáciu?

Nie je presne určené denné množstvo pre polyfenoly a ich konzumáciu, pretože napriek ich prospešným vlastnostiam nie sú esenciálne látky pre organizmus. Zvyčajne sa považuje, že dodržiavanie rozmanitej stravy bohaté na rastlinné potraviny je dostatočné.

Dajú sa polyfenoly predávkovať?

Hoci nie sú stanovené normy pre príjem, nadmerná konzumácia niektorých polyfenolov môže viesť k narušenej absorpcii niektorých látok ako železo, napríklad.

Ktoré ovocie je najbohatšie na polyfenoly?

S najväčším obsahom polyfenolov sú čučoriedky a lesné plody, granátové jablko, jablko a čerešňa.

1 komentár

Любослав Павлов

Не знаех, че полифенолите са толкова важни за здравето! Радвам се, че ги има в храни, които обичам, като черния шоколад и боровинките. Ще се старая да ги включвам повече в менюто си.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť schválené pred zverejnením.