Táto stránka má obmedzenú podporu pre váš prehliadač. Odporúčame prejsť na Edge, Chrome, Safari alebo Firefox.

BLACK FRIDAY


Vozík 0

Zostáva vám €65,00 do darčeka Mäta pieporná - bylinná tinktúra
Gratulujeme! Vaša objednávka spĺňa podmienky pre dopravu zdarma Zostáva vám €75 do bezplatného doručenia
Nie sú dostupné ďalšie produkty na nákup

Produkty
Skombinovať s
Pridať poznámky k objednávke
Medzisúčet Zadarmo
Doprava, dane a zľavové kódy sa vypočítajú pri pokladni

Probiotiká a prebiotiká

Filtre

Forma produktu
Zloženie a čistota

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, predovšetkým baktérie a kvasinky, ktoré majú pre ľudský organizmus výrazné prínosy, pokiaľ sú prijímané v správnom množstve.

Tieto prospešné mikroorganizmy najčastejšie zahŕňajú rôzne kmene baktérií patriacich do rodov Lactobacillus, Bifidobacterium a Saccharomyces. Vyskytujú sa v niektorých potravinách, ktoré prechádzajú fermentačnými procesmi – kefír, kyslé mlieko a nakladaná zelenina, ako aj v rôznych výživových doplnkoch.

Funkcie probiotík pre telo

Probiotiká sú zodpovedné za vytváranie takzvanej črevnej mikrobioty.

Pojem „črevná mikrobiota“ označuje komplexný ekosystém baktérií a iných mikroorganizmov, ktorý sa tvorí v našom tráviacom trakte.

Črevná mikrobiota sa podieľa na viacerých fyziologických procesoch:

  • Podporuje tráviaci proces.

  • Zvyšuje efektivitu metabolizmu.

  • Udržiava imunitný systém v dobrej kondícii.

  • Znižuje riziko vzniku alergických reakcií.

  • Pomáha kontrolovať zápal, najmä pri ochoreniach tráviaceho traktu a tráviacich ťažkostiach – chronická kolitída, Crohnova choroba a iné.

  • Predpokladá sa, že môže zlepšovať stav mozgu.

Vo všeobecnosti, úloha probiotika sa týka celkového blaha a zdravia organizmu.

Probiotiká zohrávajú kľúčovú úlohu v prevencii kolonizácie čriev patogénnymi mikroorganizmami rôzneho druhu a pri udržiavaní dobrého črevného zdravia.

Črevné zdravie je súhrnný pojem, ktorý zahŕňa viacero aspektov týkajúcich sa celkovej funkcie tráviaceho systému. Okrem trávenia a vstrebávania živín sa v gastrointestinálnom trakte vykonáva aj rutinná imunologická kontrola.

Črevná sliznica je prvou bariérou proti patogénnym mikroorganizmom, ktoré sa do tela dostávajú alimentárnou cestou (vodou a potravou). Z tohto dôvodu má črevný aparát dobre vyvinutý vlastný imunitný systém a jeho zdravie vo veľkej miere ovplyvňuje celkový stav organizmu.

Vyvážený črevný mikrobióm vytvára priaznivé prostredie pre prospešné baktérie, ktoré následne udržiavajú nízku kyslosť v črevnom lúmene, čím zabraňujú rastu patogénnych baktérií.

Tento mechanizmus je už vedecky podložený. Probiotiká bránia rastu iných bakteriálnych kolónií tým, že stimulujú tvorbu beta-defenzínu a imunoglobulínu A v tele hostiteľa.

Okrem toho probiotiká znižujú črevnú priepustnosť posilňovaním črevnej bariéry, udržiavaním tesných medzibunkových spojení a zvyšovaním produkcie mucínu.

Aktívne taktiež súperia so škodlivými baktériami o substráty. Ide o zvyšky potravy, ktoré podliehajú fermentácii a majú výrazný adhezívny účinok na črevnú sliznicu, čím bránia uchyteniu škodlivých baktérií na sliznici.

Probiotiká tvoria akúsi viacvrstvovú bariéru medzi patogénmi a črevami, ktoré sú vstupnou bránou do nášho organizmu.

Účinok probiotík sa realizuje prostredníctvom:

  • Priaznivého vplyvu na ekologickú rovnováhu v črevnom lúmene

  • Udržiavania epitelovej a bariérovej funkcie

  • Modulácie slizničného aj systémového imunitného systému – vrodeného aj adaptívneho.

Toto sú vlastnosti, ktoré probiotiká zdieľajú. Každý kmeň a varianta však má svoje vlastné výraznejšie alebo špecifické kvality.

Druhy probiotík

Existuje mnoho bakteriálnych kmeňov, ktoré patria do rodu Lactobacillus. Majú podobné vlastnosti, no vedecké štúdie naznačujú, že každý kmeň môže mať svoje špecifické charakteristiky. To otvára možnosť vytvárať rôzne kombinácie probiotických kultúr podľa toho, čo chceme ich užívaním dosiahnuť.

Pozrime sa na niektoré z najznámejších, najviac preskúmaných a teda – najčastejšie používaných.

 Lactobacillus bulgaricus

Asi každý z vás už počul o Lactobacillus bulgaricus a o jedinečných vlastnostiach bulharského kyslého mlieka a jeho priaznivých účinkoch na zdravie človeka.

Ale čo vlastne majú spoločné a čo presne znamená názov Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus je latinský názov druhu, respektíve kmeňa, tyčinkových baktérií prospešných pre ľudí, ktoré patria do rodu Lactobacillus (z latinčiny: Lacto – mlieko, bacillus – tyčinka). Druhové meno „bulgaricus“ odkazuje na územie, kde bol tento bacil prvýkrát objavený a izolovaný.

Presne tak – lactobacillus bulgaricus je mliečnokyslá, tyčinková, Grampozitívna fakultatívne anaeróbna baktéria, ktorá je zodpovedná za fermentáciu čerstvého mlieka a jeho premenenie na kyslé mlieko. Práve jej vďačíme za charakteristickú mliečnokyslú chuť konečného produktu, ktorá vzniká v dôsledku tvorby kyseliny mliečnej pri premene mliečneho cukru.

Ide o endemický druh, ktorý sa prirodzene vyskytuje výlučne na území Bulharska. Podporuje črevnú ekosystému tým, že udržiava kyslé pH prostredie a zároveň produkuje látky s baktericídnym účinkom, ktoré ničia alebo brzdia rozmnožovanie potenciálne nebezpečných patogénov v črevnom lúmene.

Streptococcus thermophilus

Streptococcus thermophilus je zástupca rodu Streptococcus. Na rozdiel od iných predstaviteľov tohto rodu je neinvazívny a nemá škodlivé účinky na človeka.

Naopak – predpokladá sa, že táto baktéria pôsobí ako adjuvans a má priaznivý účinok pri liečbe zápalových ochorení čriev, ako je napríklad chronická kolitída alebo Crohnova choroba.

Ďalším zaujímavým faktom je, že tento streptokok žije v symbióze s bulharským mliečnym bacilom. Mliečny bacil produkuje aminokyseliny rozkladom mliečnych bielkovín, ktoré streptokok využíva. Na oplátku mu dodáva kyselinu listovú a mravčiu kyselinu.

Lactobacillus acidophilus

Rovnako ako ostatní zástupcovia tohto rodu, Lactobacillus acidophilus je probiotický bacil s priaznivým vplyvom na ľudské zdravie. Prirodzene sa vyskytuje vo fermentovaných mliečnych výrobkoch a často býva aj súčasťou probiotických doplnkov.

Tento kmeň je vhodný pri chronických ochoreniach čriev a používa sa aj pri dysbióze ženského pošvového prostredia. Starostlivo udržiava optimálne pH v črevách aj v pošve.

Okrem toho podľa klinických štúdií táto prospešná baktéria moduluje imunitu a má priamy baktericídny účinok na škodlivé mikroorganizmy. Predpokladá sa, že má protizápalový účinok na črevnú sliznicu a jej aktivita vedie k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.

Existujú vedecké dôkazy o tom, že táto baktéria je účinná v boji proti Helicobacter pylori – zákernému mikroorganizmu, ktorý spôsobuje gastritídu, vredy a rakovinu žalúdka.

Lactobacillus casei

Lactobacillus casei je typický zástupca svojho rodu. Pomáha pri rozklade cukrov a laktózy, ktoré využíva ako substrát na tvorbu kyseliny mliečnej. Stimuluje tvorbu mucínu a brzdí rast patogénov.

Predpokladá sa, že tento bacil znižuje výskyt respiračných infekcií u starších ľudí.

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium bifidum je mliečnokyslá baktéria, ktorá patrí do iného rodu. Je veľmi rozšírená a prirodzene sa vyskytuje v tráviacom trakte väčšiny cicavcov.

U človeka osídľuje distálnu časť tenkého čreva, hrubé črevo, ako aj pošvu u žien. Jej pomer k ostatným črevným baktériám je ukazovateľom zdravia.

S vekom množstvo B. bifidum klesá na úkor iných mliečnych bacilov, ale aj patogénnych baktérií. Znížené hladiny bifidobaktérií sa spájajú s rôznymi druhmi rakoviny. Výskumy preukázali súvislosť medzi koncentráciou tejto baktérie a zdravou funkciou pečene.

Mechanizmy účinku prospešných baktérií

Črevná flóra je príkladom typickej bioocenózy. Termín „bioocenóza“ označuje druh spolunažívania, pri ktorom majú všetky zúčastnené organizmy úžitok a ich samostatná existencia by bola prakticky nemožná.

Počas evolučného vývoja sa vytvorila bioocenóza v podobe symbiózy na dvoch úrovniach života. Na jednej strane ľudský organizmus spolupracuje s mliečnokyslými baktériami, ktoré sú úzko previazané s jednotlivými kmeňmi. Tento typ vzťahov medzi organizmami im poskytuje vysokú odolnosť voči zmenám v prostredí.

Udržiavanie zdravého a vyváženého črevného mikrobiómu je zodpovednosťou každého probiotického zástupcu. Ich vzájomný balans zabezpečuje odolnosť črevnej ekosystémy voči útokom škodlivých mikroorganizmov.

Mliečnokyslé baktérie produkujú kyselinu mliečnu ako výsledok svojho metabolizmu. Evolučne sa prispôsobili kyslému pH prostredia, v ktorom žijú. Kyslé prostredie tvorí prvý krok k črevnému zdraviu, keďže bráni osídleniu čriev škodlivými baktériami a hubami.

Kyslé prostredie je nevyhnutnou podmienkou pre život a rozmnožovanie prospešných mikroorganizmov v črevách. Pri zdravom mikrobióme sú to samotné baktérie, ktoré zabezpečujú okysľovanie prostredia produkciou kyseliny mliečnej.

Rôzne stavy, ochorenia a okolnosti môžu narušiť rovnováhu tejto harmonickej ekosystémy. To vedie k vážnym zmenám a následným zdravotným problémom.

Kedy je vhodné užívať probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy citlivé na zmeny prostredia.

Pri narušení rovnováhy medzi prospešnými a škodlivými baktériami odporúčame užívať výživové doplnky s obsahom probiotík a prebiotík, aby sa urýchlil proces obnovy črevnej flóry a celkového zdravia.

Disbalancia črevného mikrobiómu sa môže prejaviť pri:

  • Užívaní antibiotík

  • Vírusových a bakteriálnych infekciách

  • Chronických a genetických ochoreniach

  • Konzumácii škodlivých/nekvalitných potravín a ďalších faktoroch.

Tieto faktory môžu viesť k výraznému zníženiu počtu prospešných baktérií.

Týmto spôsobom sa automaticky otvára vstupná brána pre rozšírenie škodlivých baktérií, ktoré sú inak bežnou súčasťou črevného mikrobiómu.

Zníženie počtu prospešných baktérií vedie k zvýšeniu pH. Alkalické prostredie podporuje rast bakteriálnych kmeňov, ktoré sú pri zdravej črevnej flóre potlačené. Produkty ich metabolizmu sú často toxické a spôsobujú poškodenie ochranného hlienového filmu aj epitelových buniek črevnej sliznice.

Symptomaticky sa to prejavuje nasledovne:

  • Plyny

  • Nadúvanie čriev

  • Časté hnačkové vyprázdňovanie

  • Zrýchlená peristaltika

Ide o prirodzené mechanizmy, ktorými sa telo snaží problém vyriešiť.

V takýchto situáciách je potrebné zasiahnuť – buď zvýšením konzumácie fermentovaných mliečnych produktov, ako je kefír a kyslé mlieko, alebo zvážením užívania probiotických výživových doplnkov.

Dôsledky narušenej črevnej rovnováhy

Existuje množstvo problémov, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku narušenej črevnej rovnováhy. Je dôležité reagovať rýchlo pri výskyte niektorého z vyššie uvedených príznakov, pretože dlhodobé vystavenie črevnej sliznice toxínom a voľným radikálom môže viesť k ďalším, závažnejším poruchám.

Tu sú niektoré z nich:

  • Aktivácia imunitného systému

  • Spustenie zápalovej reakcie

  • Deštrukcia mucínovej vrstvy a medzibunkových štruktúr

  • Zvýšená priepustnosť črevnej steny: Pôsobí obojsmerne – absorpcia toxínov z črevného lúmenu do krvného obehu a vylučovanie tekutín z tela späť do čriev, čo sa prejavuje hnačkovým syndrómom.

Ak sa tento problém zanedbá, zvyšuje sa riziko vzniku chronického zápalového ochorenia čriev. Keďže črevná imunita je úzko prepojená so systémovou, narušenie jednej ovplyvňuje celkový zdravotný stav organizmu.

Ľudia s narušenou črevnou mikroflórou trpia omnoho častejšie bežnými infekciami a vírusovými ochoreniami. Majú zvýšenú náchylnosť na autoimunitné ochorenia. Často sa zhoršené črevné zdravie prejavuje aj kožnými problémami, bolesťami svalov a kĺbov.

V skutočnosti systemová intoxikácia organizmu spôsobená premnožením škodlivých baktérií v črevách na úkor prospešných zvyšuje riziko vzniku chronických zápalových, autoimunitných, ba dokonca onkologických ochorení.

Pri ich výskyte je kľúčové venovať pozornosť správnemu stravovaciemu režimu, ako aj doplneniu prospešných probiotík.

Pre aké stavy je vhodné užívanie probiotík?

Užívanie probiotík je vhodné v mnohých prípadoch:

  • Počas (a po) užívaní antibiotík na obnovenie rovnováhy črevnej mikroflóry

  • Pri chronických ochoreniach čriev a pečene, ako sú chronická kolitída, Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva, hepatitída a steatóza

  • Pri autoimunitných ochoreniach

  • Pri oslabenej imunite

  • Kožné problémy

  • Časté vaginálne infekcie u žien

  • Po prekonaných vírusových a bakteriálnych infekciách

  • Pri rádioterapii, chemoterapii a iných stavoch

Existuje príslovie, ktoré hovorí: „Človek je to, čo je.“ A hoci to neznie doslovne, skrýva hlbokú pravdu. Strava zohráva kľúčovú úlohu pre celkové zdravie tela, a za jej rozklad a vstrebávanie je zodpovedný náš tráviaci trakt.

Udržiavaním zdravého gastrointestinálneho traktu, kladieme základ pre celkové zdravie, ktoré je výsledkom stavu všetkých orgánov a systémov tela.

Na začiatku tohto procesu stojí vyvážená črevná mikrobiota. Vedecky bola potvrdená funkčná a zdravotná prepojenosť medzi črevným zdravím a viacerými orgánmi a systémami v tele.

Existuje súvislosť medzi črevami a týmito orgánmi a systémami:

  • Črevo – pečeň

  • Črevo – pokožka

  • Črevo – srdce

  • Črevo – kĺby

  • Črevo – mozog

Probiotické výživové doplnky alebo probiotické potraviny

Prečo je vhodné užívať probiotiká vo forme výživových doplnkov namiesto spoliehania sa len na potraviny, ktoré ich obsahujú?

Vo väčšine prípadov ľudia začnú uvažovať o užívaní probiotík až vtedy, keď sa objavia príznaky naznačujúce možnú disbalanciu črevnej mikrobioty. Pri zjavne narušenom pomere medzi prospešnými a škodlivými mikroorganizmami je dôležité konať rýchlo a cielene.

Je zrejmé, že probiotické doplnky obsahujú vyššiu koncentráciu živých baktérií a zároveň ponúkajú širšie spektrum aktívnych kmeňov, ktoré sú starostlivo vybrané na dosiahnutie maximálneho účinku.

Pri užívaní probiotík vo forme výživového doplnku, baktérie spoločne kolonizujú črevnú sliznicu, a ako už bolo spomenuté – fungujú vo vzájomnej symbióze.

Čo sú prebiotiká?

Pre optimálny účinok väčšina výrobcov kombinuje probiotické formuly s prebiotikami.

Prebiotiká sú podľa definície nestráviteľné zložky potravy, ktoré patria najčastejšie do skupiny sacharidov.

Najčastejšie používané prebiotiká sú:

  • Inulín

  • Fruktooligosacharidy

  • Galaktooligosacharidy

  • Oligofruktóza

  • Rôzne druhy vlákniny

Nie sú substrátom ani potravou pre škodlivé baktérie, no prospešné mliečnokyslé baktérie majú na ne silnú afinitu. Užívanie koncentrovaného zdroja prebiotík vedie k rýchlemu rastu kolónií prospešných baktérií a zlepšeniu črevnej homeostázy.

Probiotické baktérie dokážu z prebiotík syntetizovať krátkoreťazcové mastné kyseliny, ktoré slúžia ako energia pre bunky hrubého čreva a zároveň pomáhajú stabilizovať nízke pH prostredia.

Preto pri výbere probiotického výživového doplnku odporúčame zvoliť taký, ktorý obsahuje základné kmene mliečnokyslých baktérií a prebiotické zložky. Takéto produkty sa označujú aj ako synbiotiká.

Synbiotikum je pojem, ktorý označuje kombináciu probiotík a prebiotických látok, pričom konečným výsledkom je zlepšenie zdravia a funkčnosti čriev i celého organizmu.

Prírodné zdroje prebiotických látok sú:

  • Cesnak

  • Cibuľa

  • Špargľa

  • Niektoré strukoviny a obilniny

  • Vybrané orechy a ovocie

Prečo si vybrať probiotiká VitaOn?

V našich probiotických produktoch sme stavili na starostlivo vybrané bakteriálne kmene, vychádzajúce z klinických štúdií a vedeckých dôkazov.

Tým vám zaručujeme overený účinok na vaše zdravie. Na optimalizáciu kolonizácie probiotických baktérií, sme pridali prebiotické látky, ktoré slúžia ako výživa pre bakteriálne kolónie.

Rýchly a citeľný výsledok z užívania probiotík je výsledkom kvality a čistoty produktov, ako aj ich vysokého počtu živých baktérií.

Probiotiká tvoria základ ľudského zdravia a v budúcnosti pravdepodobne získame ešte hlbšie poznatky o ich jedinečnom pôsobení na ľudský organizmus.

Najčastejšie otázky o probiotikách a prebiotikách

Čo sú probiotiká a ako fungujú?

Probiotiká sú výživové doplnky, ktoré obsahujú živé mikroorganizmy. Tie pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a predchádzať rôznym tráviacim poruchám.

Prečo používať prebiotiká a aké sú ich prínosy?

Prebiotiká sú (nestráviteľné) vlákniny, ktoré podporujú rast prospešných mikroorganizmov v črevách. Napomáhajú tráveniu, vstrebávaniu živín a správnej funkcii imunitného systému.

Aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré priamo podporujú zdravie črevnej mikroflóry, zatiaľ čo prebiotiká sú výživové látky, ktoré zabezpečujú ich optimálny rast. Obe skupiny spolupracujú a pôsobia v symbióze.

Ako si vybrať najvhodnejší probiotik pre moje potreby?

Výber probiotika je individuálny. Líši sa podľa zloženia výživových doplnkov a ich účinkov na rôzne organizmy. Konzultácia s lekárom alebo výživovým poradcom vám môže pomôcť nájsť najvhodnejšie riešenie.

Čo robiť, ak probiotiká u mňa nezaberajú?

Ak vám konkrétny probiotik nevyhovuje, skúste inú kombináciu zložiek alebo inú značku a výrobcu. Niekedy stačí jemne upraviť dávkovanie alebo diétu, aby sa účinok dostavil.