Puríny sú prirodzené biomolekuly, ktoré sa vyskytujú v mnohých potravinách a hrajú obrovskú úlohu pre existenciu života v takej forme, akú ho poznáme.
Prehnaná konzumácia potravín s vysokým obsahom purínov, najmä u ľudí s genetickou predispozíciou môže viesť k chorobným procesom, ako napríklad dna.
V tomto materiáli vysvetlíme podrobne, čo sú vlastne puríny a kedy a prečo môžu byť škodlivé pre organizmus.
Čo predstavujú puríny
Sú to dusíkaté molekuly, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v rozmanitých biologických procesoch, najmä vo vytváraní DNA a RNA.
Zahŕňajú adenín a guanín, ktoré sú esenciálne pre stavbu štruktúry genetického materiálu. Puríny môžu byť syntetizované de novo (samostatne organizmom) alebo absorbované s potravou.
Počas svojho rozkladu sa premieňajú na kyselinu močovú s účastom enzýmu nazývaného xantín oxidáza.
V normálnych podmienkach sa kyselina močová vylučuje močom cez obličky. Ale ak sa jej koncentrácia zvýši viac ako normálne, obličky môžu mať ťažkosti s jej elimináciou z tela. A to vedie k hyperurikémii alebo zvýšeným hladinám kyseliny močovej v krvi.
Hyperurikémia môže viesť k tvorbe kryštálov z kyseliny močovej, ktoré sa hromadia najčastejšie najprv v malých kĺboch dolných končatín a spôsobujú bolestivé stav, známy ako dna alebo ešte „kráľovská choroba“.Plus to môže viesť k hromadeniu v obličkách a vyvolať rad metabolických problémov, ak problém pretrváva.
Prečo sú ich vysoké hodnoty nebezpečné pre zdravie
Tak ako sme už spomenuli, zvýšené hladiny kyseliny močovej môžu viesť k rozvoju dny - bolestivej formy artritídy (zápal kĺbov).
Kryštály z kyseliny močovej sa akumulujú v kĺboch, vedú k chronickému zápalu, opuchu, začervenaniu a veľmi silnej bolesti (dna kríza).
Zvyčajne postihuje kĺby palca na nohe, členky, lakte a zápästia, ale dlhoročné pretrvávanie dny vedie k polyartritíde a zápalu a poškodeniu každého jedného kĺbu v tele.
Ich hromadenie v obličkách vedie v čase k rozvoju obličkovej nedostatočnosti, čo má vážne dôsledky pre organizmus a dramaticky znižuje prežívanie jedinca. Štúdie ukazujú súvislosť medzi dnou a metabolickým syndrómom, srdcovo-cievnymi ochoreniami a hypertenziou.
Pri akých stavoch sa odporúča sledovať množstvo prijatých purínov
Ludia, u ktorých je zvýšené riziko vzniku dny alebo už trpia týmto stavom musia starostlivo sledovať diétny príjem purínov.
Genetický faktor je dôležitý aj pri tomto ochorení a z tohto dôvodu majú ľudia, v ktorých rodine sú ľudia trpiaci dnou, väčšiu šancu ju rozvinúť.
Toto isté platí pre ľudí, ktorí majú podkladové ochorenie obličiek. Každé ochorenie, ktoré vedie k zhoršeniu filtračnej schopnosti a funkcie obličiek skrýva zvýšené riziko vzniku dny.
Vhodné doplnky pre obličky a močový systém
Ktoré potraviny sú bohaté na puríny
Niektoré potraviny majú vysoký obsah purínov a musia byť vyhýbané ľuďmi, ktorí majú problém s metabolizovaním a vylučovaním kyseliny močovej z tela.
Toto sú tie:
- Červené mäso: Obsahuje významné množstvo purínových báz. To isté platí pre vnútornosti ako srdce, obličky, pečeň.
- Morské delikatesy: Sardinky, ančovičky, krevety a iné dary mora obsahujú vysoké hladiny purínových báz a napriek svojim ostatným výživovým kvalítam musia byť vyhýbané ľuďmi s dnou.
- Alkohol: Niektoré alkoholické nápoje, ktoré sú výsledkom fermentačných procesov uskutočnených kvasinkami ako pivo a víno obsahujú veľké množstvo DNA a RNA molekúl z týchto mikroorganizmov, a preto aj veľké množstvo purínov.
- Sladené nápoje: Nápoje bohaté na fruktózu narúšajú metabolizmus purínov a môžu viesť k vysokým hladinám kyseliny močovej, hoci samy o sebe neobsahujú purínové spojenia.
- Niektoré zeleniny: Špargľa, špenát, karfiol a huby, ako aj strukoviny tiež obsahujú relatívne veľké množstvo purínov, ale stále významne menej ako predchádzajúce.
Ludia trpiaci dnou musia dávať pozor na príjem týchto potravín, ale stále si ich môžu občas dopriať, hoci v obmedzených množstvách.
Ktoré potraviny neobsahujú puríny
Takmer všetky potraviny obsahujú puríny v určitých množstvách, pričom existuje rad takých s prirodzene nízkymi hladinami týchto spojení.
Poďme sa pozrieť, ktoré sú to:- Mlieko a mliečne výrobky: Mlieko s nízkym obsahom tuku, kyslé mlieko, kefír a tvaroh sú vhodnou voľbou pre ľudí s dnou. Podľa niektorých štúdií môžu dokonca prispieť k zníženiu hladín purínov v krvi.
- Ovocie a zelenina: Ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny a minerály a takmer bez purínov, čo ich robí vynikajúcou voľbou pre ľudí s dnou.
- Celozrnné potraviny: Ovsenné vločky, hnedá ryža, quinua, pohánka a iné obilninové potraviny sú vynikajúcim zdrojom energie a neobsahujú puríny.
- Orechy a semienka: Sú bohaté na proteíny a majú nízky obsah purínov.
- Vajcia: Vajcia sú vynikajúcim zdrojom kompletných bielkovín bez akéhokoľvek obsahu purínových báz.
Zahrnutie týchto potravín do diéty ľudí s dnou je jediný spôsob, ako sa vyhnúť dnovým krízam bez toho, aby sa organizmus zbavil esenciálnych látok.
Často kladené otázky

Čo predstavujú puríny?
Sú to biologické spojenia, ktoré stavajú DNA a RNA a metabolizujú sa na kyselinu močovú pri svojom rozklade.
Prečo je škodlivé prijímať potraviny bohaté na puríny pri dne?
Dna je ochorenie, pri ktorom sa pozorujú zvýšené hladiny kyseliny močovej v krvi a purínové bázy sa rozkladajú práve na kyselinu močovú, čo vedie k jej akumulácii v tele.
Ktoré potraviny sú bohaté na puríny?
Červené mäso, dary mora a vnútornosti sú najbohatšie na puríny potraviny.

1 komentár
Това беше много полезно, защото аз обичам да ям бобови храни и понякога се чудя дали не ми влияят на стомаха. Не съм имала проблеми с пикочната киселина, но реших да бъда внимателна и да ограничавам тези храни, особено ако знам, че ще се чувствам подуто или с болки в стомаха.
Zanechať komentár