Akútne zápalové ochorenie tenkého čreva, alebo akútny enterit, je náhle začínajúca ťažká zápalová reakcia zameraná na tenké črevo. Charakterizuje sa silnými bolesťami a črevnými kŕčmi (spazmy), hnačkou, často s prítomnosťou krvi a hlienu, horúčkou, a niekedy aj s nevoľnosťou a zvracaním, ako aj myalgiami (bolestiami vo svaloch).
Príčiny vzniku tohto akútneho ochorenia môžu byť rôzne, pričom v najväčšom percente prípadov ide o akútnu vírusovú alebo bakteriálnu infekciu, otravy potravinami a vedľajšie účinky niektorých liekov.
Najčastejšími pôvodcami akútneho bakteriálneho enteritu sú nasledujúce bakteriálne kmene.

Salmonella
Salmonella spôsobuje ochorenie salmonelózu, pričom nákaza sa šíri alimentárnou cestou (cez konzumáciu kontaminovanej vody alebo jedla). Baktéria sa prichytí na bunkovú membránu enterocytov, čím ich poškodí a vyvolá akútnu reakciu imunitného systému.
Infekcia sa prejavuje silnými bolesťami brucha, akútnou profúznou hnačkou, horúčkou, niekedy aj ďalšími príznakmi intoxikácie, ako je nevoľnosť a zvracanie. V zriedkavých prípadoch môže salmonelóza viesť k rozvoju reaktívnej artritídy autoimunitným mechanizmom.
E.coli
Niektoré kmene tejto inak bežne sa vyskytujúcej baktérie v našich črevách, ako napríklad Escherichia O157, produkujú silné enterotoxíny, ktoré poškodzujú sliznicu tenkého čreva a spôsobujú akútne bolesti a krvavú hnačku.
Občas môžu akútne infekcie viesť k rozvoju akútnej obličkovej insuficiencie (hemolyticko-uremický syndróm).
Shigella
Shigella je baktéria, ktorá sa prenáša fekálno-orálnou cestou a spôsobuje ochorenie shigelózu. Prejavuje sa obvyklými bohatými hnačkami, spastickými bolesťami brucha a môže viesť k ťažkej dehydratácii a hypovolémickému šoku, ktorý je život ohrozujúci stav.
Campylobacter
Nákaza touto baktériou nastáva pri konzumácii nedostatočne tepelne spracovaného hydinového mäsa, nepasterizovaného mlieka a kontaminovanej vody. Spôsobuje horúčku, nevoľnosť, hnačku.
Clostridium
Clostridium je baktéria, ktorá sa bežne vyskytuje v črevnom trakte človeka, ale je silne potlačená činnosťou priaznivej črevnej mikroflóry.
Po užívaní antibiotík (najčastejšie klindamycín) začína rásť v dôsledku narušeného rovnováhy mikrobioty. Často postihuje aj hrubé črevo, spôsobujúc pseudomembranóznu kolitídu.
Najčastejšími pôvodcami vírusových enteritíd sú:
- Norovírus: Silne kontagiozní a hlavný pôvodca epidémií, najmä v uzavretých spoločnostiach - lodiach, školách, nemocniciach a iných. Najčastejšie postihuje aj žalúdok, spôsobujúc gastroenteritídu, ktorá sa vyznačuje horúčkou, zvracaním a hnačkou.
- Rotavírus: Hlavný pôvodca akútnej hnačky u malých detí po celom svete. Spôsobuje bohatú vodnatú hnačku, zvracanie, horúčku a bolesti brucha. Podobné víry, ktoré majú afinitu k malým deťom, sú adenovírusové sérotypy 40 a 41, ako aj astrovírusy. Infekcie s nimi spôsobujú rovnaké sťažnosti.
- Sapovírus: Podobný norovírusu spôsobuje akútnu hnačku a zvracanie, slabosť, horúčku.
- Konzumácia skazeného jedla: Príčinou enteritidy spôsobenej konzumáciou skazeného jedla sú rôzne toxíny, najčastejšie enterotoxíny a cytotoxíny, ktoré vznikajú v dôsledku bakteriálneho metabolizmu. V niektorých prípadoch môže dôjsť až k šoku.
- Reakcia na lieky: Najčastejšie takéto reakcie vznikajú v dôsledku podávania chemoterapeutík, ako je metotrexát a 5-fluóruoracil, ktoré spôsobujú priame zápaly v črevnej sliznici.
Niektoré antivírusové lieky proti AIDS a hepatitíde môžu v zriedkavých prípadoch tiež spôsobovať príznaky enteritídy. Imunosupresívne lieky, podávané pri autoimunitných ochoreniach, môžu otvoriť cestu k oportunistickým infekciám spôsobujúcim enteritídu.
Niektoré laxatíva, ako senna alebo bisakodyl, môžu spôsobiť vážne podráždenie sliznice s následným zápalom. Zvyčajne po zastavení užívania nastáva rýchle zlepšenie.Radioterapia pri niektorých onkologických ochoreniach môže viesť k rozvoju takzvaného radiačného enteritu a kolitídy.
A nakoniec, užívanie niektorých antibiotík vedie k rozvoju akútneho enteritu v dôsledku narušenia prirodzenej mikroflóry.
Patofyziológia akútneho enteritu
V reakcii na dráždivý faktor (baktérie, vírusy, toxíny) zápalový proces v tenkom čreve je založený na aktivácii buniek imunitného systému, ktoré uvoľňujú zápalové mediátory. Tieto majú za cieľ obmedziť šírenie patologického agenta, ale vedú k vážnym poškodením tkanív, nasledovaným funkčnými poruchami.
Vhodné doplnky pre zdravú črevnú mikroflóru
Ako sa líši od chronického
Akútny a chronický enterit sa líšia predovšetkým v trvaní, príčinách a klinických symptómoch.
Akútny enterit
Akútny enterit je zvyčajne rýchlo sa rozvíjajúci stav, s maximálnym trvaním do týždňa. Začína náhle a najčastejšie je spôsobený baktériami alebo vírusmi. Symptómy sú náhle bolesti brucha, zimnica, nevoľnosť, zvracanie, ťažká hnačka a niekedy akútna dehydratácia.
Patofyziológia ochorenia je založená na zápalovej reakcii imunitného systému, ktorá vedie k zvýšenej sekrécii tekutín a zníženej absorpcii, čo sa prejavuje hnačkou a príznakmi intoxikácie. Zvyčajne akútny enterit nevyžaduje špecifickú liečbu, ale skôr podpôrnu terapiu - spazmolytiká, hydratácia, prírodné bylinné tinktúry a odpočinok.
Chronický kolit
Chronický kolit je dlhodobé ochorenie, ktoré môže trvať roky, niekedy aj celý život. Symptómy sa začínajú postupne, ale trvajú dlhší čas.
Najčastejšie je výsledkom chronických infekcií, autoimunitných ochorení - enteropatia, Crohnova choroba, parazitárnych ochorení alebo dlhodobej expozície dráždivým látkam - toxínom alebo špecifickým potravinám, ktoré spôsobujú reakcie imunitného systému.
Príznaky môžu byť rôzne, vrátane pretrvávajúcej hnačky, bolesti brucha, úbytku hmotnosti, ľahkej únavy, anémie a prítomnosti nutričných deficitov.
Liečba spočíva v udržiavaní a zvládaní základného ochorenia a môže zahŕňať imunosupresívne lieky, zmeny v stravovaní a niekedy aj chirurgický zákrok.
Diferenciálne diagnózy
Aj keď vedecké zdroje môžu uvádzať dlhý zoznam ochorení ako diferenciálnu diagnózu akútneho enteritu, pravdou je, že toto ochorenie má dosť typický klinický obraz. V kombinácii s dôkladne zaznamenanou anamnézou je zriedkavé, že sa pomýli s iným ochorením.
Existujú niektoré z diferenciálnych diagnóz, na ktoré by sme mali myslieť pri podobných ťažkostiach.
Tu sú niektoré z nich:
- Akútny apendicitída
- Divertikulitída
- Zápaly žlčových ciest a žalúdka
- Tokický megakolon
- Mezentériálna ischemia
- Epizóda zhoršenia pri niektorých chronických ochoreniach
Prevenciu opatrenia
Prevencia ochorenia spočíva hlavne v dodržiavaní dobrej hygieny, konzumácii jedál a nápojov len z bezpečných zdrojov, a vyhýbaní sa kontaktu s osobami, ktoré majú rovnaké ochorenie.
Je vhodné vždy podrobiť jedlo dobrej tepelnej úprave, ako aj vyhýbať sa konzumácii potenciálne kontaminovaných potravín, najmä počas letných mesiacov.
Samoz izolácia je dobrý spôsob, ako obmedziť šírenie infekcie a chrániť ostatných pred nákazou.
Dodržiavanie správnej stravovacej kultúry a diéty bohaté na vitamíny a minerály môže prispieť k lepšiemu imunitnému systému, čo síce neochráni pred nákazou, ale môže pomôcť rýchlejšiemu zotaveniu a prípadne miernejšiemu priebehu zápalového procesu.
Keďže veľká časť prípadov akútnych enteritíd je spôsobená vírusmi a postihuje väčší podiel detí, je dobré informovať sa o vakcinácii proti rotavírusu kvôli veľkému riziku pre malé deti z ťažkej dehydratácie.
Preventívne užívanie probiotík je veľmi dôležité pre udržiavanie dobrej črevnej mikroflóry. Vyvážená mikroflóra podporuje regeneračné procesy a bráni množenia a šíreniu iných bakteriálnych kmeňov.
Čo robiť pri akútnom zápale?
Ochorenie zvyčajne prechádza samo o sebe bez potreby špecifickej liečby. Vo väčšine prípadov vírusových alebo bakteriálnych infekcií sa telo samo dokáže vyrovnať a eliminovať ich zo svojho organizmu.
Najčastejšie to trvá medzi 48 a 72 hodinami pri vírusových infekciách a trochu viac času pri bakteriálnych. Úplné zotavenie črevnej sliznice môže trvať dlhšie, počas ktorého však funkcie nie sú výrazne narušené.
Dôležité zásady pri prvých príznakoch enteritídy sú piť dostatok tekutín, aby sme predišli dehydratácii.
Pre väčší efekt môžeme pridať špeciálne elektrolyticke zmesi, ktoré zabezpečia vodno-elektrolytickú rovnováhu, pretože pri akútnej profúznej hnačke sa stráca nielen značné množstvo tekutín, ale aj makroživiny ako sodík, draslík, vápnik a magnézium.
Ak sú príznaky zmiešané, ako je to charakteristické pre gastroenteritídy, je vhodné užívať lieky s antiemetickým účinkom (ktoré potláčajú zvracanie). Inak riskujeme vážnu dehydratáciu.
Zaistite si dobrý odpočinok a pokoj, a ak máte možnosť, vydržte od jedla, kým nezmiznú najakútnejšie príznaky.
Dôvodom, prečo sa nejesť, je, že pri urýchlenom prechode, narušené funkcie tráviace a absorpčné mnohé živiny nebudú absorbované. Naopak sa stanú substrátom pre bakteriálne množenie a ďalšiu intoxikáciu, ktorú je dobré neumožňovať.
V niektorých prípadoch môže užívanie antidiarrhoických liekov, ako je loperamid, znížiť frekvenciu a závažnosť hnačiek, ale v niektorých prípadoch, keď je stav sprevádzaný horúčkou alebo krvavými výkalmi, tieto látky môžu zhoršiť intoxikáciu.
Užívanie týchto liekov je opodstatnené len v prípade rizika vážnej dehydratácie, pričom je odporúčané ich použiť až v neskorších štádiách, keď akútny stav pominul.
Pri niektorých konkrétnych infekčných agensoch môže odborník infekcionista predpísať antibiotiká. Povinné je, s antibiotikami alebo bez nich, užívanie probiotických baktérií a kvasiniek (saccharomyces boulardii).
Kedy požiadať o naliehavú lekársku pomoc?
Lekársku pomoc je nevyhnutné vyhľadať pri vysokých teplotách nad 40 stupňov, ktoré nereagujú na antipyretiká, pretrvávajúcom zvracaní, krvavej hnačke a príznakoch dehydratácie - slabosť, sucho v ústach, rozmazané videnie, tmavá moč alebo veľmi malé množstvá moču.
Ak príznaky pretrvávajú viac ako 2-3 dni bez pozitívneho zlepšenia, bez ohľadu na intenzitu, je odporúčané konzultovať so špecialistom.
Deti a starší ľudia sú najrizikovejšou skupinou, u ktorých je veľmi dôležité neumožniť dehydratáciu kvôli menším kompenzačným schopnostiam organizmu.
Deti a infekcionisti vždy odporúčajú poradiť sa s nimi, keď ide o malé deti, najmä do 6 rokov.
Často kladené otázky

Čo predstavuje akútny zápal tenkého čreva?
Ide o náhle vzniknutú zápalovú reakciu zameranú na črevnú stenu, pričom najviac postihuje črevnú sliznicu.
Aké sú najčastejšie príčiny akútneho enteritu?
Bakteriálne a vírusové infekcie, ako aj otravy potravinami sú najčastejšími príčinami vývoja akútneho zápalu tenkého čreva.
Aké sú príznaky akútneho enteritu?
Najcharakteristickejšie príznaky sú bolestivé kŕče a koliky v črevách, sprevádzané hnačkou a febrilitou.

2 komentárov
Благодаря за полезните съвети!
Страхотна статия с подробни и практични съвети! Храненето играе много важна роля при остри възпаления на тънките черва, и ми харесва, че подчертавате важността на балансирания режим. Възможността за употреба на природни средства като билки също е нещо, което ще пробвам в бъдеще.
Zanechať komentár